402
| Shutterstock

Τι πρέπει να ξέρουμε για το φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2024, 12:32
|Shutterstock

Τι πρέπει να ξέρουμε για το φετινό εμβόλιο κατά της γρίπης

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2024, 12:32

Από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου προτείνουν οι ειδικοί να χορηγείται το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης, η περίοδος επικράτησης της οποίας υπολογίζεται για τη χώρα μας περίπου ως το τέλος Μαρτίου (αν και ο ιός κυκλοφορεί όλον τον χρόνο).

Ολα τα συμβατικά εμβόλια χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει και στα φαρμακεία.

Επιπλέον, διατίθενται και φέτος τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για ορισμένες ομάδες του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, το ενισχυμένο εμβόλιο χορηγείται (μα κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία) σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Υπενθυμίζεται, όμως, ότι σε περίπτωση έλλειψης του ενισχυμένου εμβολίου, είναι προτιμότερο να χορηγείται το συμβατικό, παρά να καθυστερεί ο εμβολιασμός.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι ασφαλές για όσους έχουν αλλεργία στο αυγό και μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορονοϊού (το καθένα σε διαφορετική ανατομική περιοχή).

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, κατά προτεραιότητα εμβολιάζονται οι εξής ομάδες του πληθυσμού:

Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών

Πάσχοντες από: χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, χρόνιες παθήσεις του ήπατος, νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα, σύνδρομο Down.

Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή μυελού των οστών

Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς

Εγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες

Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη, ηλικιωμένους ή χρονίως πάσχοντες

Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κ.λπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

Αστεγοι

Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικώς άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Τι δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία για τη γρίπη στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τον περασμένο χειμώνα κυκλοφόρησαν σε παρόμοιο βαθμό και οι δύο τύποι του ιού της γρίπης (Α και Β). Χρονικά, προηγήθηκε η κυκλοφορία του τύπου Α, ενώ η επικράτηση του τύπου Β σημειώθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου και μετά.

Το ίδιο διάστημα, 149 ασθενείς χρειάστηκαν Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εξαιτίας της γρίπης (έναντι 68 την προηγούμενη περίοδο), ενώ και 71 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης (έναντι 26 την προηγούμενη περίοδο). Κατά συντριπτική πλειονότητα, οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν εμβολιαστεί παρότι ανήκαν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...