1409
Η Αννα Διαμαντοπούλου στις οθόνες - έδωσε την κεντρική της προεκλογική συγκέντρωση την Πέμπτη, παρουσία πολλών εκπροσώπων του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ | Dimitris Kapantais / SOOC /CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #18: Η μάχη των συγκεντρώσεων – Ποιος τελικά είχε περισσότερο κόσμο;

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2024, 10:01
Η Αννα Διαμαντοπούλου στις οθόνες - έδωσε την κεντρική της προεκλογική συγκέντρωση την Πέμπτη, παρουσία πολλών εκπροσώπων του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ
|Dimitris Kapantais / SOOC /CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #18: Η μάχη των συγκεντρώσεων – Ποιος τελικά είχε περισσότερο κόσμο;

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2024, 10:01

Τελευταίες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ο κλεφτοπόλεμος διεξάγεται μια χαρά ανάμεσα στους έξι υποψήφιους αρχηγούς. Η μάχη δίνεται πλέον όχι μόνο κάλπη – κάλπη αλλά και πάνω από την κάλπη, αφού όλοι οι υποψήφιοι για την αρχηγία φοβούνται ότι αν δεν επιτηρήσουν και δεν περιφρουρήσουν τα εκλογικά τμήματα, θα «χιονίσει» ψηφοδέλτια από άλλους υποψήφιους.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ που έφτασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, τα μέλη που δεν πρόσκεινται στην απερχόμενη ηγεσία, δηλαδή στον Νίκο Ανδρουλάκη, φέρεται να σήκωσαν τα χέρια ψηλά μπροστά στις μεθοδεύσεις που γίνονται παρασκηνιακά για να ελεγχθεί η ψηφοφορία της Κυριακής και να μην ψηφίσουν μέλη και φίλοι. Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων που συμμετείχαν στη συνεδρίαση δέχθηκαν θύελλα διαμαρτυριών από την ομογένεια του Τορόντο-Καναδά, όπου δεν θα λειτουργήσει κάλπη, όταν το 2021 είχαν ψηφίσει 150 άτομα, ενώ στο Μόντρεαλ μόλις 35. Ουδείς ρώτησε τις οργανώσεις των Ελλήνων εκεί, οι οποίοι μέχρι χθες θεωρούσαν δεδομένο ότι θα υπάρχει εκλογικό τμήμα. Θεωρούν ότι αποκλείεται ένα σημαντικό και ζωντανό κομμάτι του απόδημου Ελληνισμού.

Εντός των συνόρων έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες, έχουν γίνει σεμινάρια στα επιτελεία των έξι προς εκείνους που θα αναλάβουν χρέη εφορευτικής επιτροπής. Στόχος να μην πάει καμία ψήφος χαμένη. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής, πολλές εφορευτικές επιτροπές εξ ολοκλήρου τάσσονται στο πλευρό του κ. Ανδρουλάκη, με συνέπεια όλοι οι υπόλοιποι να αντιδρούν. Η συμφωνία στην ΕΔΕΚΑΠ ήταν τα τρία μέλη της εφορευτικής επιτροπής να προέρχονται από διαφορετικούς υποψηφίους, αλλά η συμφωνία αυτή είναι μόνο στα χαρτιά, όπως καταγγέλλουν οι άλλοι πέντε μέσω των εκπροσώπων τους.

Ο Χάρης Δούκας, τον οποίο πολλές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ως δίδυμο με τον κ. Ανδρουλάκη στον β’ γύρο, επιστρατεύει όλες τις δυνάμεις του. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται απόβαση δικηγόρων στην Κρήτη που φτάνουν στο νησί με εντολή του δημάρχου Αθηναίων. Θα πάει άλλωστε στο νησί και ο ίδιος ο κ. Δούκας για να κάνει πιο αισθητή την παρουσία του: Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο από το πρωί του Σαββάτου με επίσκεψη στους τάφους των Βενιζέλων και κατάθεση στεφάνου και άλλα συμβολικά, στη συνέχεια βόλτα στα καφέ του Ρεθύμνου και τελικός σταθμός της επίσκεψής του το Ηράκλειο σε καφέ της περιοχής –ίσως επισκεφθεί και το καφέ της φαμίλιας Ανδρουλάκη που είχε τεθεί ως αίτημα από τη ΝΕ να γίνει εκλογικό τμήμα και να στηθούν και εκεί κάλπες.

Πούλμαν για τον Δούκα;

Στο μεταξύ, οι έριδες ανάμεσα στον κ. Δούκα και στον Παύλο Γερουλάνο, που είναι και βουλευτής Α’ Αθηνών και αντλεί εκλογική δύναμη από την πρωτεύουσα, δεν σταματούν και η αντιπαράθεση τείνει να λάβει ακόμη και προσωπικά χαρακτηριστικά. Από το επιτελείο του κ. Γερουλάνου είχαν στείλει κατασκόπους για να παρακολουθήσουν τι έγινε στη συγκέντρωση του κ. Δούκα στο γήπεδο του Πανελληνίου την Τετάρτη. Βλέπετε, η ομιλία του δημάρχου ήταν ίδια ώρα με την ομιλία του κ. Γερουλάνου στην Παλιά Βουλή και μοιραία θα γινόταν σύγκριση μεταξύ των δύο συγκεντρώσεων.

Οι συνεργάτες του κ. Γερουλάνου υποστηρίζουν ότι η συγκέντρωση του βουλευτή της Α’ Αθηνών μάζεψε περίπου 1.500 άτομα «δίχως μετακινούμενους ψηφοφόρους». Μια αιχμή, καθώς λέγεται ότι ο κ. Δούκας, προκειμένου να συγκεντρώσει και να κάνει μπούγιο στο γήπεδο του Πανελληνίου από κόσμο, είχε μεταφερόμενους οπαδούς με πούλμαν –από Κόρινθο, Τρίπολη και Πάτρα– και συνολικά όσοι πήγαν να ακούσουν την προεκλογική ομιλία του δεν ήταν πάνω από 1.200 άτομα. Από την πλευρά του κ. Γερουλάνου λένε ότι υπήρχε και σκηνοθεσία στον Πανελλήνιο: είχε κλείσει με νοβοπάν και ο μισός χώρος του γηπέδου έτσι ώστε ο χώρος να είναι μικρότερος από τον κανονικό και ο κόσμος να φαίνεται πιο πολύς. Λείπει και ο αείμνηστος ο Τάσος Μπιρσίμ…

Οι συνεργάτες τώρα του κ. Δούκα επιμένουν ότι η συγκέντρωση στον Πανελλήνιο ήταν «άνευ προηγουμένου». «Ο λαός μίλησε» τόνισε χαρακτηριστικά ο βασικός συνεργάτης και ινστρούκτορας του δημάρχου, ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Είχε κόσμο, παλμό, αισιοδοξία για την τελική νίκη και πολύ νέο κόσμο που για πρώτη φορά πήγαινε σε τέτοιου είδους συγκέντρωση, τονίζουν κάποιοι άλλοι. Εξω δε από το γήπεδο που ήταν μαζεμένος και εκεί κόσμος, ακούστηκαν κάπως χουλιγκάνικα συνθήματα του τύπου «για τίποτε δεν κάνει ο γιος της Μπακογιάννη, Κυριάκο, ετοιμάσου, έρχεται η σειρά σου». Μπήκαν στο κάδρο δηλαδή ο Πρωθυπουργός και ο ανιψιός του.

Η μάχη της Πάτρας

Στην Πάτρα αναμένεται να βρεθούν δύο από τους υποψηφίους την ίδια μέρα. Ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Γερουλάνος (παρουσία μάλιστα του Νίκου Παπανδρέου). Ο κ. Γερουλάνος θα κλείσει την προεκλογική μάχη του –πού αλλού;– στον τόπο από όπου έλκει την καταγωγή του, την Κεφαλονιά. Κάνοντας απολογισμό της προεκλογικής καμπάνιας του, από την πρώτη Ιουλίου έχει κάνει 44 περιοδείες, επισκέφθηκε 88 πόλεις της Ελλάδας, πραγματοποίησε 77 συγκεντρώσεις και στην Αττική παρέμεινε μόλις 14 ημέρες. Πάντως ο ίδιος εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με τον κ. Ανδρουλάκη, καθώς όταν ο κ. Γερουλάνος ρωτήθηκε αν μετά τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και στην περίπτωση που δεν εκλεγεί θα παραμείνει στο κόμμα, απάντησε ότι «αυτά δεν συζητιούνται στα παράθυρα, αλλά αν με πάρει ο ίδιος, θα ακούσει πολύ χειρότερα από αυτά που σας λέω τώρα εδώ…».

Ο απερχόμενος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε εκτοξεύσει τα βέλη του προς τους υπόλοιπους διεκδικητές της ηγεσίας, και κυρίως προς τον κ. Γερουλάνο και την Αννα Διαμαντοπούλου όταν μίλησε για πρίγκιπες, βαρόνους, φευγάτους και αλαζόνες. «Εχει πονέσει ο κόσμος της παράταξης από πισώπλατες μαχαιριές και τυχοδιωκτισμούς. Επομένως δεν είμαι ούτε με τους πρίγκιπες, δηλαδή τους βαρόνους και τους αλαζόνες, ούτε με τους φευγάτους που εγκατέλειψαν το κόμμα στα δύσκολα. Δεν θέλω τέτοιους την επόμενη μέρα δίπλα μου».

Η απάντηση ήρθε αρχικά από τον κ. Δούκα: «Την αλλαγή ηγεσίας δεν τη λέω μόνο εγώ, τη λένε άλλοι τέσσερις-πέντε, συνολικά, υποψήφιοι για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής», είπε. «Κανένας από όλους αυτούς δεν είναι ούτε τυχοδιώκτης, ούτε φευγάτος, ούτε αλαζόνας, ούτε αριβίστας, ούτε τίποτα από όλα αυτά. Ούτε πρίγκιπας, ούτε σουλτάνος». Στρέφοντας τα πυρά του στον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δούκας είπε ακόμη: «Με τον Νίκο Ανδρουλάκη, βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ ήταν στα ψηφοδέλτια. Σε ό,τι με αφορά, όσοι μας πρόδωσαν για την καρέκλα δεν έχουν θέση».

Από την πλευρά του ο κ. Γερουλάνος αναφέρεται προσωπικά στον κ. Ανδρουλάκη, για τον οποίο υποστηρίζει ότι «βλέπει τις δημοσκοπήσεις» και ξέρει ότι «η μόνη υποψηφιότητα που τον κερδίζει στον δεύτερο γύρο είναι η δική μας» και «για αυτό απέκτησε μνήμη επιλεκτική». «Δεν θέλουμε πρόεδρο με επιλεκτική μνήμη αλλά με κότσια!».

Η κόντρα Αννας – Χάρη

Στο μεταξύ υπήρξε και βεντέτα ανάμεσα στην κυρία Διαμαντοπούλου και τον κ. Δούκα. Η πρώην Επίτροπος που είχε την εντυπωσιακή κεντρική της προεκλογική συγκέντρωση το βράδυ της Πέμπτης σε ξενοδοχείο στην πλ. Καραϊσκάκη, καλεί τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του «call center», ενώ και μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Χ καλεί τους πολίτες να πάνε την Κυριακή στις κάλπες. «Σας καλώ την Κυριακή να ψηφίσετε για την επόμενη πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Για την Ελλάδα που μπορεί. Μεγαλώνουμε το ΠΑΣΟΚ δυναμώνουμε την κοινωνία». Απευθυνόμενη και μέσω των social, η πρώην επίτροπος δέχθηκε ένα μήνυμα από νέα παιδιά που έγραψαν: «ΟΚ boomer θα ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ».

Η κυρία Διαμαντοπούλου δεν δέχεται αυτό που είπε ο κ. Δούκας, ότι δηλαδή «δεν θα ξαναγίνουμε δεκανίκι της ΝΔ» και ζήτησε να το πάρει πίσω. «Αυτό πρέπει να το πάρει πίσω. Και η κυβέρνηση Παπανδρέου και η συγκυβέρνηση Βενιζέλου ουσιαστικά έσωσαν τη χώρα, έβαλαν πλάτη και πλήρωσαν για τα αμαρτήματα δεκαετιών και κυρίως της κυβέρνησης Καραμανλή. Είμαι εδώ σταθερά». Το βραδάκι της Πέμπτης, η Αννα έδωσε ρέστα στην κεντρική ομιλία της σε ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη όπου επανέλαβε, σε όσους την κατηγορούν για την πολύχρονη απουσία της από τα πασοκικά πράγματα, ότι η ίδια βρίσκεται από τα 18 της στο ΠΑΣΟΚ έχοντας περάσει τις πιο δύσκολες στιγμές, έχοντας δώσει κάθε είδους μάχες και έχοντας εκλεγεί σε Αθήνα και περιφέρεια. Στην προεκλογική της συγκέντρωση είχε περίπου 1.200 άτομα, μεταξύ αυτών στελέχη τής πάλαι ποτέ εποχής του εκσυγχρονισμού του Κώστα Σημίτη: Μιχάλης Νεονάκης, Γιώργος Πανταγιάς, Γιάννης Δατσέρης, Π. Λούσκος κ.ά.

Διάλειμμα στη Θήβα από την επίσκεψή της στην περιοχή έκανε για λίγο η Νάντια Γιαννακοπούλου. Προτίμησε, όπως ανέδειξε και στο διαδίκτυο η ίδια, να δοκιμάσει τη σπεσιαλιτέ της περιοχής, προβατίνα, ενώ ο σύζυγός της Μάξιμος Μουμούρης, που είναι vegetarian, προτίμησε κάτι πιο λιτό, τούρτα σαλάτα.

Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ την οποία οι δημοσκοπήσεις δείχνουν με χαμηλά ποσοστά, δίνει τη δική της εξήγηση, ότι την πολεμούν τα εκδοτικά συμφέροντα και απαντά: «Πάντα έξω έπεφταν», και για να ενισχύσει το επιχείρημά της, είπε ότι «θα είχαμε Μεϊμαράκη στη ΝΔ, Αχτσιόγλου στον ΣΥΡΙΖΑ και Λοβέρδο στο ΠΑΣΟΚ».

Χαμηλά στις δημοσκοπήσεις και στα στοιχήματα των εταιρειών έρχεται και ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης που καλεί τους ψηφοφόρους να κάνουν το ΠΑΣΟΚ και πάλι πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...