733
Ο Σιγκέρου Ισίμπα χαιρετά τα στελέχη του κόμματος μετά την εκλογή του | Kyodo/via REUTERS

Ιαπωνία: Νέος πρωθυπουργός ο πρώην υπουργός Αμυνας Σιγκέρου Ισίμπα

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2024, 10:19
Ο Σιγκέρου Ισίμπα χαιρετά τα στελέχη του κόμματος μετά την εκλογή του
|Kyodo/via REUTERS

Ιαπωνία: Νέος πρωθυπουργός ο πρώην υπουργός Αμυνας Σιγκέρου Ισίμπα

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2024, 10:19

Ο πρώην υπουργός Αμυνας Σιγκέρου Ισίμπα κέρδισε, την Παρασκευή, την κούρσα για να ηγηθεί του ιαπωνικού κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) και να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα ως ο επόμενος ηγέτης της χώρας.

Ο νικητής της κούρσας για την ηγεσία του LDP είναι σίγουρο ότι θα γίνει πρωθυπουργός, δεδομένου του ελέγχου που ασκεί το κόμμα στην ισχυρή κάτω βουλή του κοινοβουλίου.

Ο 63χρονος Ισίμπα νίκησε την υπουργό Οικονομικής Ασφαλείας Σαναέ Τακαΐτσι στο δεύτερο γύρο της εκλογής που διεξήχθη επειδή κανένας από τους εννέα υποψηφίους δεν κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

«Ο πρόεδρος (του LDP) Κισίντα έλαβε την απόφαση να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού ώστε το LDP να μπορέσει να αναγεννηθεί. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην απόφαση αυτή σαν να ήμασταν ένας άνθρωπος. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να λέω την αλήθεια με θάρρος και ειλικρίνεια και για να κάνω αυτή τη χώρα ένα ασφαλές μέρος όπου καθένας να μπορεί και πάλι να ζήσει με το χαμόγελο», δήλωσε στα μέλη του LDP μετά την εκλογή του.

Ήταν η πέμπτη απόπειρα του Κισίντα να τεθεί επικεφαλής του LDP. Η Τακαΐτσι, μια σκληροπυρηνική εθνικίστρια, φιλοδοξούσε από την πλευρά της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιαπωνίας.

Ο Ισίμπα εξελέγη με 215 ψήφους, έναντι 194 για την Τακαΐτσι.

Η κούρσα για την αντικατάσταση του Κισίντα ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν ο απερχόμενος πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί έπειτα από σειρά σκανδάλων που συρρίκνωσαν σε χαμηλά ρεκόρ τα ποσοστά του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ισίμπα έχει δεχθεί πυρά από τους βουλευτές του κόμματός του επειδή είχε αμφισβητήσει προηγούμενους αρχηγούς, ανάμεσά τους και τον Κισίντα, ενώ είχε αποτύχει στις προηγούμενες προσπάθειές του να γίνει αρχηγός του κόμματος. Είχε δηλώσει πως, έπειτα απ’ αυτή την εκλογή, δεν θα έθετε ξανά υποψηφιότητα.

Είναι από τους λίγους πολιτικούς που τέθηκαν ανοιχτά υπέρ μίας γυναίκας αυτοκράτειρας, ένα θέμα ταμπού στην Ιαπωνία, που έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση λόγω της έλλειψης διαδόχων για τον θρόνο.

Ο Ισίμπα καλείται τώρα να κατευνάσει τον θυμό στη χώρα για το αυξανόμενο κόστος ζωής και να οδηγήσει την Ιαπωνία μέσα σ’ ένα ασταθές περιβάλλον στην ανατολική Ασία, λόγω της κλιμακούμενης έντασης με την Κίνα, που επιδιώκει να ενισχύσει την επιρροή της, και την εξοπλισμένη με πυρηνικά Βόρεια Κορέα.

Με όραμα βασισμένο στην παράδοση και επιθυμία για βαθιές μεταρρυθμίσεις, αυτός που για καιρό θεωρούνταν «ο αιώνιος δεύτερος», δήλωσε στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας ότι θέλει να επιτεθεί σε δύσκολα κοινωνικά προβλήματα, όπως οι πολιτικές και οι αγροτικές μεταρρυθμίσεις και στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας.

Το LDP, το οποίο κυβέρνησε την Ιαπωνία σχεδόν όλη τη μεταπολεμική περίοδο και διαθέτει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, πρέπει να προκηρύξει γενικές εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο 2025.

Διεθνή συγχαρητήρια

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ιαπωνία μετά την εκλογή του Σιγκέρου Ισίμπα, που θα γίνει πρωθυπουργός την ερχόμενη εβδομάδα.

«Η υγιής, κανονική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ιαπωνίας εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών. Είναι η μοναδική κατάλληλη επιλογή», δήλωσε ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα πως το Τόκιο θα έχει «μια αντικειμενική και ορθή αντίληψη για την Κίνα» και θα ασκήσει μια «θετική και ορθολογική πολιτική» απέναντι στο Πεκίνο.

Η Ιαπωνία πρέπει «να εργαστεί με την Κίνα προκειμένου να διασφαλίσει τη βιώσιμη, υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία στον σωστό δρόμο», δήλωσε ο Λιν.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, προσβλέπει στην εμβάθυνση των σχέσεων με το κυβερνών κόμμα της Ιαπωνίας υπό την ηγεσία του  Ισίμπα, όπως ανακοίνωσε το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) του Λάι.

Ο Λάι συγχαίρει τον Ισίμπα, ο οποίος επισκέφθηκε την Ταϊπέι τον περασμένο μήνα και συναντήθηκε με τον Λάι, για την εκλογή του ως προέδρου του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), ανέφερε σε ανακοίνωση το DPP.

Τα δύο κόμματα έχουν στενές σχέσεις και ο Λάι προσέδιδε πάντοτε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων και προσβλέπει στην περαιτέρω εμβάθυνση των τακτικών ανταλλαγών σε όλα τα επίπεδα και στη συνεργασία υπό τον Ισίμπα, προσέθεσε το DPP.

Εκτός από πρόεδρος, ο Λάι είναι επίσης επικεφαλής του DPP.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν ανέφερε πως ζήτησε από την ντε φάκτο πρεσβεία του στο Τόκιο να στείλει συγχαρητήρια εκ μέρους της κυβέρνησης στον Ισίμπα με την πρώτη ευκαιρία.

Η Ιαπωνία, όπως και οι περισσότερες χώρες, δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν την οποία διεκδικεί η Κίνα, όμως, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο δεύτερος πιο ισχυρός υποστηρικτής της Ταϊβάν στη διεθνή σκηνή, προκαλώντας συχνά την οργή του Πεκίνου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...