539
Καραμανλής, Μητσοτάκης και Σαμαράς τον Μάιο του 2023, στο Ζάππειο. Οι κοινές τους δημόσιες παρουσίες έχουν ελαχιστοποιηθεί | Nick Paleologos / SOOC

«Ενωτικό» τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Καραμανλή και Σαμαρά – η πρόσκληση για χάρη της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2024, 09:07
Καραμανλής, Μητσοτάκης και Σαμαράς τον Μάιο του 2023, στο Ζάππειο. Οι κοινές τους δημόσιες παρουσίες έχουν ελαχιστοποιηθεί
|Nick Paleologos / SOOC

«Ενωτικό» τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Καραμανλή και Σαμαρά – η πρόσκληση για χάρη της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2024, 09:07

Τελευταία φορά που οι τρεις τους είχαν βρεθεί στον ίδιο χώρο ήταν τον περασμένο Απρίλιο, στο «προεκλογικό» συνέδριο της ΝΔ στο Ζάππειο, όπου και πάλι οι δύο, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Αλ. Καραμανλής, είχαν προτιμήσει να μη μιλήσουν. Επειτα ακολούθησε η περιβόητη ομιλία τους στο Πολεμικό Μουσείο, όπου άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ακολούθησε η ηχηρή απουσία τους από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην 88η ΔΕΘ. Επομένως το τι θα έκαναν –και θα κάνουν– οι δύο πρώην πρόεδροι της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργοί στο πάρτι για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα λάβει χώρα την Παρασκευή στη Ρηγίλλης, αναδείχτηκε σε ένα ενοχλητικό εσωκομματικό πρόβλημα. Αυτό το πρόβλημα ανέλαβε να λύσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός πήρε την πρωτοβουλία να προσκαλέσει προσωπικά, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καραμανλή στην εκδήλωση για τα 50χρονα της ΝΔ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η επικοινωνία ήταν σύντομη αλλά σε καλό κλίμα. Η εφημερίδα περιέγραψε την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη, ως κίνηση ενότητας και σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος μετά και το «αντάρτικο» των «11» και την αποπομπή του (Σαμαρικού) βουλευτή Μάριου Σαλμά.

Ηταν η πρώτη επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τους δύο προκατόχους του, μετά την πολυσυζητημένη εκδήλωση του περασμένου Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο. Εκείνη η ομιλία, ιδίως του κ. Σαμαρά, είχε θεωρηθεί από πολλούς ως η ληξιαρχική πράξη γέννησης ενός εσωκομματικού μετώπου κατά του κ. Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρώην υπουργός και αδελφή του Πρωθυπουργού, είχε σχολιάσει τότε δηκτικά πως «ο κ. Σαμαράς κατέθεσε την προσωπική του πικρία, το ότι “δεν τον παίζουνε”».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής εξαρχής δεν ήταν αρνητικός να πάει στην εκδήλωση της Παρασκευής για τα 50 χρόνια της ΝΔ, αν και δεν το είχε αποφασίσει. Ο κ. Σαμαράς μέχρι πρότινος δεν είχε αναφέρει στους συνεργάτες του ποια θα ήταν η τελική του απόφαση, με δεδομένη την απόσταση από την ηγεσία του κόμματος. Αλλά οι περιπτώσεις τους είναι και ιστορικά εντελώς διαφορετικές. Ο κ. Καραμανλής είναι ο ανιψιός του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, συνδέεται οργανικά με την παράταξη. Ο κ. Σαμαράς υπήρξε μεν πρόεδρος της ΝΔ (2009-2015), αλλά υπήρξε και εκείνος που είχε ρίξει το κόμμα από την εξουσία το 1993, όταν είχε αποχωρήσει για να δημιουργήσει την αλήστου μνήμης Πολιτική Ανοιξη.

Στη ΝΔ ετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή με τη μορφή street party που θα γίνει στην οδό Ρηγίλλης για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος.

Πέρα από τον πανηγυρικό χαρακτήρα, θα δοθεί το μήνυμα, όπως εκτιμούν, της συσπείρωσης και του κοινού σκοπού για τα μέλη του κόμματος, ειδικά σε μια συγκυρία κατά την οποία «η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που λειτουργεί οργανωμένα και έχει σχέδιο για το μέλλον της χώρας». Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα, έστειλε το μήνυμα «Πάμε όλοι Ρηγίλλης».

«Θα πάμε για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας τη δύναμη του χθες αποτέλεσμα στο σήμερα, ελπίδα για το αύριο, σε μια ωραία επετειακή εκδήλωση», είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...