333
O Σεργκέι Λαβρόφ μιλάει στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 28 Σεπτεμβρίου | REUTERS/Eduardo Munoz

Λαβρόφ: Μη διανοηθείτε να τα βάλετε με μια πυρηνική δύναμη

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2024, 16:13
O Σεργκέι Λαβρόφ μιλάει στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, στις 28 Σεπτεμβρίου
|REUTERS/Eduardo Munoz

Λαβρόφ: Μη διανοηθείτε να τα βάλετε με μια πυρηνική δύναμη

Protagon Team Protagon Team 29 Σεπτεμβρίου 2024, 16:13

Προειδοποιήσεις για πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Ουκρανίας έστειλε το Σάββατο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως εργαλείο για να προσπαθήσει να πλήξει σε στρατηγικό επίπεδο τη Μόσχα, βάζοντας έτσι σε επικίνδυνη θέση (σε «περιπέτεια αυτοκτονίας» όπως χαρακτηριστικά είπε) και την Ευρώπη.

«Δεν πρόκειται να αναλύσω εδώ το πόσο ανόητη είναι και μόνο η σκέψη να συγκρουστεί κάποιος με μια πυρηνική δύναμη, όπως είναι η σημερινή Ρωσία» είπε ο Λαβρόφ

To φάντασμα ενός πυρηνικού ολέθρου πλανάται πάνω από την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής. Υστερα από μόλις λίγες ημέρες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε υπενθυμίσει στην υφήλιο ότι η χώρα του είναι «μια από τις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις», θέτοντας στη συνέχεια σε αυξημένη επιφυλακή το πυρηνικό του οπλοστάσιο και επαναφέροντας τη σχετική ρητορική με κάθε ευκαιρία έως και σήμερα.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, άλλωστε, ο Πούτιν είπε ότι σε περίπτωση που η Ρωσία δεχτεί επίθεση από μια χώρα που υποβοηθείται από ένα πυρηνικά εξοπλισμένο έθνος, η Ρωσία θα τη θωρήσει επίθεση αμφοτέρων εναντίον της, αφήνοντας μάλιστα το ενδεχόμενο απάντησης της Μόσχας με πυρηνικά όπλα εφόσον κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία της χώρας.

Τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του Πούτιν «ανεύθυνες».

«Ορισμένοι επιδιώκουν να προκαλέσουν το Ιράν»

Η Ρωσία «ανησυχεί ιδιαίτερα» από την πρακτική των «πολιτικών δολοφονιών», που έχουν πλέον γίνει κοινοτοπία, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή.

«Η εντύπωσή μου είναι ότι ορισμένοι επιδιώκουν να προκαλέσουν το Ιράν, ώστε στη συνέχεια να προκληθούν οι ΗΠΑ και μετά να ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος σε όλη την περιοχή», είπε στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία, χώρα σύμμαχος του Ιράν, «καταδίκασε σθεναρά» τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, εκτιμώντας ότι το Ισραήλ φέρει «την πλήρη ευθύνη» για τις «δραματικές συνέπειες» που θα έχει αυτή η εξέλιξη.

«Ζητάμε από το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως τις εχθροπραξίες» ώστε «να μπει τέλος στην αιματοχυσία» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του νωρίτερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...