286
| Menelaos Myrillas / SOOC

«Παρών» από ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου – καταψήφισαν ΚΚΕ, Νίκη, Πλεύση

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2024, 10:51
|Menelaos Myrillas / SOOC

«Παρών» από ΣΥΡΙΖΑ στην τροπολογία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου – καταψήφισαν ΚΚΕ, Νίκη, Πλεύση

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2024, 10:51

Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης το καταψήφισαν, εκτός από τους Σπαρτιάτες που δηλώσαν «παρών».

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και η τροπολογία για την ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου (τίτλος: «Ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης») η οποία ψηφίστηκε από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και Ελληνική Λύση.

Στον αντίποδα, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών», ενώ ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη την καταψήφισαν.

Η εν λόγω τροπολογία προβλέπει ότι ο ΑΔΜΗΕ, ως φορέας υλοποίησης του έργου κοινού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα και την ΕΕ, προβαίνει στις καταβολές που απαιτούνται για τη συνέχιση των εργασιών στο πλαίσιο των κατασκευαστικών συμβάσεων που έχει συνάψει, μέχρι του ποσού των 26,8 εκατομμυρίων ευρώ, παράλληλα με τη διαδικασία έκδοσης των αποφάσεων των οικείων ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου για τον καθορισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου του έργου για το 2025 και βάσει του υφιστάμενου κατά τη θέση σε ισχύ του παρόντος ρυθμιστικού πλαισίου.

Στόχος, να αποφευχθεί τυχόν αναστολή των εργασιών στο πλαίσιο των συναφθεισών κατασκευαστικών συμβάσεων.

Οπως προβλέπεται, «σε περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης του έργου λόγω εξωτερικών παραγόντων εκτός του ελέγχου, της ευθύνης και της υπαιτιότητας του φορέα υλοποίησης και των συμβαλλόμενων με αυτόν προμηθευτών και αναδόχων, ο φορέας υλοποίησης ανακτά μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, ποσοστό 13%, του συνόλου των πραγματοποιηθεισών και μη ανακτηθεισών επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών, ούτως ώστε, το άθροισμα του ανωτέρω ποσοστού με το ποσοστό που ανακτάται κατά τα προβλεπόμενα σε σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (Ρ.Α.Α.Ε.Υ.) να ανέρχεται σε ποσοστό 50% επί του συνόλου των δαπανών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...