675
Η Κλάουντια Σέινμπαουμ εκφωνεί την πρώτη ομιλία της φορώντας την προεδρική κορδέλα κατά την ορκωμοσία της στο Κοινοβούλιο | REUTERS/Raquel Cunha

Μεξικό: Πανηγυρική ορκωμοσία για την πρώτη presidenta

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2024, 13:54
Η Κλάουντια Σέινμπαουμ εκφωνεί την πρώτη ομιλία της φορώντας την προεδρική κορδέλα κατά την ορκωμοσία της στο Κοινοβούλιο
|REUTERS/Raquel Cunha

Μεξικό: Πανηγυρική ορκωμοσία για την πρώτη presidenta

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2024, 13:54

Η Κλάουντια Σέινμπαουμ ορκίστηκε πρόεδρος του Μεξικού την Τρίτη, σε μία λαμπρή τελετή, και έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Εβραία που ηγείται της χώρας στα 200 και πλέον χρόνια της ανεξαρτησίας της.

«Για πρώτη φορά, εμείς οι γυναίκες φτάσαμε να ηγηθούμε των πεπρωμένων του όμορφου έθνους μας», δήλωσε κατά την τελετή ορκωμοσίας της στην εθνοσυνέλευση. «Και λέω ότι φτάσαμε, γιατί δεν φτάνω μόνη μου. Φτάσαμε όλες. Είναι η ώρα των γυναικών και της μεταμόρφωσης», τόνισε η 62χρονη φυσικός και πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού, που κέρδισε με μεγάλη άνεση τις προεδρικές εκλογές με το Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA).

Με σχεδόν 36 εκατομμύρια ψήφους και ποσοστό 60%, το μεγαλύτερο στην Ιστορία της χώρας, η διάδοχος και στενή σύμμαχος του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ εξελέγη πρόεδρος μετά από 65 άνδρες σε αυτή τη θέση.

Η presidenta ορκίστηκε την Τρίτη ενώπιον των βουλευτών και των γερουσιαστών σε συνεδρίαση της ολομέλειας της μεξικανικής εθνικής αντιπροσωπείας, παρουσία δεκάδων υψηλών προσκεκλημένων από όλο τον κόσμο.

Τις ΗΠΑ εκπροσώπησε η Τζιλ Μπάιντεν, ενώ το παρών έδωσαν πρόεδροι των κρατών της Λατινικής Αμερικής (ο Λούλα της Βραζιλίας, ο Γουστάβο Πέτρο της Κολομβίας, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς της Χιλής κ.α.)

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία –ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Μεξικού στην Ευρώπη– δεν εκπροσωπήθηκε γιατί η Μαδρίτη χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το ότι δεν εστάλη πρόσκληση στον βασιλιά Φίλιππο Στ’.

Η Σέινμπαουμ παρέθεσε γεύμα στους επίσημους προσκεκλημένους προτού συμμετάσχει σε λαϊκή εκδήλωση στη Σόκαλο, τη μεγαλύτερη πλατεία της Λατινικής Αμερικής, κάτω από τα παράθυρα της προεδρίας.

Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού για να παρακολουθήσουν την τελετή για τη μεταβίβαση της εξουσίας στη νέα πρόεδρο – REUTERS/Luis Cortes

Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία της Πόλης του Μεξικού το απόγευμα της Τρίτης για να την ακούσουν.

Λίγες ώρες αργότερα, η Σέινμπαουμ ταξίδεψε στο Ακαπούλκο, το τουριστικό θέρετρο στον Ειρηνικό, για να «αποτιμήσει» τις καταστροφές που προκάλεσε προ ημερών ο τυφώνας Τζον, αφήνοντας πίσω του 15 νεκρούς.

Μεγάλες προκλήσεις

Κλιματική αλλαγή, εγκληματικότητα και δημόσια ασφάλεια, οικονομία και σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι μερικές μόνο από τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η πρώτη πρόεδρος του Μεξικού.

Παραλαμβάνει ένα πολύπλοκο σύνολο προκλήσεων: το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα των τελευταίων δεκαετιών, μια εντεινόμενη κρίση ασφάλειας, το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα στην πρόσφατη ιστορία και ένα διχασμένο πολιτικό κίνημα που έχει προχωρήσει σε βαθύτατο ανασχεδιασμό του δικαστικού συστήματος, μεταξύ άλλων θεσμών.

Οπως σημειώνουν οι New York Times, η νέα πρόεδρος θα συνεχίσει τα δημοφιλή προγράμματα του προκατόχου της κατά της φτώχειας, αλλά έχει και τα δικά της σχέδια.

Εχει ανακοινώσει ότι όλες οι γυναίκες ηλικίας 60 έως 64 ετών θα λαμβάνουν μια πληρωμή σε μετρητά- επί του παρόντος, οι συντάξεις γήρατος δίνονται σε όποιον είναι 65 ετών και άνω.

Εχει πει ότι τα περισσότερα παιδιά θα λαμβάνουν υποτροφία για την παραμονή τους στο σχολείο, η οποία θα αποτελεί επέκταση ενός τρέχοντος κοινωνικού προγράμματος.

Και από το επόμενο έτος, 20.000 γιατροί και νοσηλευτές θα αρχίσουν να επισκέπτονται τα σπίτια των ηλικιωμένων Μεξικανών, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η μαζική μείωση της πρόσβασης στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η Σέινμπαουμ, διακεκριμένη επιστήμονας και ειδική στο κλίμα, θέλει επίσης να επεκτείνει τις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να αυξήσει την πράσινη τεχνολογία.

Ταυτόχρονα, έχει ορκιστεί να διασώσει τη μαζικά υπερχρεωμένη πετρελαϊκή εταιρεία του Μεξικού και να στηρίξει ένα δαπανηρό διυλιστήριο πετρελαίου ύψους 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο απέχει πολύ από την πλήρη λειτουργία του.

Οσον αφορά το ακανθώδες ζήτημα της εγκληματικότητας, έχει πει ότι θα επιτρέψει στις ένοπλες δυνάμεις να διατηρήσουν την εξουσία που τους παραχώρησε ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Αλλά σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία πληροφοριών, με δυνατότητα διερεύνησης ποινικών υποθέσεων, και να αντιγράψει την προσέγγιση νόμου και τάξης που υιοθέτησε στην Πόλη του Μεξικού, η οποία παρουσίασε θετικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...