1347
Φωτογραφία από την παρουσίαση του νεου εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης για τον νομικό έλεγχο του Κτηματολογίου | ΙΝΤΙΜΕnews

Κτηματολόγιο: Οι τρεις βασικές αλλαγές – Ολες οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2024, 09:38
Φωτογραφία από την παρουσίαση του νεου εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης για τον νομικό έλεγχο του Κτηματολογίου
|ΙΝΤΙΜΕnews

Κτηματολόγιο: Οι τρεις βασικές αλλαγές – Ολες οι ρυθμίσεις στο νέο νομοσχέδιο

Protagon Team Protagon Team 2 Οκτωβρίου 2024, 09:38

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ΝΠΔΔ “Ελληνικό Κτηματολόγιο”»., με επιμέρους διατάξεις να υπερψηφίζονται και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι βασικότερες ρυθμίσεις, αφορούν σε μια σειρά παρεμβάσεων, όπως:

• Η ολοκλήρωση της Κτηματογράφησης έως το 2025

• Η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης στον νομικό έλεγχο συμβολαίων

• Η επιτάχυνση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας διόρθωσης χωρικών μεταβολών

• Η εξωδικαστική λύση για ακίνητα που αποχαρακτηρίστηκαν ως δασικά και επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους, χωρίς ταλαιπωρία

• Η διόρθωση ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη, υπέρ του πραγματικού ιδιοκτήτη

• Η μονομερής τροποποίηση συμβολαίων υπέρ των ιδιοκτητών, με διόρθωση τετραγωνικών και άλλων στοιχείων του ακινήτου, χωρίς να απαιτείται σύμπραξη λοιπών ιδιοκτητών

• Η καθιέρωση 24ωρης δυνατότητας υποβολής πράξεων

• Η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στον φορέα, ιδιαίτερα για παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές

• Η θέσπιση διαδικασίας για άμεση επιστροφή οφειλόμενων τελών Υποθηκοφυλακείων στους δικαιούχους τους

• Η δυνατότητα απόκτησης τίτλου ιδιοκτησίας με βάση προσύμφωνο, κάτι που επιλύει χιλιάδες υποθέσεις, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα

Βασικοί στόχοι του νέου νόμου είναι: α) η διευκόλυνση και εξασφάλιση των συναλλαγών, καθώς η αγορά και η πώληση των ακινήτων θα ολοκληρώνεται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, β) η μείωση της γραφειοκρατίας, γ) ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός, αφού η ψηφιοποίηση σε συνδυασμό με την ένταξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης υποστηρικτικά αναβαθμίζουν σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και δ) η οικονομική ανάπτυξη. Ένα Κτηματολόγιο σύγχρονο, προσβάσιμο, λειτουργικό και ψηφιακό αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την προσέλκυση επενδύσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας.

Επιπλέον θεσμοθετείται:

– Η υποχρέωση των πολιτών να καταχωρίζουν υποχρεωτικά στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, εφόσον διαθέτουν. Επιπρόσθετα, οι πολίτες καταχωρίζουν είτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) είτε την ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής ή επικοινωνίας. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το ζήτημα της ανακρίβειας των δεδομένων και της διασποράς τους σε πολλαπλές βάσεις του Δημοσίου, ενώ συγχρόνως αυξάνεται το επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

– Η δυνατότητα διακίνησης δημοσίων εγγράφων με χρήση ΤΠΕ. Οι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν πλέον να κοινοποιούν ηλεκτρονικά διοικητικές πράξεις, με την εγγραφή του πολίτη στο Ε.Μ.Επ, όπου θα παρέχεται ως προεπιλογή. Σε αντίθετη περίπτωση ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει να μην του επιδίδονται ηλεκτρονικά έγγραφα. Ειδικά για όλους όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Ε.Μ.Επ παρέχεται η δυνατότητα να απορρίψουν την ηλεκτρονική κοινοποίηση εγγράφων μέχρι την 31.12.2024. Με την ηλεκτρονική διακίνηση διασφαλίζεται η πρόσβαση των πολιτών στα έγγραφα, ενισχύεται η ασφάλεια των επιδόσεων μέσω της ακριβούς χρονικής σήμανσής τους και εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι για το Δημόσιο, καθώς μειώνονται τα έξοδα εκτύπωσης και φυσικής αποστολής εγγράφων.

– Η δημιουργία του πληροφοριακού «Συστήματος Αυθεντικοποίησης και Εξουσιοδότησης Προσώπων» (Σ.Α.Ε.Π.) που θα επιβεβαιώνει με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα την ταυτότητα των φυσικών προσώπων κατά την πρόσβασή τους σε ψηφιακά συστήματα του Δημοσίου και του Ιδιωτικού Τομέα.

– Η λήψη μέτρων διασφάλισης για τη συνέχιση της εκπομπής των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα παρακώλυσης της ομαλής εκπομπής των ραδιοφωνικών προγραμμάτων της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. λόγω των διαρκών παρεμβολών, όπως και λόγω της αδυναμίας κάλυψης εξαιτίας της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του εδάφους.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι «με το σημερινό νομοσχέδιο δίνεται εντονότερη ώθηση στο μεγαλύτερο έργο πληροφορικής που συντελείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο ολοκληρώνεται το 2025 λύνοντας παθογένειες ετών. Η ψηφιοποίηση εκατομμυρίων αρχείων και η ενσωμάτωση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης ενισχύουν ακόμα περισσότερο το αναπτυξιακό πρόσημό του. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και δε θα γινόταν τίποτα, αν την τελευταία πενταετία κι αυτή κι η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό πάντα Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν παίρναμε γενναίες αποφάσεις. Στόχος είναι ένα σύγχρονο, ψηφιακό Κτηματολόγιο που μειώνει τη γραφειοκρατία και δεν ταλαιπωρεί τους πολίτες. Παράλληλα, σήμερα θεσμοθετούμε σημαντικές παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα του ψηφιακού κράτους, όπως η υποχρεωτική καταχώριση στοιχείων επικοινωνίας στο Ε.Μ.Επ αλλά και η δυνατότητα ηλεκτρονικής διακίνησης δημοσίων εγγράφων. Σε μία εποχή που οι παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό χρειαζόμαστε ένα κράτος που διαθέτει ακριβή δεδομένα, αυξάνει το επίπεδο προστασίας τους, διασφαλίζει την πρόσβαση των πολιτών σε σημαντικά δημόσια έγγραφα, χρειαζόμαστε ένα κράτος ψηφιακό και αποτελεσματικό προς όφελος όλων των πολιτών».

Ο υφυπουργός, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης επεσήμανε ότι «με το νέο νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο, ολοκληρώνουμε ένα έργο 3 δεκαετιών αλλά στην πραγματικότητα 2 αιώνων. Με την επιτάχυνση της κτηματογράφησης, το 2025 η Ελλάδα θα έχει επιτέλους ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο, δίνοντας τέλος σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας. Με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για ταχύτερο και ασφαλέστερο νομικό έλεγχο, δημιουργούμε ένα σύγχρονο, ψηφιακό Κτηματολόγιο που προστατεύει την περιουσία των πολιτών, ενισχύει την ασφάλεια δικαίου και διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη. Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι απλώς μια νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά μια σημαντική επένδυση στο μέλλον της χώρας μας και η ολοκλήρωση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης».

Προτού πέσει η αυλαία της συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο και η κυβέρνηση, η οποία πήρε την τελευταία 5ετία «γενναίες αποφάσεις» για να «τρέξει» η κτηματογράφηση, έφερε και νέες διατάξεις που λύνουν πολλά προβλήματα.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας και την κεντρική βάση μοναδικής καταχώρισης των στοιχείων επικοινωνίας όλων των πολιτών, αποκλειστικά μέσω της οποίας ενημερώνονται τα αντίστοιχα δεδομένα των πληροφοριακών συστημάτων των φορέων του δημόσιου τομέα. «Στη χώρα αυτή πρέπει να ξέρουμε ποιοι είμαστε και αν χρειαστεί το κράτος να επικοινωνήσει μαζί μας, πως θα το κάνει. Αν έχουμε κινητό τηλέφωνο, το θέλουμε για να στείλουμε ένα μήνυμα γιατί κάτι μπορεί να συμβεί. Αν δεν έχουμε κινητό τηλέφωνο, δεν αποκλείουμε κανέναν, ζητάμε να πιστοποιήσουμε τη διεύθυνση κατοικίας ώστε το κράτος να μπορέσει να σου επιδώσει οτιδήποτε με φυσικό τρόπο», είπε ο υπουργός και κάλεσε όλους να αναλογιστούν πόσες φορές χάθηκαν δικαιώματα πολιτών επειδή το κράτος δεν είχε διευθύνσεις ή τα σωστά τηλέφωνα και πόσες φορές πρόστιμα επιβλήθηκαν ή αυξήθηκαν για τον ίδιο λόγο. Για την κοινοποίηση εγγράφων στη θυρίδα του πολίτη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης διευκρίνισε ότι δεν αφορά δικαστικές αποφάσεις αλλά μόνο διοικητικές αποφάσεις και έγγραφα, δηλαδή δεν αφορά όσα επιδίδονται από δικαστικούς επιμελητές. «Η κοινοποίηση αυτή επέχει θέση επίδοσης και είναι πολύ σημαντικό για φορείς του δημοσίου, όταν θέλουν να επιδώσουν, για παράδειγμα ένα πρόστιμο για ακαθάριστο οικόπεδο. Αυτό το πράγμα ήταν για τους δήμους ένας Γολγοθάς», είπε ο κ. Παπαστεργίου και τόνισε ότι δεν αποκλείεται κανένας πολίτης και αν δεν έχει δηλώσει κινητό τηλέφωνο, θα μπορεί να παραλάβει τα έγγραφα από το ΚΕΠ. Για το Σύστημα Αυθεντικοποίησης και Εξουσιοδότησης Προσώπων, ανέφερε ότι οι προκλήσεις σε θέματα κυβερνοασφάλειας έχουν αυξηθεί και πλέον «ξεκινάει ένα νέο σύστημα για την αυθεντικοποίηση πολλών παραγόντων, ως δικλείδα ασφαλείας στους πολίτες που κάνουν χρήση των ψηφιακών υπηρεσιών».

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστας Κυρανάκης είπε ότι οι νέες διατάξεις, για το Κτηματολόγιο, σε πολύ μεγάλο βαθμό λύνουν, απλά, κατανοητά και πολλές φορές και ψηφιακά, πολλά προβλήματα που ταλαιπωρούν πάρα πολύ κόσμο. Υπογράμμισε δε ότι με το νομοσχέδιο εισάγονται εργαλεία για να μην παραπέμπεται ο πολίτης οπωσδήποτε στα δικαστήρια. Στις κρίσιμες διατάξεις ο υφυπουργός συμπεριέλαβε εκείνες με τις οποίες:

-αν έχει κάποιος δικαιωθεί σε επιτροπή αντιρρήσεων, έναντι τις δασικής υπηρεσίας, θα μπορεί σε δύο μήνες από την απόφαση, να πάει στο κτηματολογικό γραφείο και ο προϊστάμενος είναι υποχρεωμένος να του επιστρέψει την ακίνητη περιουσία του (άρθρο 15 «Διόρθωση κτηματολογικής εγγραφής σε περίπτωση απόφασης αποδοχής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη»)

-λύνεται το ζήτημα που ανακύπτει αν στην ταυτότητα κτηρίου, το ακίνητό βγει με μικρές αποκλίσεις, σε σχέση με την αρχική μέτρηση (άρθρο 16 «Δυνατότητα μονομερούς διόρθωσης στοιχείων συμβολαίων – Προϋποθέσεις και επιτρεπτές αποκλίσεις εμβαδομετρήσεων»).

-για τις χωρικές μεταβολές δημιουργείται σύστημα που κυρίαρχο ρόλο θα έχουν οι μηχανικοί του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», και φτιάχνεται και μητρώο πιστοποιημένων μηχανικών ώστε στις περιοχές που υπάρχει μεγάλος όγκος χωρικών μεταβολών, θα μπορούν και αυτοί να εκδίδουν αποφάσεις. Η διαδικασία από τον Ιανουάριο θα γίνεται ψηφιακά και το μητρώο θα είναι ενεργό ώστε ο πολίτης, γρήγορα και ψηφιακά, για μια χωρική μεταβολή που ενδεχομένως έχει τη συναίνεση του γείτονα του, να την περνάει αυτόματα. Αν δεν έχει συναίνεση θα φτάνει στον πιστοποιημένο μηχανικό ο οποίος θα εκδίδει απόφαση την οποία θα μπορεί να προσβάλει.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, ο Κώστας Κυρανάκης επανέλαβε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει κυρίαρχος, τελικό λόγο στις αποφάσεις έχει ο προϊστάμενος, ο οποίος αν διαφωνεί με την εισήγηση την οποία αυτόματα δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, δεν θα χρειάζεται να αιτιολογήσει τη διαφωνία του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...