689
Ρώσοι στρατιώτες ανεμίζουν τη ρωσική σημαία και το σοβιετικό λάβαρο της νίκης σε ταράτσα του Βουχλεντάρ | Twitter

Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων το Βουχλεντάρ μετά από δύο χρόνια μαχών

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2024, 10:51
Ρώσοι στρατιώτες ανεμίζουν τη ρωσική σημαία και το σοβιετικό λάβαρο της νίκης σε ταράτσα του Βουχλεντάρ
|Twitter

Ουκρανία: Στα χέρια των Ρώσων το Βουχλεντάρ μετά από δύο χρόνια μαχών

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2024, 10:51

Τα ρωσικά στρατεύματα ύψωσαν τη σημαία της χώρας τους και το σοβιετικό λάβαρο της νίκης σε κτίρια της ουκρανικής πόλης Βουχλεντάρ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να διέταξε την υποχώρηση των ταλαιπωρημένων ουκρανικών δυνάμεων από μια πόλη που κάποτε θεωρούνταν απόρθητο «φρούριο».

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ δήλωσαν ότι η αποχώρηση ήρθε «πολύ αργά», καθώς η πόλη ήταν ήδη περικυκλωμένη από τα στρατεύματα του Κρεμλίνου.

«Επί του παρόντος, η πόλη Βουχλεντάρ απελευθερώνεται από διάσπαρτες ομάδες ουκρανών “ναζί”», ανέφερε ένας μπλόγκερ. «Η καταστολή της τελευταίας αντίστασης στα βόρεια περίχωρα της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη».

Οι ισχυρισμοί υποστηρίχθηκαν από ουκρανούς στρατιωτικούς μπλόγκερ, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν αυθεντικά βίντεο με ρώσους στρατιώτες να υψώνουν τις σημαίες τους σε ερειπωμένα κτίρια σε όλο το Βουχλεντάρ.

Παράλληλα με τις ρωσικές σημαίες, τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν κάνει εκτεταμένη χρήση συμβόλων της σοβιετικής εποχής κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, σημείωσε η Telegraph.

Αλλες αναφορές περιέγραφαν ουκρανούς στρατιώτες που προσπαθούσαν να βγουν από την περικυκλωμένη πόλη σε μικρές ομάδες, αφήνοντας πίσω τους τραυματισμένους συντρόφους και εξοπλισμό.

Σημαντική νίκη για τη Μόσχα

Παρ’ όλο που το Βουχλεντάρ είναι πλέον κατεστραμμένο, με τις πολυκατοικίες της σοβιετικής εποχής να έχουν διαλυθεί και τα δέντρα του να έχουν μετατραπεί σε καμένα κούτσουρα, η κατάληψή του αποτελεί τη σημαντικότερη νίκη του Πούτιν στο πεδίο της μάχης από τότε που οι δυνάμεις του πήραν τον έλεγχο της Αβντιίβκα τον Φεβρουάριο, ανέφερε η Telegraph.

Το Βουχλεντάρ βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό δρόμο, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για επιθέσεις σε άλλους ουκρανικούς κόμβους στρατιωτικών μεταφορών στα δυτικά.

Αναλυτές δήλωσαν ότι η νίκη στο Βουχλεντάρ θα θεωρηθεί ως δικαίωση της στρατηγικής που ακολουθεί ο ρωσικός στρατός, η οποία έφερε σταθερά κέρδη κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, αλλά με μεγάλο κόστος, τους τελευταίους 12 μήνες.

Ο Πούτιν δεν έχει ακόμη σχολιάσει την κατάληψη του+ Βουχλεντάρ, αλλά ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε ότι παρακολουθούσε προσωπικά τη μάχη και ανυπομονούσε για την είδηση ότι οι δυνάμεις του είχαν καταλάβει την πόλη.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να καταλάβουν το Βουχλεντάρ, στη νότια πλευρά της γραμμής του μετώπου που διασχίζει την ανατολική περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας, από την αρχή του πολέμου, αλλά είχαν αποκρουστεί από την επίμονη αντίσταση, κυρίως της 72ης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας.

Η 72η Ταξιαρχία θεωρείται μία από τις πιο σκληρές ουκρανικές μονάδες μάχης και είναι γνωστή ως «Οι Μαύροι Ζαπορίζιοι».

Οι αποτυχίες των Ρώσων να καταλάβουν το Βουχλεντάρ το 2022 και το 2023 είχαν ως αποτέλεσμα αρκετές ταπεινωτικές αποτυχίες και τον Απρίλιο του 2023 ώθησαν το Κρεμλίνο να απολύσει τον συνταγματάρχη Ρουστάμ Μουράντοφ, διοικητή των δυνάμεων της ανατολικής περιφέρειας -μία από τις πιο υψηλόβαθμες απολύσεις στη διάρκεια του πολέμου.

Τον Νοέμβριο του 2023, η 155η Ταξιαρχία Πεζοναυτών της Ρωσίας, που συνήθως εδρεύει 8.000 χιλιόμετρα μακριά, στο Βλαδιβοστόκ, στις ρωσικές ακτές του Ειρηνικού, έπεσε σε ενέδρα κοντά στο Βουχλεντάρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 1.000 στρατιώτες της.

Οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάχθηκαν και τον Μάιο και τον Ιούνιο εξαπέλυσαν άλλη μια σειρά επιθέσεων με περισσότερα στρατεύματα, πυροβολικό και βόμβες ολίσθησης.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά από σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς, οι ρώσοι στρατιώτες έφτασαν στην ανατολική άκρη της πόλης.

Δορυφορική εικόνα του Βουχλεντάρ τον Σεπτέμβριο του 2022. Διακρίνεται ο σημαντικός δρόμος που βρίσκεται στην άκρη του, με κατεύθυνση ανατολή προς δύση – 2024 Planet Labs Inc./via REUTERS

Με τις ουκρανικές δυνάμεις να έχουν απλωθεί σε όλη τη γραμμή του μετώπου, οι ουκρανοί διοικητές στο Βουχλεντάρ τόνισαν ότι δεν είχαν ούτε άνδρες ούτε αρκετή αεροπορική ισχύ για να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Σαββατοκύριακο, φαίνεται ότι οι ανώτεροι ουκρανοί διοικητές γνώριζαν ότι η μάχη είχε χαθεί. Απέσυραν τον διοικητή της 72ης Ταξιαρχίας από την πολιορκημένη πόλη και στη συνέχεια έδωσαν εντολή στις μονάδες να υποχωρήσουν ή να παραδοθούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...