-
Ο Μαρινάκης κλήθηκε να απαντήσει και για τα 56.000 ευρώ για δώρα εθιμοτυπίας στο ταξίδι της Ολγας Κεφαλογιάννη στην Ιαπωνία
Για μία ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, βρέθηκε στην αμήχανη θέση να καλείται να σχολιάσει το εξοδολόγιο της Ολγας Κεφαλογιάννη, υπουργού Τουρισμού.
Την περασμένη εβδομάδα ήταν οι αποκαλύψεις για τα 86.000 ευρώ που κόστισε η διακόσμηση του γραφείου της στο υπουργείο (μόνο 17.980 ευρώ δαπανήθηκαν με απευθείας ανάθεση για δύο χαλιά της Μοιραράκη) –τότε ο κ. Μαρινάκης είχε αρκεστεί να πει κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών ότι «πρέπει να δείχνουμε ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για χρήματα ελλήνων φορολογουμένων».
Αλλά το θέμα δεν έμεινε εκεί. Την Πέμπτη ο κυβερνητικός πορτ παρόλ ρωτήθηκε για τα νέα έξοδα της υπουργού Τουρισμού, συγκεκριμένα για τα 55.973 ευρώ που εγκρίθηκαν για την αγορά δώρων εθιμοτυπίας για την επίσκεψη της κυρίας Κεφαλογιάννη στην Ιαπωνία, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να συναντήσει και την πριγκίπισσα Κάκο. (Ανάμεσα στα έξοδα εθιμοτυπίας και η μεταφορά των 500 αντιγράφων των βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη, με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην Ιαπωνία», η οποία κόστισε 26.880 ευρώ).
O κ. Μαρινάκης απάντησε το σχεδόν αυτονόητο. «Θεωρώ ότι δεν είναι ίδια ζητήματα, το ζήτημα της ανακαίνισης με το ζήτημα του ταξιδιού».
Και συνέχισε: «Ως προς το πρώτο είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να δείχνουμε περισσότερη προσοχή όταν έχουμε να κάνουμε με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή χρήματα των ελλήνων πολιτών –ήμουν ξεκάθαρος σε αυτό, επισημαίνοντας ότι από αυτές τις θέσεις είμαστε προσωρινοί… Τώρα ως προς το δεύτερο κονδύλι, το οποίο δεν είναι απολύτως ακριβές διότι κάποια από τα ποσά είναι κάπως υπερβολικά όπως έχουν διατυπωθεί, νομίζω ότι εδώ είναι μια από τις δουλειές που έχει να κάνει το υπουργείο Τουρισμού, σε πολύ σημαντικά ταξίδια να προβάλλει την Ελλάδα –μέσα σε αυτή την προβολή υπάρχουν και κάποια δώρα, συμβολικού χαρακτήρα, με παγκόσμιους Ελληνες όπως ήταν ο Καζαντζάκης. Αρα νομίζω ότι συγχέουμε δύο ζητήματα τα οποία είναι πολύ διαφορετικά. Για το δεύτερο νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα, για το πρώτο όμως ήμασταν ξεκάθαροι και αυτό αφορά όλους μας: πρέπει να προσέχουμε πολύ, για κάθε δαπάνη, είτε αυτή αφορά μια ανακαίνιση είτε μια αγορά, γιατί η δαπάνη αυτή δεν είναι από την τσέπη μας, η δαπάνη είναι από την τσέπη των Ελλήνων».
Τώρα επειδή το «από αυτές τις θέσεις είμαστε προσωρινοί», μπορεί να επιδέχεται διάφορες πολιτικές ερμηνείες, να πούμε ότι λίγο νωρίτερα και ερωτηθείς για θέμα αποπομπής της κυρίας Κεφαλογιάννη από την κυβέρνηση, ο κ. Μαρινάκης είχε διευκρινίσει:
«Κοιτάξτε να δείτε, θέμα δεν υπάρχει. Γιατί είναι δεδομένο ότι και οι ατομικές συμπεριφορές κρίνονται ξεχωριστά και αξιολογούνται και όλα έχουν τη σημασία τους, δεν τα υποβαθμίζουμε, αλλά σίγουρα και η πορεία και η παρουσία ενός υπουργού κρίνεται εκ του αποτελέσματός του, εν προκειμένω έχω επισημάνει –χωρίς να το δικαιολογώ το πρώτο λέγοντας το δεύτερο– ότι καταγράψαμε απ’ ό,τι φαίνεται άλλη μια χρονιά ρεκόρ στον Τουρισμό».
-
Η Ακρίτα ενθουσιάστηκε από το debate του ΠΑΣΟΚ και ζητάει να γίνει το ίδιο με τους υποψήφιους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ
To ότι το debate των έξι υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν και μια τηλεοπτική αλλά και μια πολιτική επιτυχία αποδείχτηκε: ως προς το πρώτο, από την ανακοίνωση της ΕΡΤ, που φιλοξένησε την τηλεμαχία της Τρίτης, και είδε τα ποσοστά τηλεθέασης του ERTNews να εκτοξεύονται· ως προς το δεύτερο από την… Ελενα Ακρίτα.
Η βουλεύτρια (κατά τη συριζαϊκή ιδιόλεκτο) Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ενθουσιάστηκε τόσο από την τηλεμαχία των έξι του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε να γίνει κάτι αντίστοιχο και για τους υποψήφιους αρχηγούς του κόμματός της.
Μάλιστα, σε ανάρτησή της, το ίδιο βράδυ του debate, η κυρία Ακρίτα απεφάνθη ότι χαμένες ήταν οι δύο κυρίες της τηλεμαχίας, η Αννα Διαμαντοπούλου και η Νάντια Γιαννακοπούλου και νικητής ο Παύλος Γερουλάνος, βουλευτής Α’ Αθηνών.
Τώρα αν μπορεί να σκεφτεί κανείς μια τηλεμαχία μεταξύ Στέφανου Κασσελάκη, Παύλου Πολάκη, Σωκράτη Φάμελλου και Απόστολου Γκλέτσου και να μην είναι χρειαστεί να απαιτηθεί παρέμβαση του ΕΣΡ, είναι ένα άλλο ζήτημα.
-
Ο Δούκας πολώνει το κλίμα με επίθεση στον Ανδρουλάκη: «Το ποτήρι ξεχείλισε»
Σύμφωνοι, το debate των έξι υποψηφίων για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν και ενδιαφέρον και είχε πολιτικό πολιτισμό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι, δέκα μέρες πριν τις κάλπες της 6ης Οκτωβρίου, οι υποψήφιοι θα αρκεστούν στις ευγένειες —ιδίως αυτοί που είδαν την τηλεμαχία να μην τους πηγαίνει τόσο καλά όσο ήλπιζαν.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ήταν από αυτούς που είχαν τις δύσκολες, αν όχι τίποτα χειρότερο, στιγμές τους, στην τηλεμαχία. Και θεώρησε πρέπον να βγει, την Πέμπτη, στην αντεπίθεση καταγγέλλοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, για «ακραία εργολαβία δολοφονίας χαρακτήρα» από «συνεργάτες» του απερχόμενου προέδρου.
«Το ποτήρι ξεχείλισε. Εδώ και πάρα πολύ καιρό στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη μου επιτίθενται με τη ρητορική της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς», ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του κ. Δούκας, καλώντας παράλληλα τον κ. Ανδρουλάκη να μαζέψει τους συνεργάτες του που του επιτίθενται.
Προφανώς το beef που ξεκίνησε στο debate, με τα περί Ερντογάν και απρέπειας, θα κλιμακωθεί. Αλλωστε τους βολεύει και τους δύο.
ΥΓ1 Αλλά αυτό δεν γλίτωσε τον κ. Δούκα από την κριτική ότι με γενικόλογες καταγγελίες και θεωρίες συνωμοσίας περί στοχοποίησής του, δημιουργεί τεχνητή ένταση και υπονομεύει την επιτυχία και το ενωτικό κλίμα που εξέπεμψε το debate.
Χαρακτηριστική η ανάρτηση του Παύλου Γερουλάνου:
Το ΠΑΣΟΚ βγήκε ενισχυμένο από το debate επειδή αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνομιλούμε, παρά τις διαφωνίες μας, με συντεταγμένο και πολιτισμένο τρόπο.
Ουδείς δικαιούται να υπονομεύσει αυτό που καταφέραμε. Τεχνητές εντάσεις που δεν αφορούν κανέναν ουδόλως βοηθούν.
Απαιτείται…
— Pavlos Yeroulanos (@P_Yeroulanos) September 26, 2024
ΥΓ2. Από το επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη ανέφεραν τα εξής:
«Κανένας στενός συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη δεν έχει καταφερθεί με ανάρμοστο τρόπο εναντίον κανενός υποψηφίου. Καλό θα είναι να περιφρουρήσουμε όλοι μας ανεξαιρέτως μια διαδικασία, που οι πάντες αναγνωρίζουν ότι εξελίσσεται σε κλίμα πολιτικού πολιτισμού. Ας μην ψάχνουν κάποιοι σωσίβιο σε μια τεχνητή πόλωση».