648
| Photo by Amir Levy/Getty Images/ Ideal Image / CreativeProtagon

Αβίβ Κοχαβί: Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» της επίθεσης στον Λίβανο

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2024, 09:01
|Photo by Amir Levy/Getty Images/ Ideal Image / CreativeProtagon

Αβίβ Κοχαβί: Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» της επίθεσης στον Λίβανο

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2024, 09:01

Αν και ήταν ήδη στρατιωτικός καριέρας, ο Αβίβ Κοχαβί επέλεξε να επιστρέψει στα αμφιθέατρα του Ινστιτούτου Ερευνών Επιχειρησιακής Θεωρίας του Κολεγίου Εθνικής Αμυνας του Ισραήλ για να μάθει πώς να συνδυάζει τη φιλοσοφία με την υψηλή στρατηγική.

Με καθηγητή τον Σιμόν Ναβέχ, ίσως τον κορυφαίο ειδικό του Ισραήλ στη στρατιωτική θεωρία (τον αποκαλούν φιλόσοφο στρατιωτικό), εστίασε κυρίως στα έργα των Ζιλ Ντελέζ και Φελίξ Γκουαταρί, τόλμησε να αναμετρηθεί με τα «Χίλια Πλατώματά» τους, και έμαθε πώς να μετουσιώνει τις θεωρίες των δύο γάλλων διανοητών σε σχέδια μάχης.

Οπως αναφέρει σε ανταπόκρισή του από την Ιερουσαλήμ ο Ντάβιντε Φρατίνι της Corriere della Sera, όλα όσα έμαθε τότε ο Αβίβ Κοχαβί και εφάρμοσε στη συνέχεια ως 22ος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραήλ (από τον Ιανουάριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2023) ήταν καθοριστικά για την προετοιμασία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων για την τρέχουσα σύρραξη με τη Χεζμπολάχ, τον Τρίτο Πόλεμο με τον Λίβανο (μετά από τις συρράξεις του 1982 και του 2006), όπως τον αποκαλούσε ο Αβίβ Κοχαβί (προβλέποντάς τον) στις τελευταίες συνεντεύξεις που έδωσε ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

Ο ιταλός δημοσιογράφος εξηγεί ότι η σφοδρή αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε τις προηγούμενες ημέρες το Ισραήλ εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, πρακτικά άρχισε να σχεδιάζεται το 2010, όταν ο Αβίβ Κοχαβί ανέλαβε χρέη επικεφαλής της κεντρικής διεύθυνσης πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι στη διάρκεια των 34 ημερών της σύρραξης με την Χεζμπολάχ το καλοκαίρι του 2006 τα ισραηλινά μαχητικά είχαν πλήξει όλους τους προκαθορισμένους στόχους ήδη τις πρώτες ημέρες του πολέμου, βάλλοντας στη συνέχεια μόνο κατά οπλικών συστημάτων και θέσεων της λιβανέζικης οργάνωσης, που αποκαλύπτονταν κατά τη διάρκεια των μαχών στο έδαφος.

Οπότε ο Κοχαβί διέταξε τις μυστικές υπηρεσίες του ισραηλινού στρατού να εμπλουτίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την «τράπεζα στόχων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανταποκριτής της Corriere στην Ιερουσαλήμ, με την όλη διαδικασία να κρατάει πολλά χρόνια και να εντείνεται κατά τη διάρκεια των αποκαλούμενων από τους ισραηλινούς «πολέμους-μεταξύ-των πολέμων» (Mabam). Πριν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία (έπειτα από σαράντα χρόνια στα χακί) ο Κοχαβί είχε προβλέψει «θα επιτεθούμε με πρωτοφανή ισχύ», όπως και έγινε, τελικά, τις προηγούμενες ημέρες.

Οσον αφορά τα διδάγματα της φιλοσοφίας, διαβάζοντας τη «Νομαδολογία: Η Πολεμική Μηχανή» των Ντελέζ – Γκουαταρί, ο Κοχαβί ανέπτυξε την επιθετική τακτική της «προφύλαξης οθόνης» (screensaver), με τις διάφορες μονάδες να εισέρχονται στο πεδίο της μάχης και να εξέρχονται από αυτό, με τρόπο ώστε ο εχθρός να μην μπορεί να διακρίνει ένα συγκεκριμένο μοτίβο κίνησης στο πεδίο, «να ξεπηδούν από την πάνω γωνία, εμφανίζονται ξανά από την κάτω πλευρά, όπως τα φράκταλ που εμφανίζονται στις οθόνες των υπολογιστών», εξηγεί ο Ντάβιντε Φρατινί, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία από τις τακτικές που εξετάζονται από τον Χέρτζι Χαλεβί, τον νυν αρχηγό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, για πιθανές επιδρομές στον Νότιο Λίβανο.

Από τον γάλλο φιλόσοφο Μισέλ Φουκό έμαθε πώς να επανακαθορίζει τα διάφορα πεδία δράσης των ενόπλων δυνάμεων αλλά και τη σημασία των «πραγμάτων», δηλαδή των όποιων αντικειμένων καθημερινής χρήσης, όπως οι βομβητές και οι ασύρματοι της Χεζμπολάχ οι οποίοι μετατράπηκαν σε όπλα εναντίον τους πριν 10 μέρες.

Και χάρη στον Γκι Ντεμπόρ και στη «Κοινωνία του Θεάματος» ο Αβίβ Κοχαβί κατάφερε, τον Αύγουστο του 2022, να αποτρέψει –ή μάλλον να αναβάλει για αυτές τις ημέρες– έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με την Χεζμπολάχ. Η οργάνωση είχε εξαπολύσει δύο πυραύλους κατά ισραηλινής βάσης, καταφέρνοντας, τελικά, να πλήξει τον στόχο της, με τα ισραηλινά κανάλια να μεταδίδουν εικόνες από τη διακομιδή των τραυματιών με ελικόπτερο στο πλησιέστερο νοσοκομείο και τους γιατρούς να ενημερώνουν, στη συνέχεια, διαρκώς την κοινή γνώμη για την κατάστασή τους.

Το όλο περιστατικό, ωστόσο, ήταν σκηνοθετημένο από τον Κοχαβί: στόχος του ήταν να πιστέψουν οι διοικητές της Χεζμπολάχ ότι η αποστολή είχε εκτελεστεί με επιτυχία, ώστε να κάνει πίσω η οργάνωση και να αποτραπεί η συνέχιση των εχθροπραξιών (και να συνεχίσει το Ισραήλ να εντοπίζει στόχους που πλήττει σήμερα).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...