452
Οι μαθητές δημοτικού και γυμνασίου που βαθμολογούνται κάτω από τη βάση, θα χάνουν τη σχολική χρονιά | Shutterstock

Ιταλία: «Διαγωγή κοσμία» και αποβολή μαθητών που συμπεριφέρονται άσχημα

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2024, 14:19
Οι μαθητές δημοτικού και γυμνασίου που βαθμολογούνται κάτω από τη βάση, θα χάνουν τη σχολική χρονιά
|Shutterstock

Ιταλία: «Διαγωγή κοσμία» και αποβολή μαθητών που συμπεριφέρονται άσχημα

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2024, 14:19

Η Ιταλία επαναφέρει την αξιολόγηση της διαγωγής στα σχολεία, με τους μαθητές που δεν πιάνουν το «σκορ» να μένουν ακόμη και στην ίδια τάξη. Το μέτρο προωθείται εν μέσω αύξησης των ανησυχιών για τη μαθητική επιθετικότητα εναντίον των δασκάλων, όπως αναφέρει δημοσίευμα του βρετανικού Guardian.

Η πολιτική «βαθμολογίας συμπεριφοράς», παρόμοια με ένα μέτρο που εισήγαγε για πρώτη φορά η φασιστική κυβέρνηση του Μπενίτο Μουσολίνι το 1924, είναι μέρος ενός νομοσχεδίου για την εκπαίδευση το οποίο εγκρίθηκε στο κοινοβούλιο την Τετάρτη – και δίνει στα σχολεία τη δυνατότητα να «κόβουν» μαθητές με βάση τη συμπεριφορά τους.

Οι μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, η συμπεριφορά των οποίων θα βαθμολογείται με πέντε ή λιγότερο σε μια κλίμακα από το ένα ως το 10, θα χάνουν τη σχολική χρονιά και θα εξαναγκάζονται να παρακολουθήσουν εκ νέου την τάξη τους, ακόμα κι αν η βαθμολογία τους στα μαθήματα είναι εξαιρετική. Μάλιστα, οι μαθητές γυμνασίου που έχουν βαθμολογία έξι στη συμπεριφορά, θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ αγωγής του πολίτη.

Παράλληλα, η βαθμολογία συμπεριφοράς θα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη συμμετοχή τους στις κρίσιμες απολυτήριες εξετάσεις. Ο Τζουζέπε Βαλντιτάρα, υπουργός Παιδείας της ακροδεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας της Τζόρτζια Μελόνι, δήλωσε: «Η μεταρρύθμιση της βαθμολογίας συμπεριφοράς αποκαθιστά τη σημασία της ατομικής ευθύνης, καθιστά στο επίκεντρο τον σεβασμό των ανθρώπων και των δημοσίων αγαθών, και αποκαθιστά την εξουσία των εκπαιδευτικών».

Η Μελόνι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι η αλλαγή θα «φέρει πίσω τον σεβασμό» στα σχολεία. Το νομοσχέδιο επιβάλει παράλληλα πρόστιμα ύψους μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ για επιθετικές πράξεις, ή βιαιοπραγία κατά του προσωπικού των σχολείων.

Ο νόμος –τον οποίο υποστηρίζει το συνδικαλιστικό όργανο των διευθυντών των ιταλικών σχολείων ANP– έρχεται μετά από μια αύξηση 110% των επιθετικών περιστατικών κατά του διδακτικού προσωπικού από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με το 2023. Σε πολλές περιπτώσεις οι δάσκαλοι χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ενώ σε άλλες, δράστες ήταν οι γονείς των μαθητών. Η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στις τάξεις είναι σημείο τριβής μεταξύ μαθητών και δασκάλων.

Ο πρόεδρος του ANP, Αντονέλο Τζιανέλι, χαρακτηρίζει το μέτρο ως «βήμα προς τα εμπρός», προσθέτοντας ότι οι μαθητές πρέπει να αντιμετωπίζουν την ευθύνη των πράξεών τους. Ο Τομάσο Μαρτέλι, συντονιστής μιας εθνικής φοιτητικής ένωσης, από την πλευρά του, αναφέρει ότι η κίνηση αποσκοπεί στην «ενίσχυση μιας αυταρχικής και τιμωρητικής κουλτούρας, καθώς το μέτρο θα χρησιμοποιηθεί ως κατασταλτικό εργαλείο στα σχολεία».

Το αρχικό μέτρο της εποχής του Μουσολίνι παρέμεινε σε ισχύ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, προτού καταργηθεί στα δημοτικά και γυμνάσια σχολεία μετά από μαθητικές διαμαρτυρίες. Υπέστη τροποποιήσεις με τα χρόνια, προτού τελικά αφαιρεθεί από τα σχολεία το 2000. Το πακέτο των μέτρων του νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία, πέρασε στην Κάτω Βουλή με 154 ψήφους υπέρ, 97 κατά –από την αντιπολιτευόμενη κεντροαριστερά– και επτά αποχές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...