625
Καρέ από φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό: οι διαδηλωτές περιφέρουν και το πορτρέτο του Χασάν Νασράλα | EPA/ABBAS SALMAN

Λίβανος: Αλήθεια, πού να βρίσκεται τώρα ο Νασράλα;

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2024, 09:15
Καρέ από φιλοπαλαιστινιακή διαδήλωση της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό: οι διαδηλωτές περιφέρουν και το πορτρέτο του Χασάν Νασράλα
|EPA/ABBAS SALMAN

Λίβανος: Αλήθεια, πού να βρίσκεται τώρα ο Νασράλα;

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2024, 09:15

Τον Σεπτέμβριο του 2006, πάλι σε περίοδο σύγκρουσης της Χεζμπολάχ με το Ισραήλ, ο επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης ανέφερε σε μια συνέντευξή του ότι δεν μπορεί να πει πού βρίσκεται, διότι αλλάζει συνεχώς τόπο διαμονής. Αργότερα, και με χίλιες προφυλάξεις, ο Χασάν Νασράλα έκανε μερικές δημόσιες δηλώσεις, προστατευμένος από τη μαυροφορεμένη φρουρά του. Η Corriere della Sera (Γκουίντο Ολίμπιο και Μάρτα Σεραφίνι) ασχολήθηκε με το ζήτημα του Νασράλα ύστερα από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στον Λίβανο, κατά τις οποίες σκοτώθηκαν πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της Χεζμπολάχ.

Θεωρείται ότι ο εξωτερικός κύκλος προστασίας του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ αποτελείται από 200 άτομα. Μετά υπάρχει ένας στενότερος κύκλος, 50 ατόμων, και τέλος η ομάδα των πλέον εμπίστων. Φυσικά, όλοι τους είναι βαριά οπλισμένοι. Οι Ισραηλινοί λένε ότι αυτός ο σιίτης κληρικός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο μέσα στην οργάνωση. Τώρα, βέβαια, ύστερα από την εξόντωση των στελεχών της με τις στοχευμένες δολοφονίες που επιχειρεί επιτυχώς το Ισραήλ, «αυξήθηκε η μοναξιά του ηγέτη». Οι βόμβες πέφτουν βροχηδόν και αυτός πρέπει να ιεραρχήσει τα ζητήματα.

Σε καθημερινή βάση καλείται να αποφασίζει για τα μείζονα. «Εχει τέσσερις έγνοιες. Να καθοδηγήσει τους μαχητές του, να διαλέξει ποιους πρέπει να εμπιστευθεί από τούδε και στο εξής, να επιλέξει τον κατάλληλο τρόπο δράσης και, τέλος, να παραμείνει ζωντανός ο ίδιος. Ολα τους είναι πολύ δύσκολα». Από πλευράς τους οι Ισραηλινοί στρέφουν την προσοχή τους στην ανασυγκρότηση των οργάνων της Χεζμπολάχ, τα οποία αποψιλώθηκαν, δηλαδή στα πρόσωπα που θα καλύψουν τα κενά.

Βάσει των υπολογισμών του ισραηλινού στρατού, η Χεζμπολάχ αριθμεί ακόμη και 50.000 μέλη, συν μια ομάδα εθελοντών. Και το πολεμικό υλικό δεν της λείπει, παρά τις απώλειες. Το Ισραήλ λέει ότι κατέστρεψε τις μισές ρουκέτες και τους μισούς πυραύλους της Χεζμπολάχ, όμως υπάρχουν χιλιάδες άλλα τέτοια οπλικά συστήματα, άμεσα διαθέσιμα. Οπως και οχήματα με καλές επιχειρησιακές δυνατότητες, ακόμη και ένα παλιό αναγνωριστικό drone που έχει μετατραπεί σε βομβαρδιστικό. Αν θέλει η Χεζμπολάχ, μπορεί να πλήξει τη Χάιφα και τις ενδότερες περιοχές.

Ολα τα παραπάνω εξαρτώνται από την εκτίμηση του Νασράλα. «Ομως, πού να βρίσκεται τώρα; Σε κάποιο καταφύγιο στα έγκατα ενός κτιρίου ασφαλώς, όμως οπωσδήποτε πιο στιβαρού από εκείνο στο οποίο σκοτώθηκε ο Ιμπραήμ Ακίλ. Μπορεί και σε ένα αμπρί της ιρανικής πρεσβείας ή στη γειτονιά που γεννήθηκε, στο ανατολικό τμήμα της Βηρυτού, ακόμη και στο χωριό των γωνιών του, κοντά στην Τύρο». Με την ευκαιρία της παράθεσης τόσων αποριών, το ιταλικό μέσο έδωσε και ένα μίνι πορτρέτο του Νασράλα.

«Είναι γνωστός για τον λιτό και αυστηρό τρόπο ζωής του, σε πλήρη αντίθεση με εκείνον των υπολοίπων πολιτικών του Λιβάνου. Λέγεται ότι κερδίζει 1.300 δολάρια τον μήνα. Αν τα κατάφερε και βγήκε ζωντανός από τόσες και τόσες συγκρούσεις, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέτρια ζωή του τον προστάτευσε από τις πάρα πολλές επαφές με το εξωτερικό, σε αντίθεση με άλλους που βρήκαν τον μπελά τους. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι όλα επαληθεύσιμα. Πρόκειται για κοκτέιλ είδησης και παραπληροφόρησης».

Το ρεπορτάζ της Corriere στη Βηρυτό, όπου τα στόματα μάλλον δύσκολα ανοίγουν τέτοιες ώρες, έκλεισε με αναφορές σε «σχέδιο δολοφονίας του Νασράλα που απέτρεψε το Ιράν το 2015» και σε «υποψίες ότι αναμεμειγμένοι σε αυτό ήταν στελέχη της ιρανικής Μεραρχίας Qods». Οι δύο ιταλοί συντάκτες αναρωτήθηκαν «αν ο Νασράλα εγκαταλείφθηκε ακόμη και από τους ιρανούς συμμάχους του, όπως ακούγεται στα καφενεία του Λιβάνου». Μάλιστα ορισμένοι στη Βηρυτό λένε ότι κατά σύμπτωσιν σώθηκε τις τελευταίες ημέρες, όμως «οι αναλυτές που βρίσκονται κοντά στη Χεζμπολάχ διαψεύδουν κατηγορηματικά όλα τα παραπάνω».

Τελικό σχόλιο, η εκτίμηση ενός βετεράνου του λιβανέζικου στρατού, ο οποίος είπε στην Corriere το εξής: «Η Τεχεράνη χρειάζεται πάρα πολύ τη Χεζμπολάχ. Επιπλέον, η δομή της οργάνωσης είναι τέτοια, που εύκολα γίνονται αντικαταστάσεις στελεχών». Αν το μεταφράσουμε αυτό, διέλυσε την αμμοθύελλα ο Ολίμπιο, καταλαβαίνουμε ότι ακόμη και αν πεθάνει ή σκοτωθεί ο αρχηγός, η Χεζμπολάχ θα επιβιώσει…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...