439
Κάτοικοι του Κρούσο στη Βόρεια Καρολίνα κοιτούν μέσα από το παράθυρο μιας άλλοτε σοφίτας σπιτιού που παρασύρθηκε από τους ανέμους | REUTERS/Jonathan Drake

Κυκλώνας Ελίν: Ο πιο θανατηφόρος μετά την Κατρίνα με 200 νεκρούς και 600 αγνοουμένους

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2024, 14:22
Κάτοικοι του Κρούσο στη Βόρεια Καρολίνα κοιτούν μέσα από το παράθυρο μιας άλλοτε σοφίτας σπιτιού που παρασύρθηκε από τους ανέμους
|REUTERS/Jonathan Drake

Κυκλώνας Ελίν: Ο πιο θανατηφόρος μετά την Κατρίνα με 200 νεκρούς και 600 αγνοουμένους

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2024, 14:22

Ο τροπικός κυκλώνας Ελίν έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 201 ανθρώπων στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται περίπου 600 άτομα.

Οι μισοί από τους νεκρούς (100) καταγράφηκαν στη Βόρεια Καρολίνα, 41 στη Νότια Καρολίνα, 33 στην Τζόρτζια, 14 στη Φλόριντα, 11 στο Τενεσί και δύο στη Βιρτζίνια.

Ο Ελίν έγινε έτσι ο δεύτερος πιο φονικός κυκλώνας που πλήττει τις ΗΠΑ τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια, μετά τον Κατρίνα το 2005.

Η καταιγίδα έπληξε με ανέμους έως και 200 χλμ. τις ακτές της Φλόριντα πριν από μία εβδομάδα και συνέχισε την καταστροφική της πορεία στις νοτιοανατολικές πολιτείες.

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για την ανάπτυξη 1.000 στρατιωτών στη Βόρεια Καρολίνα για να βοηθήσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης ενώ πραγματοποίησε περιοδεία στις πληγείσες περιοχές την Τετάρτη.

Ο Τζο Μπάιντεν (με το καπέλο και το γαλάζιο πουκάμισο) επιθεωρεί τις καταστροφές σε περιοχή της Φλόριντα – Reuters

«Αυτοί οι στρατιώτες θα επιταχύνουν την παράδοση σωτήριων προμηθειών τροφίμων, νερού και φαρμάκων σε απομονωμένες κοινότητες στη Βόρεια Καρολίνα», είπε.

Ο αμερικανός πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «όποιος δεν βλέπει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, είναι εγκεφαλικά νεκρός», ρίχνοντας τα βέλη του εμμέσως, στον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο Ελίν μπορεί να ξεπεράσει σε κόστος τον Κατρίνα, που είχε προκαλέσει ζημιές 125 δισ. δολαρίων και τον θάνατο 1.400 ανθρώπων, το 2005.

Η Moody’s Analytics προέβλεψε ζημιές ύψους 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η υπηρεσία της AccuWeather υπολόγισε ότι οι ζημιές και οι οικονομικές απώλειες θα φτάσουν ακόμα και τα 160 δισ. δολάρια.

Ενα σπίτι παρασύρθηκε στις όχθες του ποταμού, στη Βόρεια Καρολίνα – Reuters

Η ποσότητα νερού που έπεσε στις πληγείσες πολιτείες λόγω του Ελίν είναι τρομακτική και ισοδυναμεί με το νερό που θα περνούσε από τους καταρράκτες του Νιαγάρα σε 21 μήνες, όπως σημείωσαν οι Times.

Ενας ποταμός στο Τενεσί ξεπέρασε κατά 162 φορές την ποσότητα της κανονικής ροής του, όπως υπολόγισαν οι ειδικοί.

Γέφυρες δρόμοι και αυτοκινητόδρομοι καταστράφηκαν σε πολλές πολιτείες από τα νερά και τις κατολισθήσεις. Ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Βόρεια Καρολίνα με το Τενεσί δεν πρόκειται να ανοίξει πριν τον Οκτώβριο του 2025, σύμφωνα με τις αρχές.

Τεράστιες είναι οι ζημιές και στο ενεργειακό δίκτυο. Την Πέμπτη, ένα εκατομμύριο νοικοκυριά εξακολουθούσαν να μην έχουν ρεύμα.

Ο Ελίν έπληξε με σφοδρότητα παράκτιες κοινότητες στη Φλόριντα – Reuters

Ελικόπτερα μετέφεραν τρόφιμα και άλλες κρίσιμες προμήθειες στις πληγείσεις περιοχές όπου η πρόσβαση έχει αποκλειστεί.

Οι ομοσπονδιακές αρχές παρέδωσαν στις πολιτείες χιλιάδες τόνους τροφίμων, φαρμάκων και απαραίτητου εξοπλισμού.

Μόνο στη Βόρεια Καρολίνα, η εθνοφρουρά διέσωσε 1.400 άτομα και δεκάδες κατοικίδια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...