529
Ισραηλινοί στρατιώτες κατάσχουν όπλα της Χεζμπολάχ στη διάρκεια μυστικής επιδρομής στον Λίβανο | Israel Defense Forces

Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ «ετοίμαζε» εισβολή σαν της Χαμάς στον βορρά – τους σταμάτησαν κομάντος

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2024, 16:51
Ισραηλινοί στρατιώτες κατάσχουν όπλα της Χεζμπολάχ στη διάρκεια μυστικής επιδρομής στον Λίβανο
|Israel Defense Forces

Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ «ετοίμαζε» εισβολή σαν της Χαμάς στον βορρά – τους σταμάτησαν κομάντος

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2024, 16:51

Ο ισραηλινός στρατός αποκάλυψε ότι είχε πραγματοποιήσει δεκάδες μυστικές επιδρομές στον Λίβανο μετά την 7η Οκτωβρίου καταστρέφοντας θέσεις, σήραγγες και εξοπλισμό της Χεζμπολάχ.

Ο στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι λίγες ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ, 3.000 ένοπλοι της Χεζμπολάχ είχαν τοποθετηθεί κοντά στα σύνορα από την πλευρά του Λιβάνου σε ένα σχέδιο να εισβάλουν στον βορρά, στη Γαλιλαία και να εξαπολύσουν παρόμοια επίθεση στις ισραηλινές κοινότητες.

Οι IDF (ισραηλινός στρατός) αποκάλυψαν ότι ειδικές δυνάμεις έχουν έκτοτε πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 στοχευμένες επιδρομές, καταστρέφοντας πολυάριθμες θέσεις της Χεζμπολάχ, σήραγγες και χιλιάδες όπλα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στο σχέδιο εισβολής της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Συγκεκριμένα, τα ισραηλινά στρατεύματα στις επιδρομές των τελευταίων μηνών, έφτασαν σε περίπου 1.000 θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ορισμένες από αυτές αρκετά χιλιόμετρα από τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων τούνελ και καταφυγίων όπου η τρομοκρατική οργάνωση είχε αποθηκεύσει όπλα. Οι IDF δήλωσαν ότι οι τοποθεσίες βρίσκονταν τόσο μέσα σε λιβανέζικα χωριά όσο και σε δασικές περιοχές.

Ισραηλινοί κομάντος καταγράφουν τον εξοπλισμό που βρήκαν σε θέση της Χεζμπολάχ, στη διάρκεια επιδρομής στον Λίβανο – IDF

Οι επιδρομές πραγματοποιούνται από τις αρχές του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, όταν οι IDF δήλωσαν ότι κατάφεραν να απωθήσουν την επίλεκτη δύναμη Ραντουάν της Χεζμπολάχ από τη συνοριακή περιοχή, επιτρέποντας στους ισραηλινούς κομάντος να εισέλθουν στο Λίβανο σχεδόν χωρίς να εντοπιστούν. Δεν υπήρξαν άμεσες συγκρούσεις με στελέχη της Χεζμπολάχ εν μέσω οποιασδήποτε από τις επιδρομές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των IDF, περίπου 2.400 τρομοκράτες της Ραντουάν και άλλοι 500 Παλαιστίνιοι της Ισλαμικής Τζιχάντ -εκπαιδευμένοι από τη Ραντουάν- περίμεναν σε χωριά του νότιου Λιβάνου για να επιτεθούν στο Ισραήλ τις ημέρες μετά τη μαζική εισβολή της Χαμάς από τη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου 2023, κατά την οποία περίπου 1.200 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Ισραήλ και 251 απήχθησαν εν μέσω ευρέως τεκμηριωμένων φρικαλεοτήτων και συστηματικής στοχοποίησης αμάχων, γράφουν οι Times of Israel.

Η Βόρεια Διοίκηση των IDF περίμενε τότε μια εισβολή από τον Λίβανο και ενίσχυσε την άμυνά της. Τις επόμενες εβδομάδες, πραγματοποίησε πολυάριθμα πλήγματα σε τοποθεσίες της Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων, αναγκάζοντας τους χιλιάδες τρομοκράτες να οπισθοχωρήσουν προς την ενδοχώρα.

Οι επακόλουθες επιδρομές που πραγματοποιούσαν οι κομάντος των IDF, συμπεριλαμβανομένων των μηχανικών μάχης, μερικές φορές διαρκούσαν τρεις έως τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τον στρατό.

Στις επιδρομές καταστράφηκαν δεκάδες σήραγγες που προορίζονταν για χρήση κατά τη διάρκεια του σχεδίου εισβολής.

Μία από τις σήραγγες που εντόπισαν οι ισραηλινοί κομάντος στον Λίβανο – IDF

«Οι στρατιώτες μας εισήλθαν στις υπόγειες υποδομές της Χεζμπολάχ, αποκάλυψαν τις κρυφές αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ, κατέσχεσαν και κατέστρεψαν τα όπλα -συμπεριλαμβανομένων προηγμένων όπλων ιρανικής κατασκευής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού, προσθέτοντας ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει».

Ο Ντανιέλ Χαγκάρι τόνισε ότι «η Χεζμπολάχ έχει κατασκευάσει, προετοιμάσει και εξοπλίσει αυτές τις υποδομές επί πολλά χρόνια, προετοιμάζοντας την ημέρα που θα πραγματοποιήσει μια εισβολή στο βόρειο Ισραήλ», ένα σχέδιο παρόμοιο με το μακελειό της 7ης Οκτωβρίου.

Ο στρατός έδειξε στους δημοσιογράφους δεκάδες όπλα που ανακτήθηκαν από τους κομάντος μέσα από σήραγγες και καταφύγια της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών τυφεκίων, πολυβόλων, RPG, αντιαρματικών πυραύλων, εκρηκτικών μηχανισμών, ναρκών, όλμων και ασυρμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...