2042
Λίγες προσωπικότητες έχουν καλλιεργήσει μια πιο συνεπή φιλία με την Κάμαλα Χάρις Χάρις, από ό,τι η Λορίν Πάουελ Τζομπς (δεξιά) | REUTERS/Bing Guan / CreativeProtagon

Η Κάμαλα Χάρις και η ζάπλουτη φίλη της από τη Silicon Valley

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2024, 11:15
Λίγες προσωπικότητες έχουν καλλιεργήσει μια πιο συνεπή φιλία με την Κάμαλα Χάρις Χάρις, από ό,τι η Λορίν Πάουελ Τζομπς (δεξιά)
|REUTERS/Bing Guan / CreativeProtagon

Η Κάμαλα Χάρις και η ζάπλουτη φίλη της από τη Silicon Valley

Protagon Team Protagon Team 26 Σεπτεμβρίου 2024, 11:15

Πίσω από μια ισχυρή γυναίκα, στην περίπτωση της Κάμαλα Χάρις, δεν κρύβεται ένας άνδρας, αλλά μια άλλη, εξίσου ισχυρή, γυναίκα. Οι New York Times εξετάζουν το κοινό παρελθόν, παρόν και πιθανό μέλλον, αλλά και την «αυθεντική φιλία» της Κάμαλα Χάρις και της χήρας του ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, της δισεκατομμυριούχου Λορίν Πάουελ Τζομπς.

Την ημέρα που ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όρκισε την Κάμαλα Χάρις ως γερουσιαστή, τον Ιανουάριο του 2017, πόζαραν για μια συνηθισμένη φωτογραφία στο Καπιτώλιο με την οικογένειά της. Τότε εκείνη ζήτησε από το μελλοντικό αφεντικό της μια χάρη: θα μπορούσαν να βγάλουν ακόμη μια φωτογραφία;

«Ελάτε, όλοι» είπε η Χάρις, καλώντας με το χέρι μερικούς άλλους ανθρώπους: «Η ευρύτερη οικογένειά μου είναι εδώ». Το πρώτο μέλος του περιβάλλοντος της Χάρις που πλησίασε τον Μπάιντεν ήταν απλώς ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, η Λορίν Πάουελ Τζομπς.

Η Πάουελ Τζομπς, η φιλάνθρωπος που έχει προσωπική περιουσία αξίας άνω των 11 δισ. δολαρίων, στάθηκε ακριβώς πίσω από τον δεξιό ώμο του Μπάιντεν. Οταν η φωτογραφία τραβήχτηκε και η ομάδα διαλύθηκε, ο Μπάιντεν ρώτησε την Πάουελ Τζομπς για τον γιο της και της μίλησε για τις φιλοδοξίες του για έρευνα για τον καρκίνο.

Λίγες προσωπικότητες έχουν καλλιεργήσει μια πιο συνεπή φιλία με τη Χάρις, τωρινή υποψήφια των Δημοκρατικών για πρόεδρο, από την Πάουελ Τζομπς, η οποία επί δεκαετίες ήταν παντρεμένη με έναν από τους πιο διάσημους επιχειρηματίες της Αμερικής, τον Στιβ Τζομπς. Τα τελευταία 20 χρόνια, έχει γίνει μια από τις βασικές έμπιστες τη Χάρις, παρέχοντας συμβουλές και χρήματα και βοηθώντας στη διεύρυνση του δημόσιου προφίλ της.

Στη φετινή προεδρική κούρσα, η πλουσιότερη γυναίκα στη Silicon Valley έχει αναδειχθεί ως πανίσχυρη παίκτρια στα παρασκήνια. Εχει συνεισφέρει, αθόρυβα, εκατομμύρια δολάρια σε μια οργάνωση που υποστηρίζει τη Χάρις, σύμφωνα με τις διαφορετικές πηγές που επικαλούνται οι New York Times.

Επαιξε, επίσης, έναν κρυφό αλλά βασικό ρόλο βοηθώντας τον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα, κάτι που άνοιξε τον δρόμο για τη Χάρις.

Η Πάουελ Τζομπς, η οποία είναι τόσο κοντά στην αντιπρόεδρο, που το επιτελείο της δεύτερης αναφέρεται σε αυτήν απλώς ως «L.P.J.», θα μπορεί να έχει εξαιρετική επιρροή, ή τουλάχιστον πρόσβαση, σε μια πιθανή κυβέρνηση Χάρις.

«Η Λορίν έχει ένα χάρισμα, είναι πιστή στους φίλους της και κρατάει τις παλιές φιλίες της», είπε στους NYT ο Ντέιβιντ Μπράντλεϊ, ο οποίος πούλησε το εμβληματικό περιοδικό The Atlantic στην εταιρεία της Πάουελ Τζομπς, την Emerson Collective. «Η Κάμαλα Χάρις εντάσσεται σε αυτές τις φιλίες της».

Ο Ντάρεν Γουόκερ, πρόεδρος του Ιδρύματος Ford, βρέθηκε σε ένα κλειστό δείπνο στην Ουάσιγκτον το περασμένο φθινόπωρο, μαζί με την Πάουελ Τζομπς, τη Χάρις και τον Νταγκ Εμχοφ, σύζυγο της Χάρις. Οι γυναίκες, θυμάται, έδειχναν ιδιαίτερα άνετα μεταξύ τους. «Ημασταν στην κατοικία της αντιπροέδρου», είπε, «αλλά κάθονταν στον καναπέ σαν παλιές φίλες». Κουβέντιασαν για την Τέχνη και αφηγήθηκαν ιστορίες από τα πρόσφατα ταξίδια τους στην Αφρική, συνεχίζει ο Γουόκερ: «Δεν μιλήσαμε καθόλου για τους πολιτικούς αρχηγούς. Κανείς δεν ανέφερε τον Τραμπ. Κανείς δεν ανέφερε τον πρόεδρο».

Οι πολιτικοί χρησιμοποιούν συχνά τη λέξη «φίλος» για να περιγράψουν τους ανθρώπους που μπορούν να ενισχύσουν τις εκστρατείες και τις σταδιοδρομίες τους. Ούτε η Χάρις ούτε η Πάουελ Τζομπς, που και οι δύο διαφυλάσσουν με ζήλο την ιδιωτικότητά τους, θα δέχονταν ποτέ να μιλήσουν στα ΜΜΕ για τη σχέση τους. Ομως, οι New York Times μίλησαν με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν καλά τη σχέση αυτήν και την περιέγραψαν ως «μια γνήσια φιλία που βασίζεται σε μια κοινή πολιτική φιλοσοφία, κοινό ενδιαφέρον για την Τέχνη και τον πολιτισμό και τις αμοιβαίες εμπειρίες τους τους ως γυναίκες που βρέθηκαν στο προσκήνιο».

Η 59χρονη Χάρις και η 60χρονη Πάουελ Τζομπς έζησαν βίους παράλληλους στο Σαν Φρανσίσκο: Η Πάουελ Τζομπς δώρισε 500 δολάρια, το 2003, για να βοηθήσει τη Χάρις να εκλεγεί εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο. Τον επόμενο χρόνο, παραβρέθηκαν μαζί στην Πορεία για τις Γυναικείες Ζωές στην Ουάσιγκτον, θυμάται η Αντρεα Ντιού Στιλ, η οποία οργάνωσε την ομάδα. «Η Πάουελ Τζομπς βοήθησε από νωρίς την Κάμαλα στην καριέρα της», λέει στους New York Times.

H δισεκατομμυριούχος Λορίν Πάουελ Τζομπς (δεξιά) υποδέχεται την Κάμαλα Χάρις σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο InterContinental, στο Λος Αντζελες, στις 7 Ιουνίου 2022 (Anna Moneymaker/Getty Images)

Οι δύο γυναίκες πέρασαν τις επόμενες δύο δεκαετίες κινούμενες στην ίδια ελίτ της Silicon Valley. Εχουν βρεθεί η μια στις οικογενειακές εκδηλώσεις της άλλης: η Πάουελ Τζομπς ήταν ένα από τα περίπου 60 άτομα που βρέθηκαν στον γάμο της Χάρις με τον Εμχοφ το 2014, και η Πάουελ Τζομπς κάλεσε την Χάρις στον γάμο του γιου της, Ριντ, στη Χαβάη. Πηγαίνουν επίσης στον ίδιο δερματολόγο.

Ακόμη και όταν η καριέρα της Χάρις την οδήγησε στο Σακραμέντο και στην Ουάσιγκτον, συνέχισαν να βρίσκονται και να πηγαίνουν μαζί προσωπικά ταξίδια, γράφουν οι ΝΥΤ. Η Χάρις έχει πετάξει αρκετές φορές με το ιδιωτικό αεροπλάνο της Πάουελ Τζομπς. Οταν βρίσκονται στην ίδια πόλη, φροντίζουν να τρώνε μαζί: έχουν εντοπιστεί στο Quince του Σαν Φρανσίσκο, ενώ κάποτε θεάθηκαν να συνομιλούν με τον Ρούπερτ Μέρντοκ στο πολυτελές εστιατόριο Nobu του Μαλιμπού.

Η Σούζι Τόμπκινς Μπιούελ, μια φιλάνθρωπος από το Σαν Φρανσίσκο που είναι κοντά και στις δύο γυναίκες, θυμήθηκε το βλέμμα στο πρόσωπο της Πάουελ Τζομπς την ημέρα που η Χάρις ορκίστηκε ως γενική εισαγγελέας το 2011. «Εκτιμούν αφάνταστα η μία την άλλη. Η Λορίν κοιτούσε τόσο περήφανα την Κάμαλα όταν εκείνη μιλούσε… Ηταν εμφανής αυτή η μεγάλη αίσθηση εκτίμησης και υπερηφάνειας», είπε στους Νew York Times.

Το 2017, η Πάουελ Τζομπς συναίνεσε σε μια σπάνια ζωντανή συνέντευξη, σε ένα τεχνολογικό συνέδριο με οικοδεσπότη τη δημοσιογράφο Κάρα Σούισερ. Εφερε τη Χάρις μαζί της και έκαναν διπλή συνέντευξη.

Ηταν η αρχή της διακυβέρνησης Τραμπ, αλλά η Σούισερ κοίταζε ήδη μπροστά, στις επόμενες εκλογές. Οταν ρώτησε αστειευόμενη την Πάουελ Τζομπς αν σχεδίαζε να είναι υποψήφια για την προεδρία το 2020, η Πάουελ Τζομπς γρήγορα μετέτρεψε την ερώτηση σε ευκαιρία να προωθήσει την Χάρις, τότε νεοεκλεγείσα γερουσιαστή της Καλιφόρνια.

«Λοιπόν, μια από εμάς θα έπρεπε», απάντησε, έδειξε τη Χάρις και είπε: «Την ψηφίζω».

Η επανεμφάνιση της Πάουελ Τζομπς στη δημόσια και πολιτική ζωή μετά τον θάνατο του συζύγου της από καρκίνο, το 2011, ήταν προσεκτική και πολύ καλά σχεδιασμένη. Αρχισε να κάνει μεγαλύτερες πολιτικές δωρεές και να ασκεί πιέσεις στην Ουάσιγκτον. Πίεσε πολύ τον τότε πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για θέματα εκπαίδευσης, σε μια κλειστή συνάντηση με άλλους δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επανεκλογής του το 2012, όπως λέει ένα άτομο που βρισκόταν στην αίθουσα.

Η Πάουελ Τζομπς ήταν, όπως και ο εκλιπών σύζυγός της, ένα αίνιγμα, αλλά είχε μεγάλες φιλοδοξίες. Οι πολιτικοί άρχισαν να την αναζητούν. Η Μισέλ Ομπάμα την προσκάλεσε να καθίσει στο θεωρείο της κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ομπάμα για την Κατάσταση της Ενωσης το 2012. Η Χίλαρι Κλίντον καλλιέργησε τη σχέση της μαζί της και η Πάουελ Τζομπς φιλοξένησε μια εκδήλωση 20 ατόμων, με αντίτιμο 200.000 δολαρίων καθένας, για την προεδρική εκστρατεία της Κλίντον το 2016. Επίσης, έγινε φίλη με τον Κέβιν ΜακΚάρθι, τον Ρεπουμπλικανό πρώην Πρόεδρο της Βουλής.

Και καθώς η Χάρις προσπαθούσε να ανέλθει στην πολιτική κλίμακα, η Πάουελ Τζομπς προέβη σε μια σειρά κινητοποιήσεων για την άντληση κεφαλαίων υπέρ της, συμπεριλαμβανομένων αρκετών συναντήσεων στο σπίτι της με συναδέλφους της από τη Silicon Valley, όπως ο Μαρκ Μπένιοφ, ο ιδρυτής της Salesforce, ο επενδυτής Ρον Κόνγουεϊ και ο Σον Πάρκερ, από τα ιδρυτικά στελέχη του Facebook. Το 2016, πέρασε τη νύχτα των εκλογών βγάζοντας σέλφι με τη Χάρις σε ένα πάρτι στο Λος Αντζελες, γιορτάζοντας την εκλογή της Χάρις στη Γερουσία.

Ως γερουσιαστής, η Χάρις επισκεπτόταν συχνά τα γραφεία της Emerson Collective στην Ουάσιγκτον για να μιλήσει με την Πάουελ Τζομπς, το προσωπικό της και τους φίλους της δισεκατομμυριούχου, ανάμεσα στους οποίους ο τσελίστας Γιο-Γιο Μα και ο σχεδιαστής μόδας Μαρκ Εκο.

Ωστόσο, η εξάπλωση της οικονομικής αυτοκρατορίας της Πάουελ Τζομπς, τεράστια ακόμη και μεταξύ των φιλόδοξων δισεκατομμυριούχων της Silicon Valley, μερικές φορές στέκεται ανάμεσά τους. Η αγορά του The Atlantic το 2017 από την Πάουελ Τζομπς την έκανε κατά καιρούς απρόθυμη να εμπλέκεται με την πολιτική. Είπε σε άλλους Δημοκρατικούς ότι ως ιδιοκτήτρια μιας μεγάλης εταιρείας ΜΜΕ –έχει δοκιμάσει ακόμη και τις δυνάμεις της στη δημοσιογραφία, παίρνοντας συνέντευξη από την Χάρις για το The Atlantic– δεν θα έπρεπε να υποστηρίζει πλήρως κάποιο κόμμα, προς απογοήτευση ορισμένων τόσο στο κόμμα όσο και της ίδιας της Χάρις. Αρνήθηκε να βοηθήσει εμφανώς την υποψηφιότητα της Χάρις το 2019.

Η Πάουελ Τζομπς έχει επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο των Μπάιντεν-Χάρις εννέα φορές, αλλά δεν ήταν πάντα θετική προς τη διοίκησή τους.

Τα πρώτα χρόνια της θητείας της Χάρις στη θέση της αντιπροέδρου ήταν ιδιαίτερα δύσκολα, καθώς επικρίθηκε για τις προσπάθειές της στον τομέα της παράνομης μετανάστευσης. Συχνά εκμυστηρευόταν στην Πάουελ Τζομπς το τίμημα της θέσης της, σύμφωνα με ένα άτομο που ξέρει καλά και τις δύο, και η Πάουελ Τζομπς ώθησε άλλους Δημοκρατικούς να την υπερασπιστούν πιο σθεναρά.

Η σχέση της Πάουελ Τζομπς με τον Τζο Μπάιντεν ήταν πιο περίπλοκη. Εκείνη, ως βασικός μέτοχος της Apple και της Disney έχει επικρίνει σφοδρά ορισμένες θέσεις του Μπάιντεν που θεωρεί ότι είναι αντι-τεχνολογικές. Εξέφρασε, επίσης, την απογοήτευσή της για αυτό που θεωρούσε εχθρική ρητορική από τον πρόεδρο για τους πλούσιους και τη Silicon Valley.

Και φτάνουμε στο ντιμπέιτ του Ιουνίου. Οι ΝΥΤ αποκαλύπτουν ότι μετά την καταστροφική απόδοση του Μπάιντεν εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, η Πάουελ Τζομπς εξέφρασε σε άλλους σημαντικούς Δημοκρατικούς δωρητές τις βαθιές ανησυχίες της για την ικανότητα του Μπάιντεν να κερδίσει τις εκλογές. Ενας από τους κορυφαίους βοηθούς της, ο Ντέιβιντ Σίμας, πρώην στέλεχος του Ομπάμα, έδειξε δεδομένα από δημοσκοπήσεις σε άλλους χορηγούς, επισημαίνοντάς τους πόσο επικίνδυνη ήταν η κατάσταση. Αρκετοί είπαν ότι η έρευνα του Σίμας τούς έκανε να κινητοποιηθούν εναντίον του Μπάιντεν.

Καθώς ο Μπάιντεν επέμενε ότι δεν θα εγκατέλειπε την κούρσα, η Χάρις προσπάθησε αθόρυβα να διερευνήσει τις επιλογές της. Μεταξύ εκείνων στους οποίους απευθύνθηκε για συμβουλές ήταν η Πάουελ Τζομπς.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Πάουελ Τζομπς βρισκόταν στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, καθόταν στο θεωρείο των κοντινών φίλων και της οικογένειας της Χάρις και παρακολουθούσε τη φίλη της να αποδέχεται επίσημα την υποψηφιότητα του κόμματος για πρόεδρος.

Η Χάρις και η Πάουελ Τζομπς έχουν μιλήσει εδώ και δεκαετίες για τις προκλήσεις τού να είσαι γυναίκα σε θέση ευθύνης. Τώρα η δισεκατομμυριούχος θα μπορούσε να βοηθήσει στην εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου της χώρας.

Η Πάουελ Τζομπς δεν συμμετείχε ιδιαίτερα στην εκστρατεία επανεκλογής το Μπάιντεν, αλλά έχει πει πρόσφατα σε φίλους της ότι την ενθουσίασε η ανάληψη της υποψηφιότητας από τη Χάρις. Εχει συμμετάσχει σε κλήσεις με στελέχη της εκστρατείας της Χάρις τις τελευταίες εβδομάδες και τους είπε ότι επιθυμεί να διοργανώσει μια κλειστή εκδήλωση για εκείνη, παρόμοια με αυτή που έκανε για την Κλίντον.

Η Πάουελ Τζομπς μίλησε με άλλες γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις στον τομέα της τεχνολογίας και τις ενθάρρυνε να υποστηρίξουν δημόσια τη Χάρις. Η ομάδα της έδωσε σε άλλους πιθανούς χορηγούς μια λίστα με 17 προτεινόμενες οργανώσεις υπέρ της Χάρις στις οποίες μπορούν να δωρίσουν χρήματα. Η ίδια η Πάουελ Τζομπς προτιμά να κάνει μυστικές συνεισφορές και έχει δωρίσει εκατομμύρια στην εκστρατεία της Χάρις, σύμφωνα με τρία άτομα με τα οποία συνομίλησαν οι New York Times.

Οι φίλοι της Πάουελ Τζομπς αναρωτιούνται εδώ και καιρό αν η ίδια θα ήθελε να μπει στην πολιτική. Κάποιοι έχουν αναρωτηθεί εάν, σε περίπτωση που η Χάρις κερδίσει τις εκλογές, η Πάουελ Τζομπς θα θελήσει έναν επίσημο ρόλο στη διοίκηση, όπως το υπουργείο Παιδείας, ένα από τα κορυφαία θέματα με τα οποία ασχολείται. Αλλοι ελπίζουν ότι απλώς θα χρησιμοποιήσει τη φιλία τους για να προσπαθήσει να επηρεάσει τη Χάρις πιο ανεπίσημα, πιέζοντάς την, για παράδειγμα, να υποστηρίξει σκληρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Μαρκ Πότερ Μαγκί, ένας υπέρμαχος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, προέβλεψε ότι η Πάουελ Τζομπς θα ήταν ένα από τα πιο στενά πρόσωπα εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση Χάρις.

«Η Λορίν είναι μια από τους λίγους φιλάνθρωπους που έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις στην εκπαιδευτική καινοτομία και έχει επίσης εμπλακεί ενεργά στη Δημοκρατική πολιτική», είπε στους New York Times. «Εάν η Χάρις κερδίσει, αυτή και το επιτελείο της θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως σημαντικοί παίκτες σε μια διοίκηση που δεν έχει ακόμη καταλήξει στους στενούς συνεργάτες της».

Η Πάουελ Τζομπς, η οποία αποστρέφεται τη δημοσιότητα θα ενδιαφερόταν για μια καριέρα στην Ουάσιγκτον; «Ζω μια ζωή που είναι ταγμένη στην υπηρεσία διαφόρων πραγμάτων και νιώθω ότι είμαι καλή σε αυτό», είπε η ίδια σε συνέντευξη το 2022. «Δεν είναι η πρόθεσή μου», είπε, «αλλά δεν θα απέφευγα απαραίτητα μια διαφορετική ευκαιρία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...