Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ «θέλει να δώσει λύση» στη διαμάχη με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, άλλα όχι άμεσα…
Αυτό συμπεραίνουν οι Times του Λονδίνου, που γράφουν την Δευτέρα ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης η αλλαγή της νομοθεσίας, που θα επέτρεπε την μόνιμη επιστροφή των αρχαιοτήτων.
Είχε προηγηθεί συνέντευξη της Θάνγκαμ Ντεμπονέρ στην εφημερίδα «Τα Νέα» στην οποία τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα. Η Ντεμπονέρ είναι πρωτοκλασάτο στέλεχος των Εργατικών και ήταν σκιώδης υπουργός Πολιτισμού πριν το κόμμα του Στάρμερ αναλάβει την εξουσία -η ίδια έχασε την έδρα της στις εκλογές και ως εκ τούτου δεν μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα.
Οπως υποστηριξε η Ντεμπονέρ, σερ Κιρ Στάρμερ «θέλει λύση» στην επί δεκαετίες διαμάχη με την Ελλάδα. Αφησε δε να εννοηθεί, όπως σημείωνουν οι Times, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας της συμμερίζεται την άποψη που έχει και εκείνη, ότι «στο ιστορικό σκηνικό της Αθήνας τα Γλυπτά θα μπορούσαν να προβληθούν στο σύνολό τους».
«Ο Κιρ θέλει μια λύση, επειδή είμαστε σύμμαχοι (με την Ελλάδα). Πρόκειται για μια μοναδική στιγμή στην ιστορία. Το Βρετανικό Μουσείο, με τη νέα κυβέρνηση, βρίσκεται σε μια πραγματικά ιστορική θέση για να μπορέσει να αφηγηθεί μια νέα ιστορία για αυτά τα γλυπτά», είπε μεταξύ άλλων.
Η Ντεμπονέρ δήλωσε, πάντως, ότι δεν είχε συζητήσει το θέμα απευθείας με τον Στάρμερ, αλλά ότι οι προτάσεις της είχαν την έγκριση του Εργατικού Κόμματος.
Τι απαντά η βρετανική κυβέρνηση
Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές μιλώντας στους Times υποβάθμισαν την προοπτική μιας άμεσης λύσης, λέγοντας ότι η Ντεμπονέρ δεν μιλούσε εκ μέρους του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου.
«Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε τον νόμο που θα επέτρεπε τη μόνιμη μετακίνηση των γλυπτών του Παρθενώνα», δήλωσε στη λονδρέζικη εφημερίδα εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού.
Κλοπή
Η Ντεμπονέρ ανέφερε στα «Νέα» ότι είναι πλέον κοινώς παραδεκτό πως ο τρόπος με τον οποίον τα Γλυπτά του Παρθενώνα έφτασαν στη Βρετανία ήταν, στην καλύτερη περίπτωση, απαράδεκτος. «Νομίζω πως όλοι ξέρουμε ότι επρόκειτο για κλοπή. Είναι ένα σύνολο τεχνουργημάτων. Και υπάρχει ένα μέρος στο οποίο θα μπορέσουν να επανενωθούν. Το μέρος αυτό είναι η Αθήνα», είπε.
Σύμφωνα με τους Times, μέχρι σήμερα οι Εργατικοί δεν έχουν δηλώσει καθαρά ότι θα καταργήσουν το νόμο που δεν επιτρέπει την μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών, αλλά τον Ιούλιο ο υπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ, εξήρε ως «επιτυχία» την συμφωνία με την οποία βρετανικά μουσεία δάνεισαν αντικείμενα στις χώρες προέλευσής τους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News