264
Δανοί στρατιώτες έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Κοπεγχάγη, την Τετάρτη | Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Κοπεγχάγη: Σουηδοί έφηβοι έριξαν χειροβομβίδες στην ισραηλινή πρεσβεία

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2024, 14:51
Δανοί στρατιώτες έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Κοπεγχάγη, την Τετάρτη
|Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Κοπεγχάγη: Σουηδοί έφηβοι έριξαν χειροβομβίδες στην ισραηλινή πρεσβεία

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2024, 14:51

Δικαστήριο της Δανίας απήγγειλε την Πέμπτη κατηγορίες σε βάρος δύο σουηδών εφήβων για κατοχή πέντε χειροβομβίδων και πυροδότηση δύο από αυτών σε μια στέγη κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Κοπεγχάγη.

Κανείς δεν τραυματίστηκε από τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, όμως το κτίριο κοντά στην πρεσβεία υπέστη κάποιες ζημιές, σύμφωνα με τους ανακριτές.

Οι δύο έφηβοι, ηλικίας 16 και 19 ετών, συνελήφθησαν την Τετάρτη σε ένα τρένο στον κύριο σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης και παραπέμφθηκαν σήμερα σε δικαστήριο. Το δικαστήριο απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Ενας 19χρονος προσήχθη σε άλλο σημείο στην πρωτεύουσα της Δανίας και αφέθηκε ελεύθερος μετά την ανάκρισή του.

Η αστυνομία ανέφερε πως διεξάγει έρευνα για το αν η πρεσβεία ήταν ο στόχος των εκρήξεων.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη το απόγευμα, η ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη έγινε στόχος πυροβολισμών. Στο περιστατικό δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ενώ διεξάγεται έρευνα για παραβίαση της νομοθεσίας περί όπλων, για παράνομες απειλές και έκθεση τρίτου σε κίνδυνο.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, τον Οκτώβριο του 2023, έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στη Στοκχόλμη. Παράλληλα οι σουηδικές αρχές έχουν παρατηρήσει άνοδο των αντισημιτικών ενεργειών στη χώρα

Τον Φεβρουάριο είχε εντοπιστεί χειροβομβίδα στον περίβολο της πρεσβείας, με τον ισραηλινό πρεσβευτή να κάνει λόγο για απόπειρα δολοφονίας.

Τον Μάιο ακούστηκαν πυροβολισμοί έξω από το κτίριο, ένα συμβάν που ώθησε τη Στοκχόλμη να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα κτίρια ισραηλινών συμφερόντων.

Οι σουηδικές αρχές έχουν πει στο παρελθόν πως οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν πολλές σχεδιαζόμενες επιθέσεις που είχαν σχέση με ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας, χρησιμοποιώντας τοπικά εγκληματικά δίκτυα, κατηγορία την οποία το Ιράν χαρακτηρίζει «αβάσιμη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...