422
Αυτό δεν είναι fake news, είναι το πέρασμα του κυκλώνα Ελίν από τη Β.Καρολίνα | REUTERS/Eduardo Munoz

Ο κυκλώνας Ελίν και οι θεωρίες συνωμοσίας

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2024, 14:27
Αυτό δεν είναι fake news, είναι το πέρασμα του κυκλώνα Ελίν από τη Β.Καρολίνα
|REUTERS/Eduardo Munoz

Ο κυκλώνας Ελίν και οι θεωρίες συνωμοσίας

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2024, 14:27

Ο φονικός κυκλώνας Ελίν που σάρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα ήταν ο χειρότερος μετά την Κατρίνα. Εγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι ενώ εκατοντάδες άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι. Η καταιγίδα έπληξε με ανέμους έως και 200 χλμ. τις ακτές της Φλόριντα πριν από μία εβδομάδα και συνέχισε την καταστροφική της πορεία στις νοτιοανατολικές Πολιτείες.

Ανάλογες του μεγέθους της καταστροφής είναι, ως φαίνεται, και οι θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται στα κοινωνικά δίκτυα και περιλαμβάνουν σενάρια για… δυνατή φαντασία.

Οπως μεταδίδει το Reuters, μέσω διαδικτύου διακινούνται μια σειρά από fake news σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια για τις καταστροφές, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που υποστηρίζουν πως οι αξιωματούχοι ελέγχουν τον καιρό…

Μία από τις πιο τραβηγμένες φήμες είναι ότι ο κυκλώνας ήταν μια τεχνητή καταιγίδα που κατασκευάστηκε για να επιτρέψει σε εταιρείες να εξορύξουν περιφερειακά κοιτάσματα λιθίου! Αλλες θεωρίες κατηγορούν τη διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι χρησιμοποιεί ομοσπονδιακά κονδύλια για καταστροφές, για να βοηθήσει μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στη χώρα…

Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν έγραψε στο X: «Ναι, μπορούν να ελέγχουν τον καιρό. Είναι γελοίο για οποιονδήποτε να λέει ψέματα και να λέει ότι δεν μπορεί να γίνει»…

 

Οι θεωρίες συνωμοσίας έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις προσπάθειες διάσωσης και ανάκαμψης μετά την καταιγίδα, έναν από τους φονικότερους τυφώνες των ΗΠΑ αυτόν τον αιώνα. Και οι προεδρικές εκλογές μεταξύ του Τραμπ και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις απέχουν μόλις έναν μήνα.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου κατηγόρησαν ορισμένους Ρεπουμπλικανούς πολιτευτές και συντηρητικά μέσα ενημέρωσης ότι σκόπιμα διακινούν φήμες, για να διχάσουν τους Αμερικανούς κατά τρόπο που θα μπορούσε να βλάψει τις προσπάθειες ανάκαμψης από τις καταστροφές που άφησε πίσω του ο κυκλώνας.

Σύμφωνα με το Reuters, σε μια από τις πρόσφατες προεκλογικές εμφανίσεις του ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε την θεωρία που υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν χρησιμοποίησε ομοσπονδιακά κονδύλια έκτακτης ανάγκης «για ανθρώπους που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στη χώρα».

Ο Λευκός Οίκος έχει διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς αναφέροντας ότι ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν τέτοια κονδύλια για την αρωγή μεταναστών.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτακτων Αναγκών (FEMA) διαθέτει τα κεφάλαια για άμεση αντίδραση και προσπάθειες ανάκαμψης από τον κυκλώνα, ενώ και στο παρελθόν έχει γίνει στόχος παραπληροφόρησης για τον τρόπο κατανομής της βοήθειας. Μάλιστα, για την αντιμετώπιση του φαινομένου έχει δημιουργήσει μια σελίδα αποκλειστικά για να απαντά σε διάφορες ψευδείς φήμες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...