Στις φωνές περί απουσίας ή/και καθυστέρησης άφιξης ασθενοφόρου στο Ηρώδειο τη βραδιά της κατάρρευσης της Μαρινέλλας στη σκηνή, απάντησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρέχοντας σε όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, τις απαραίτητες διευκρινίσεις.
Οπως επεσήμανε σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 η υπουργός, δεδομένου ότι το κράτος έχει την απόλυτη ευθύνη λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, αυτονόητο είναι ότι το υπουργειο Πολιτισμού έχει την υποχρέσωση και παρέχει ιατρικές υπηρεσιες σε όλους τους χώρους εντός του ωραρίου που δέχονται επισκέπτες.
Στην περίπτωση του Ηρωδείου, όμως, και σε όλες τις ιδιωτικές παραστάσεις, είναι θέμα αποκλειστικά του εκάστοτε παραγωγού που έχει και την σχετική ευθύνη.
«Το υπουργείο Πολιτισμού – εξηγησε η Λίνα Μενδώνη- έχει την υποχρέωση και έχει στην Ακρόπολη εκτός από τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, και νοσηλευτές και γιατρούς και νοσοκομειακό – συμπεριλαμβανομένου του Ηρωδείου, που είναι επισκέψιμο από 8:00 το πρωί με 20:00 το βράδυ. Αυτό, διότι το κράτος έχει την απόλυτη ευθύνη λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, όταν λειτουργούν.
»Τώρα, στο Ηρώδειο, έχουμε το Ελληνικό Φεστιβάλ που είναι εποπτευόμενος οργανισμός του υπουργείου Πολιτισμού, και όταν έχει τις δικές του παραστάσεις, τις δικές του παραγωγές ή αυτές που έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του, φροντίζει και έχει ανάλογη εξυπηρέτηση -και με γιατρούς, με νοσηλευτές και με ασθενοφόρο- και είναι σε άμεση συνεργασία με το ΕΚΑΒ».
«Από εκεί και πέρα, το Ηρώδειο, όπως όλα τα μνημεία της χώρας μας, προφανώς ανήκουν στο κράτος. Το Ηρώδειο, όμως, το παραχωρεί το κράτος σε ιδιώτες για τις δικές τους ιδιωτικές εκδηλώσεις. Και αυτό που πρέπει να γίνεται, είναι ο ιδιώτης να φροντίζει γι’ αυτό. Είναι αποκλειστικά θέμα του ιδιώτη παραγωγού. Ο ιδιώτης είναι αυτός που έχει όλη την εξυπηρέτηση της παράστασής του», θέλησε να επισημάνει η κυρία Μενδώνη.
«Το ΥΠΠΟ προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες στους αρχαιολογικούς χώρους. Δεν είναι μόνο η Ακρόπολη. Είναι και οι άλλοι χώροι, είναι οι Δελφοί, η Λίνδος, η Κνωσσός… Οι ιατρικές υπηρεσίες πληρώνονται από το υπουργείο Πολιτισμού, από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, ακριβώς για να εξυπηρετούμε τους ανθρώπους που μας τιμούν και έρχονται στη χώρα μας. Δεν επιβαρύνουμε καθόλου το ΕΚΑΒ, διότι στο ΕΚΑΒ έχουν δικαίωμα πρόσβασης όλοι οι έλληνες πολίτες», διευκρινισε η υπουργός, κλείνοντας με ευχές στη Μαρινέλλα για γρήγορη ανάρρωση.
«Θα ήθελα να ευχηθώ από την καρδιά μου εκατομμύρια ευχές στην Μαρινέλλα. Την αγαπάμε όλοι και θέλουμε γρήγορα να γίνει καλά», είπε.
Είχε προηγηθεί και παρέμβαση του υπουργουύ Υγείας για το θέμα στο ίδιο κανάλι.
«Το Ηρώδειο όταν διοργανώνει το οποιοδήποτε γεγονός, μία ιδιωτική παράσταση έχει δύο επιλογές. Είτε ο ιδιώτης χορηγός βάσει της σύμβασης του να καλύψει και τις υγειονομικές υπηρεσίες και να φροντίσει να έχει ασθενοφόρο γιατρό ή οτιδήποτε άλλο. Είτε να ζητήσει εγγράφως από το ΕΚΑΒ παρουσία του ΕΚΑΒ. Όσες φορές ζητείται από το ΕΚΑΒ να είναι παρόν σε ένα φεστιβάλ, σε ιδιωτικό γεγονός, το ΕΚΑΒ είναι πάντα εκεί. Καλύπτουμε το 100% των αιτημάτων», υποστήριξε ο Αδωνις Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας:
«Στην προκειμένη περίπτωση της Μαρινέλλας, να ευχηθώ για άλλη μία φορά περαστικά, δεν είχε ζητηθεί η συνδρομή του ΕΚΑΒ. Αρα το ΕΚΑΒ δεν είχε ασθενοφόρο έξω από το Ηρώδειο».
Οπως εξήγησε, ο σταθμός του ΕΚΑΒ με τις μηχανές είναι στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και «αν συμβεί περιστατικό για τους Χ λόγους και η εταιρεία που έχει αναλάβει την παραγωγή, δεν έχει ειδοποιήσει το ΕΚΑΒ και ειδοποιήσει συμπολίτης μας, το ΕΚΑΒ είναι στο Ηρώδειο σε λιγότερο από τρία λεπτά. Και το ασθενοφόρο από το Σύνταγμα σε πέντε λεπτά».
Στο συγκεκριμένο περιστατικό, όμως, επανέλαβε ο υπουργός, η εταιρεία παραγωγής δεν ζήτησε τη συνδρομή του ΕΚΑΒ, ούτε το Ηρώδειο ζήτησε συνδρομή του ΕΚΑΒ».
«Η επιλογή του να ζητηθεί ιδιωτικό ασθενοφόρο και όχι το ΕΚΑΒ έγινε από τον θεράποντα ιατρό της Μαρινέλλας», κατέληξε στην παρέμβασή του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News