1753
| INTIMENEWS/CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #17: Η επιστολή της Νάντιας, οι δίδυμες εκδηλώσεις του Δούκα και η παρέμβαση του Κακλαμάνη

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2024, 10:01
|INTIMENEWS/CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #17: Η επιστολή της Νάντιας, οι δίδυμες εκδηλώσεις του Δούκα και η παρέμβαση του Κακλαμάνη

Protagon Team Protagon Team 3 Οκτωβρίου 2024, 10:01

Φτάσαμε Πέμπτη, τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον νέο ή τη νέα αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και ακόμα δεν είμαστε απολύτως σίγουροι πού θα στηθούν αυτές οι κάλπες, ή έστω κάποιες εξ αυτών.

Αν και σε μεγάλο βαθμό συμφώνησαν, απομένουν κάποιες μικρές αλλά κρίσιμες εκκρεμότητες: τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ ψάχνουν ακόμα σε ποιες περιοχές θα στηθούν, ποια κέντρα ή δημόσια κτίρια θα ανοίξουν και κάτι τέτοια. Αυτό επιτρέπει στη Νάντια Γιαννακοπούλου να σηκώνει αχό με μια έγγραφη καταγγελία από τον εκπρόσωπό της.

Σε ό,τι αφορά τις κάλπες, μετέωρες μένουν ακόμη σε περιοχές του εξωτερικού που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει ακόμη και ο χώρος, όπως στον Καναδά, Ολλανδία, Βούπερταλ, Μπρούκλυν, Πάφος, Φρανκφούρτη, Γαλλία, Νυρεμβέργη, Κελεστερμπαχ , και μένει να δοθεί από τα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ το τελικό πράσινο φως.

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της χώρας, οι συζητήσεις των μελών δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, με τις ίδιες πάντα εκκρεμότητες του χώρου και των καλπών όπως στο Δήμο Αθηναίων στη λέσχη φιλίας στη Γκράβα, στο δήμο Δοξάτου στη Δράμα, στο δημαρχείο στο Παρανέστι, στη Θάσο, στην Ξάνθη στο εργατοϋπαλληλικό κέντρο, Κομοτηνή, στο Δήμο Αχαρνών, στο πνευματικό κέντρο των Θρακομακεδόνων, στο δημαρχείο της Βούλας, στην Κερατέα, στον Μαραθώνα, στο ΚΑΠΗ Πικερμίου, στο Μαρούσι, στα Βριλήσσια (πνευματικό κέντρο) , Γαλάτσι , (Δημαρχείο), Ηράκλειο (κέντρο Νεότητας), Λύκειο Κηφισιάς, τέσσερα δημοτικά σχολεία της Ν. Ιωνίας, ψυχικό, Χαλάνδρι, Ελευσίνα , δημαρχείο Φυλής, ΚΑΠΗ Αγ. Βαρβάρας, Θησείο, Λαμπρινή , Σαλαμίνα, Άγιος Δημήτριος, Άλιμος, Βύρωνας , Γλυφάδα, Ελληνικό -Αργυρούπολη, Ηλιούπολη, Καλλιθέα, Μοσχάτο Π. Φάληρο, Κερατσίνη, Κορυδαλλός, Ρέντη –Νίκαια, Πειραιάς σε τρία ΚΑΠΗ, Δυτική Λέσβο στη Πέτρα, Λήμνο, Χίο, Αγρίνιο, δημαρχείο Αμφιλοχίας, Μεσολόγγι Εργατικό Κέντρο, Ναύπακτος, Κλειστό γυμναστήριο , Κάτω Αχαϊα, Πάτρα, Ζαρουχλέικα , Ανδρίτσαινα, Πανόπουλο, Αμαλιάδα, Πύργο, Γρεβενά , Κοζάνη, Άρτα, Κομπότι , Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά, Γιάννενα , Πρέβεζα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη(Κυμίνια) Τούμπα , Τριανδρία, Συκιές, Σταυρούπολη, Ασβεστοχώρι, Κουφάλια, Πεντάλοφο, Έδεσσα , Κατερίνη, Σέρρες, Μεταξοχώρι, Ασημί Ηρακλείου, Γεργερή και Άγιοι Δέκα Ηρακλείου , Χερσόνησος, Σητεία, Πέραμα, Ρέθυμνο Δημαρχείο και ΚΕΠ, Νάξος, Αντίπαρος, Ναύπλιο, Μεγαλόπολη , Τρίπολη, Φενεός, Ελαφόνησος , Ευρώτας, Μεσσηνία, Βοιωτία, Εύβοια, Ευυρτανία,, Αμφίκλεια, Ελάτεια, Νέο Μοναστήρι, Λαμία, Μαλεσίνα, και Ιτέα. Όλες αυτές οι περιοχές είναι ακόμη με αστερίσκο καθώς σε πολλά σημεία των περιοχών αυτών εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις. Σε πολλές πάντως άλλες περιοχές έχει βγει λευκός καπνός. Σε αυτές εδώ σε κάποια σημεία ακόμη παραμένουν αδιευκρίνιστα.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της κυρίας Γιαννακοπούλου, Μαρίνος Μαρίνης, δικηγόρος έστειλε επιστολή στα μέλη της ΕΔΕΚΑΠ κάνοντας λόγο για παρατυπίες που εμφανίστηκαν σε Νομαρχιακές Επιτροπές του δυτικού τομέα της Αθήνας –το οποίο θεωρείται «κάστρο» της κυρίας Γιαννακοπούλου αφού εκλέγεται εκεί βουλευτής.

Οπως γράφαμε και στο Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ#16, υπάρχει πρόβλεψη ότι τα τρία μέλη σε κάθε εφορευτική επιτροπή θα είναι στελέχη που αναλογικά θα εκπροσωπούν όλους τους υποψήφιους. Ομως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στη Δυτική Αθήνα, μέλη ΝΕ και όχι το κομματικό όργανο έστειλαν στην ΕΔΕΚΑΠ εκπροσώπους για την εφορευτική επιτροπή, όχι με βάση την απόφαση περί αναλογικότητας, αλλά κατά το δοκούν και κατά το τι βολεύει τις κομματικές ισορροπίες.

Καλύτερο μηχανισμό εκλογών που στελεχώνουν κάλπες, εκλογικά τμήματα και tablet διαθέτουν ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας. Αυτοί οι δύο υποψήφιοι διαθέτουν τη μερίδα του λέοντος και ελέγχους το συνολικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ μέσα από τα μέλη και τις οργανώσεις του κόμματος. Έτσι γίνεται κάθε φορά. Κερδίζει αυτός που διαθέτει καλύτερη άμυνα δηλαδή καλύτερο σύστημα πάνω από τις κάλπες, για να μην σας πω μέσα σε αυτές.

Περισσότεροι ριγμένοι είναι οι πιο «μικροί» σε μέγεθος μηχανισμού και για αυτό το λόγο επιχειρούν να καταφέρουν μήπως και αλλάξουν τις ισορροπίες, αλλά και για να είναι πιο δίκαιες οι εκλογές.

Η επιστολή της Νάντιας

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μαρίνη, τον εκπρόσωπο της κυρίας Γιαννακοπούλου στην ΕΔΕΚΑΠ, παρατηρήθηκαν τα εξής φαινόμενα όπως άλλωστε περιγράφει μέσα από την επιστολή με αποδέκτες τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας και καταστατικού και αφορούσε τη συνεδρίαση της ΝΕ την περασμένη Δευτέρα δηλαδή την ημέρα που η Νάντια μιλούσε στην κεντρική της συγκέντρωση στο Περιστέρι.

Στην επιστολή του ο εκπρόσωπος της κυρίας Γιαννακοπούλου σημειώνει:

«Χθες βράδυ συνεδρίασε η Νομαρχιακή Επιτροπή Δυτικού Τομέα Αθηνών, όχι με την απαιτούμενη απαρτία των μελών της, παρά μόνο με την παρουσία του Γραμματέα και εκπροσώπους των υποψηφίων, για την οριστικοποίηση της σύνθεσης των εφορευτικών επιτροπών στις κάλπες που θα τοποθετηθούν στον Δυτικό Τομέα Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρά το ότι υπάρχει σαφής οδηγία της ΕΔΕΚΑΠ αλλά και θεωρείται αυτονόητο, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ότι η σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών θα είναι κοινής συναίνεσης για την εξασφάλιση της διαφάνειας και της ίσης εκπροσώπησης όλων των υποψηφίων, παρατηρήθηκε η διάθεση να οριστούν μέλη των εφορευτικών επιτροπών στη συντριπτική πλειοψηφία τους, εκπροσώπησης συγκεκριμένου υποψηφίου».

Ο εκπρόσωπος της υποψήφιας για την αρχηγία, προσθέτει επίσης πως «Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τον εκπρόσωπο της Υποψήφιας Προέδρου κας Νάντιας Γιαννακοπούλου, στη χθεσινή συνεδρίαση, δεν λήφθηκαν καθόλου υπόψιν, αντιθέτως αντιμετωπίστηκαν με επιθετικό κλίμα από εκπρόσωπο άλλου υποψηφίου, με την αιτιολογία ότι αυτές οι λίστες ονομάτων αποτελούν αποφάσεις των τοπικών οργανώσεων.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ευσταθεί, καθώς όπως είναι γνωστό και σ´ εσάς, οι τοπικές οργανώσεις του Δυτικού Τομέα, δεν έχουν λάβει σε σχετική συνεδρίαση ουδέποτε ομόφωνη απόφαση για τον ορισμό μελών εφορευτικής στις κατά τόπους κάλπες, με εξαίρεση την τοπική Οργάνωση του Καματερού.

Επειδή, όπως σαφώς διατυπώνει η εγκύκλιος της ΕΔΕΚΑΠ, πρέπει η σύνθεση των μελών της εφορευτικής επιτροπής ν´ αποτελείται από χαρακτηριστική εκπροσώπηση των υποψηφίων και επειδή θεωρώ πως δημιουργούνται εντυπώσεις λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή των εσωκομματικών μας εκλογών, που πλήττουν την απαιτούμενη διαφάνεια και την ίση συμμετοχή σ´ αυτές, ΠΡΕΠΕΙ η ΕΔΕΚΑΠ ,ως το αρμόδιο θεσμικό όργανο, να λάβει απόφαση για το ως άνω θέμα που έχει προκύψει και το θέτω υπόψιν σας, σεβόμενοι την αρχή της αναλογικότητας, βάσει της οποίας έχουμε λάβει αποφάσεις έως σήμερα και σε καμία περίπτωση δεν ακολουθούν οι παρούσες μονομερείς επιλογές που σας ανέφερα.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η διαφάνεια της διαδικασίας και η ίση συμμετοχή των υποψηφίων, απαραίτητα στοιχεία της εσωκομματικής μας διαδικασίας και της δημοκρατικής λειτουργίας της παράταξης μας».

Είναι γνωστό πως η κυρία Γιαννακοπούλου πυροβολεί πολιτικά τον κ. Ανδρουλάκη –έφτασε σε σημείο να τον χαρακτηρίσει «ομαδάρχη» και όχι ηγέτη του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση. Τώρα η ίδια τρέχει μήπως και προλάβει να διασώσει ό,τι μπορεί στις κομματικές ανισορροπίες και όχι ισορροπίες των εκλογών με τους ισχυρούς μηχανισμούς απέναντί της. Συνηθισμένη βέβαια να τρέχει γιατί, όπως μας ενημέρωσε, σε αυτές τις εκλογές που έχει θέσει υποψηφιότητα για την αρχηγία, έχει διανύσει 13.240 χλμ οδικά, 5.500 μίλια αεροπορικά, 1.500 μίλια ναυτικά και έχει επισκεφθεί 39 νομούς. Έχει κάνει 425.000 βήματα (πόδια), δηλαδή περίπου 150 ομιλίες, έχει βγάλει 7.500 χιλ. Φωτό και βίντεο, και έχει καταγράψει αμέτρητα καφενεία πλατείες, ποτάμια, βουνά, αγκαλιές, φιλία (σταυρωτά). Κάπως έτσι αποτυπώνεται η περιοδεία της ίδιας σε αριθμούς που αντίστοιχη –τηρουμένων των αναλογιών- είναι και όλων των άλλων υποψηφίων αρχηγών.

Η θλίψη της Αννας

Στο μεταξύ, η Αννα Διαμαντοπούλου έμαθε τα κακά μαντάτα κατά την περιοδεία της στη Μακεδονία. Ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεσμπολαχ με την επίθεση στο Τελ Αβίβ είχε ως θύμα το γιό ενός προσωπικού της φίλου. Η ίδια με ανάρτησή της στο διαδίκτυο και με λυπημένο τρόπο για τον άδικο χαμό του παιδιού που γνώριζε γράφει το εξής μήνυμα: «Ο Δημήτρης Καρούσης, ένας από τους σημαντικότερους νευρολόγους στον πλανήτη, έχασε στη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ, τον γιο του. Με τον Δημήτρη είμαστε φίλοι από παιδιά. Δεν υπάρχουν λόγια συμπαράστασης για τον χαμό του μοναχογιού του. Η καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας είναι αυτονόητη, απερίφραστη και αδιαπραγμάτευτη. Δημήτρη, εγώ και ο αδερφός μου ο Γιάννης, είμαστε κοντά σου». Είναι αυτές οι ανθρώπινες στιγμές που αν στέκεσαι στο ύψος ως άνθρωπος σου και διαθέτεις πλήρη εν συναίσθηση, τότε παραμερίζεις όλα τα άλλα και στηρίζεις τους ανθρώπους που δοκιμάζονται τόσο σκληρά με αυτόν τον τρόπο. Η Άννα είναι μια εξ αυτών των ανθρώπων που ως πολιτικός δεν έχει χάσει την ανθρωπιά της.

Από την άλλη ο κ. Δούκας βρήκε την περίοδο να βραβεύσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και το Διαδίκτυο τον περιέλαβε καταλλήλως για το πώς και επέλεξε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, λίγα 24ωρα πριν τις εσωκομματικές κάλπες. Με ανακοίνωσή του μέσω του γραφείου Τύπου, ο κ. Δούκας πέρασε στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας: «Είναι πράγματι όχι μόνο λυπηρό, αλλά απαράδεκτο και ντροπιαστικό, να επιτίθενται ορισμένοι κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας και του δημάρχου Αθηναίων, για μια εκδήλωση-θεσμό που αφιερώνεται στους αγώνες του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία. Είναι ακόμη περισσότερο ανησυχητικό ότι, την ώρα που σε όλη την Ευρώπη ενισχύεται η Ακροδεξιά, αμαυρώνουν μια τέτοια σημαντική επέτειο για την Ελλάδα και τον λαό της».

Τώρα γιατί η κυρία Σακελλαροπούλου έμπλεξε σε όλο αυτό ας τα βρει εκείνη με τους συμβούλους της. Αλλωστε ο κ. Δούκας αφού ξεπέταξε την ΠτΔ με το βραβείο έσπευσε έπειτα για το κλειστό του Πανελληνίου όπου έδωσε την κεντρική του προεκλογική ομιλία. Ηταν εκεί ο Μανόλης Χριστοδουλάκης, βουλευτής Ανατ. Αττικής που ονειρεύεται να γίνει πρόεδρος της ΚΟ με τον δήμαρχο αρχηγό στο κόμμα, ήταν εκεί ο πρώην περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός ήταν και η Βάνα Μπάρμπα –τον Πέτρο Ευθυμίου δεν είδαμε και αυτό μπορεί να λέει κάποια πράγματα.

Σε ανοιχτό χώρο, στην Παλαιά Βουλή, και με πολύ κόσμο έγινε η κεντρική ομιλία του Παύλου Γερουλάνου, βουλευτή Α’ Αθήνας, ο οποίος μάλιστα δεσμεύτηκε ότι αν δεν καταφέρει να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγός, θα διεξάγει άμεσα εκλογές για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ.

Η παρέμβαση του Απόστολου Κακλαμάνη

Υπήρξε όμως και μια άλλη παρέμβαση εν όψει των εκλογών με μια πρόταση που ξάφνιασε πολλούς.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, με δήλωσή του αναφέρει τα εξής: «Μετά την πρόσφατη εκλογή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναδείχθηκε ένα πρόβλημα του συστήματος “εκλογής στη βάσηΟ, όχι μόνο των μελών του κόμματος, αλλά και οσωνδήποτε, ανεξαρτήτως αριθμού και οιωνδήποτε ψηφοφόρων.

Ο ρόλος της ηγεσίας εκλεγόμενης με μείζονα, ενδεχομένως, του αριθμού των μελών του κόμματος, αριθμό ψηφοφόρων – π.χ. η εκλογή με 1.000.000 ψηφοφόρων του Γ. Παπανδρέου του 2004– προσαυξάνει, πέραν του καταστατικού, και τις “εξουσίες” της ηγεσίας και θέτει σε ήσσονα μοίρα τον θεσμικό ρόλο του κόμματος (άρθρο 29 Συντάγματος) στη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματός μας, ενισχύοντας και την καλλιεργούμενη τάση απαξίωσης των κομμάτων;

Επειδή, προφανώς, δεν οραματιζόμαστε ένα κοινοβούλιο “αρχηγών”, με τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων απλούς χειροκροτητές, δημοσιοποιούμε σχετική πρόταση που έχει κατατεθεί και εκκρεμεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, που έχει ως εξής:

Πριν ή μετά την εκλογή Προέδρου, το Συνέδριο εκλέγει τον αντιπρόεδρο του κόμματος και 5 μέλη εκτελεστικού οργάνου που, υπό την προεδρία του και συμμετοχή του αντιπροέδρου, ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος».

Θα ακούσουν στο ΠΑΣΟΚ την παρέμβαση του κ. Κακλαμάνη;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...