361
Στον Πύργο Τραμπ και σε καλό κλίμα -σύμφωνα τουλάχιστον με τις επίσημες δηλώσεις- η συνάντηση Ζελένσκι - Τραμπ | REUTERS/Shannon Stapleton

Ο Ζελένσκι παρουσίασε στον Τραμπ το «σχέδιο νίκης» στον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2024, 14:17
Στον Πύργο Τραμπ και σε καλό κλίμα -σύμφωνα τουλάχιστον με τις επίσημες δηλώσεις- η συνάντηση Ζελένσκι - Τραμπ
|REUTERS/Shannon Stapleton

Ο Ζελένσκι παρουσίασε στον Τραμπ το «σχέδιο νίκης» στον πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2024, 14:17

Την πρώτη τους συνάντηση εδώ και πέντε χρόνια είχαν την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι, σύμφωνα με το Reuters, κατέφθασε στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν για να παρουσιάσει στον Τραμπ το πολεμικό «σχέδιο νίκης» της χώρας του. Λίγο νωρίτερα, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δήλωνε ότι θα συνεργαστεί τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία για να τερματιστεί η σύγκρουση.

«Εχουμε μια πολύ καλή σχέση (με τον Ζελένσκι) και έχω επίσης μια πολύ καλή σχέση, όπως γνωρίζετε, με τον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους. «Και νομίζω ότι αν κερδίσουμε, νομίζω ότι θα το λύσουμε πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη από έναν δημοσιογράφο αν η Ουκρανία θα πρέπει να παραδώσει στη Ρωσία κάποια εδάφη προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, ο Τραμπ απάντησε: «Θα δούμε τι θα συμβεί».

Πάντως, ο Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ευχαριστημένος που συναντήθηκε με τον Ζελένσκι, ο οποίος με τη σειρά του χαρακτήρισε την συνάντηση «πολύ εποικοδομητική».

Οπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο αρμόδιους αξιωματούχους, το σχέδιο Ζελένσκι περιλαμβάνει εκ νέου αίτημα για περισσότερα όπλα και άρση των περιορισμών που αφορούν τη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς επί ρωσικού εδάφους. Το σχέδιο προϋποθέτει την τελική ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο, δήλωσε αρμόδια πηγή στο διεθνές δίκτυο, στόχος που θεωρείται από ορισμένους αξιωματούχους μη ρεαλιστικός.

Νέο ρωσικό χτύπημα στο Σούμι

Στο πεδίο των μαχών, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το πρωί του Σαββάτου σε διπλό πλήγμα των ρωσικών δυνάμεων με στόχο ένα νοσοκομείο στην περιφέρεια Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, το νοσοκομείο χτυπήθηκε δύο φορές μέσα σε λίγη ώρα, πιθανότατα με drones.

Το νοσοκομείο που χτυπήθηκε το Σάββατο στο Σούμι. State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Οι επιθέσεις στην περιφέρεια Σούμι έχουν γίνει πιο συχνές μετά την διασυνοριακή επίθεση που εξαπέλυσαν οι ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ της Ρωσίας, τον Αύγουστο.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κατέρριψε 69 από τα 73 drones που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις στη διάρκεια επίθεσής τους τη νύχτα στην Ουκρανία κατά την οποία έριξαν επίσης δύο βαλλιστικούς πυραύλους και δύο πυραύλους κρουζ.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...