1859
Ο Νετανιάχου (αριστερά) θέλει να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα του Ισραήλ. Αλλά η οργάνωση του Νασράλα είναι οργισμένη και καλά οπλισμένη | Abir Sultan/Pool via Reuters / Protagon Creative

Μήπως το Ισραήλ υποτιμά τις αντοχές της Χεζμπολάχ;

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2024, 16:16
Ο Νετανιάχου (αριστερά) θέλει να απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα του Ισραήλ. Αλλά η οργάνωση του Νασράλα είναι οργισμένη και καλά οπλισμένη
|Abir Sultan/Pool via Reuters / Protagon Creative

Μήπως το Ισραήλ υποτιμά τις αντοχές της Χεζμπολάχ;

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2024, 16:16

Την ώρα που στο Ισραήλ επικρατεί ενθουσιασμός τις τελευταίες ημέρες με την πρόοδο των χτυπημάτων κατά της Χεζμπολάχ,  τα οποία ξεκίνησαν με την ανατίναξη βομβητών και ασυρμάτων και συνεχίζονται με θανατηφόρες αεροπορικές επιδρομές, στον υπόλοιπο κόσμο όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα. «Πόσο αντανακλά την πραγματικότητα η αισιοδοξία του Ισραήλ ότι θα καταφέρει να κερδίσει την Χεζμπολάχ;», αναρωτιέται ο Τζέρεμι Μπόουεν, γράφοντας στο BBC.

Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του, μετά τις αεροπορικές επιδρομές της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου: «Σήμερα ήταν ένα αριστούργημα. Αυτή ήταν η χειρότερη εβδομάδα που πέρασε η Χεζμπολάχ από την ίδρυσή της και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους», είπε.

Ο Γκάλαντ πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν χιλιάδες ρουκέτες που θα μπορούσαν να είχαν σκοτώσει ισραηλινούς πολίτες. Ο Λίβανος, από την πλευρά του, λέει ότι το Ισραήλ σκότωσε περισσότερους από 550 πολίτες του, συμπεριλαμβανομένων 50 παιδιών. Είναι περίπου οι μισοί νεκροί από όσους είχε ο Λίβανος μέσα σε έναν μήνα πολέμου με το Ισραήλ το 2006.

Το Ισραήλ πιστεύει ότι μια σκληρή επίθεση θα εξαναγκάσει τη Χεζμπολάχ να συμμορφωθεί με τις επιταγές του, προκαλώντας τόση ζημιά που ο ηγέτης της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, και οι σύμμαχοι και υποστηρικτές του στο Ιράν θα καταλάβουν ότι το τίμημα της αντίστασης είναι πολύ υψηλό.

Οι πολιτικοί και οι στρατηγοί στο Ισραήλ χρειάζονται μια νίκη, γράφει το BBC. Υστερα από σχεδόν ένα χρόνο, ο πόλεμος στη Γάζα έχει περιέλθει σε τέλμα. Οι μαχητές της Χαμάς εξακολουθούν να βγαίνουν από σήραγγες και ερείπια για να σκοτώσουν και να τραυματίσουν ισραηλινούς στρατιώτες και εξακολουθούν να κρατούν ισραηλινούς ομήρους.

Η Χαμάς αιφνιδίασε το Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο. Οι Ισραηλινοί δεν αντιμετώπιζαν τη Χαμάς ως σημαντική απειλή και το πλήρωσαν ακριβά. Ο Λίβανος, όμως, είναι μια άλλη ιστορία. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και η Μοσάντ σχεδίαζαν τον επόμενο πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ από τότε που ο τελευταίος πόλεμος κατέληξε σε αδιέξοδο, το 2006.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πιστεύει ότι η τρέχουσα επίθεση σημειώνει μεγάλη πρόοδο προς τον δεδηλωμένο στόχο του, να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων.

Θέλει να εμποδίσει τη Χεζμπολάχ να εκτοξεύει ρουκέτες πάνω από τα σύνορα προς το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι το σχέδιο είναι να αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να απομακρυνθεί από τα σύνορα και να καταστρέψει στρατιωτικές εγκαταστάσεις που απειλούν το Ισραήλ.

Ακόμη μια Γάζα;

Η τελευταία εβδομάδα στον Λίβανο απηχεί τον τελευταίο χρόνο του πολέμου στη Γάζα, σημειώνει το BBC. Το Ισραήλ εξέδωσε προειδοποιήσεις προς τους αμάχους, όπως έκανε και στη Γάζα, να απομακρυνθούν από περιοχές που πρόκειται να δεχθούν επίθεση. Κατηγορεί τη Χεζμπολάχ, όπως κατηγορεί και τη Χαμάς, ότι χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Ορισμένοι επικριτές καθώς και εχθροί του Ισραήλ είπαν ότι οι προειδοποιήσεις ήταν πολύ ασαφείς και δεν έδιναν αρκετό χρόνο στις οικογένειες να εκκενώσουν τις επίμαχες περιοχές. Οι «κανόνες» του πολέμου απαιτούν την προστασία των πολιτών και απαγορεύουν την αδιάκριτη, δυσανάλογη χρήση βίας.

Ορισμένες από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ έχουν πλήξει αμάχους, παραβιάζοντας τους κανόνες αυτούς. Κυρίως, όμως, έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ισραηλινό στρατό. Το Ισραήλ και οι βασικοί δυτικοί του σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, κατατάσσουν τη Χεζμπολάχ στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Το Ισραήλ επιμένει ότι έχει έναν «ηθικό στρατό» που σέβεται απόλυτα τους κανόνες. Αλλά μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης έχει καταδικάσει τη συμπεριφορά του στη Γάζα. Η πρόκληση ενός ευρύτερου πολέμου στην περιοχή θα βαθύνει το χάσμα σε αυτό που είναι ήδη μια άκρως πολωμένη κατάσταση.

Οι ανατινάξεις των βομβητών όξυναν ήδη τη διαμάχη περί «ηθικού» πολέμου. Το Ισραήλ λέει ότι στόχευε τα στελέχη της Χεζμπολάχ που είχαν προμηθευτεί και χρησιμοποιούσαν τους βομβητές. Αλλά το Ισραήλ δεν μπορούσε να ξέρει πού θα βρίσκονταν όλοι αυτοί όταν πυροδοτούσε τα εκρηκτικά μέσα στους βομβητές, γι’ αυτό τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν πολίτες και παιδιά σε σπίτια, καταστήματα και άλλους δημόσιους χώρους. Αυτό, λένε ορισμένοι κορυφαίοι νομικοί, αποδεικνύει ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί θανατηφόρα βία χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ μαχητών και αμάχων και άρα παραβιάζει τους κανόνες του πολέμου.

Η διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980, θυμίζει το BBC Αλλά, ο τωρινός πόλεμος στα σύνορα ξεκίνησε μια ημέρα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, όταν ο Χασάν Νασράλα διέταξε τους άνδρες του να ξεκινήσουν ένα περιορισμένο, αλλά σχεδόν καθημερινό μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες πάνω από τα σύνορα για να υποστηρίξουν τη Χαμάς. Με αυτόν τον τρόπο, κράτησε στην περιοχή μέρος των ισραηλινών στρατευμάτων και ανάγκασε περίπου 60.000 ανθρώπους σε παραμεθόριες πόλεις του Ισραήλ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ενας πόλεμος διαρκείας

Μερικές φωνές στα ισραηλινά ΜΜΕ συνέκριναν τον αντίκτυπο των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στην ικανότητα της Χεζμπολάχ να διεξάγει πόλεμο, με την Επιχείρηση Εστίαση, την αιφνιδιαστική επίθεση του Ισραήλ στην Αίγυπτο τον Ιούνιο του 1967. Κατά τη διάρκεια εκείνης της επιδρομής, το Ισραήλ κατέστρεψε την αιγυπτιακή αεροπορία όσο τα αεροσκάφη της βρίσκονταν στο έδαφος. Τις επόμενες έξι ημέρες το Ισραήλ νίκησε την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία. Η νίκη εκείνη έδωσε σχήμα και στην τρέχουσα σύγκρουση, καθώς το Ισραήλ κατέλαβε τότε τη Δυτική Οχθη, συμπεριλαμβανομένης της ανατολικής Ιερουσαλήμ, της Λωρίδας της Γάζας και των Υψωμάτων του Γκολάν.

Δεν είναι καλή σύγκριση, γράφει το BBC. Ο Λίβανος και ο πόλεμος με τη Χεζμπολάχ είναι διαφορετικός. Το Ισραήλ έχει επιφέρει βαριά πλήγματα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σταματήσει ούτε την ικανότητα ούτε τη βούληση της Χεζμπολάχ να το πλήττει.

Οι προηγούμενοι πόλεμοι του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ ήταν σκληροί, φθοροποιοί και ποτέ δεν έφεραν αποφασιστική νίκη για καμία πλευρά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και τώρα, ωστόσο η τελευταία εβδομάδα ήταν ικανοποιητική για το Ισραήλ, τις υπηρεσίες πληροφοριών και τον στρατό του.

Η επίθεση του Ισραήλ βασίζεται στην υπόθεση –σε ένα στοίχημα, στην πραγματικότητα– ότι θα φτάσει ένα σημείο στο οποίο η Χεζμπολάχ θα καταρρακωθεί, θα υποχωρήσει από τα σύνορα και θα σταματήσει να βάλλει προς το Ισραήλ. Οι περισσότεροι γνώστες και αναλυτές πιστεύουν ότι δεν θα σταματήσει. Ο πόλεμος με το Ισραήλ είναι ο κύριος λόγος ύπαρξης της Χεζμπολάχ.

Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ, εξίσου απρόθυμο το ίδιο να παραδεχτεί την οποιαδήποτε ήττα, θα αναγκαστεί να κλιμακώσει περαιτέρω τον πόλεμο. Εάν η Χεζμπολάχ συνεχίσει να καθιστά το βόρειο Ισραήλ πολύ επικίνδυνο για τους ισραηλινούς αμάχους, το Ισραήλ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εξαπολύσει χερσαία επίθεση, πιθανώς για να καταλάβει μια λωρίδα γης ώστε να λειτουργήσει ως ζώνη ασφαλείας.

Το Ισραήλ έχει εισβάλει στο Λίβανο στο παρελθόν. Το 1982 οι δυνάμεις του έφτασαν στη Βηρυτό για να προσπαθήσουν να σταματήσουν τις επιδρομές των Παλαιστινίων στα εδάφη του. Εξαναγκάστηκε, όμως, σε άδοξη υποχώρηση μετά την οργή που προκάλεσαν οι σφαγές Παλαιστινίων προσφύγων από λιβανέζους χριστιανούς συμμάχους του, στους προσφυγικούς καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα στη Βηρυτό.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990 το Ισραήλ εξακολουθούσε να έχει υπό την κατοχή του μια ευρεία ζώνη λιβανέζικου εδάφους κατά μήκος των συνόρων. Οι σημερινοί ισραηλινοί στρατηγοί ήταν τότε νέοι αξιωματικοί, οι οποίοι πολέμησαν σε ατελείωτες αψιμαχίες εναντίον της Χεζμπολάχ. Ο Εχούντ Μπαράκ, τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ και πρώην αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, αποχώρησε από τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» το 2000. Αποφάσισε ότι δεν έκανε το Ισραήλ πιο ασφαλές και στοίχιζε στη χώρα του τη ζωή πολλών στρατιωτών.

Το 2006 μια επιδρομή της Χεζμπολάχ πέρα από τα σύνορα είχε ως συνέπεια να σκοτωθούν ισραηλινοί στρατιώτες και κάποιοι άλλοι να αιχμαλωτιστούν. Μετά το τέλος του πολέμου, ο Χασάν Νασράλα είπε ότι δεν θα επέτρεπε την επιδρομή αν είχε συνειδητοποιήσει τι θα έκανε το Ισραήλ ως απάντηση. Ο Εχούντ Ολμέρτ, τότε πρωθυπουργός του Ισραήλ, πήγε σε πόλεμο.

Αρχικά το Ισραήλ ήλπιζε ότι η αεροπορική ισχύς του θα σταματούσε τις επιθέσεις εναντίον του με ρουκέτες. Οταν είδε ότι αυτό δεν συνέβη, πεζικό και τανκς εισέβαλαν στον Λίβανο. Ο πόλεμος ήταν καταστροφικός για τους λιβανέζους πολίτες. Αλλά, μέχρι την τελευταία ημέρα του πολέμου, η Χεζμπολάχ εξακολουθούσε να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ.

Οι διοικούντες το Ισραήλ, συνεχίζει το BBC, γνωρίζουν ότι η είσοδος του στρατού τους στον Λίβανο θα ήταν πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική πρόκληση από την καθυπόταξη της Χαμάς στη Γάζα. Η Χεζμπολάχ έχει επίσης κάνει τα δικά της σχέδια από το τέλος του πολέμου του 2006 και είναι πανέτοιμη να πολεμήσει στον νότιο Λίβανο, ο οποίος έχει άφθονο απόκρημνο και λοφώδες έδαφος που ταιριάζει στις τακτικές του ανταρτοπολέμου.

Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να καταστρέψει όλες τις σήραγγες που έσκαψε η Χαμάς, στην άμμο, στη Γάζα. Στα σύνορα του νότιου Λιβάνου, η Χεζμπολάχ έχει περάσει τα τελευταία 18 χρόνια προετοιμάζοντας σήραγγες και θέσεις σκαμμένες σε συμπαγές έδαφος. Διαθέτει ένα τρομερό οπλοστάσιο, που προμηθεύεται από το Ιράν. Σε αντίθεση με τη Χαμάς, μπορεί να ανεφοδιαστεί από ξηράς μέσω της Συρίας.

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, μια δεξαμενή σκέψης στην Ουάσιγκτον, εκτιμά ότι η Χεζμπολάχ έχει περίπου 30.000 ενεργούς μαχητές και έως και 20.000 εφέδρους, κυρίως εκπαιδευμένους να δρουν σε κινητές μικρές μονάδες ελαφρού πεζικού. Πολλοί από τους άνδρες της έχουν μεγάλη εμπειρία, καθώς έχουν πολεμήσει υπέρ του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία.

Οι περισσότερες εκτιμήσεις λένε ότι η Χεζμπολάχ έχει μεταξύ 120.000 και 200.000 πυραύλων και ρουκετών που θα μπορούσαν να πλήξουν τις πόλεις του Ισραήλ.

Το Ισραήλ πιθανώς στοιχηματίζει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα χρησιμοποιήσει όλο της το οπλοστάσιο, φοβούμενη ότι η ισραηλινή αεροπορία θα κάνει στον Λίβανο ό,τι έκανε στη Γάζα, μετατρέποντας ολόκληρες πόλεις σε ερείπια και σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους. Το Ιράν μπορεί να μη θέλει η Χεζμπολάχ να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους που θα προτιμούσε να κρατήσει ως ασφάλεια, έναντι μιας ισραηλινής επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης. Η Χεζμπολάχ, όμως, μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει περισσότερο από το οπλοστάσιό της πριν το καταστρέψει το Ισραήλ.

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται στη Γάζα και τα αυξανόμενα επίπεδα βίας στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, το Ισραήλ θα πρέπει να σκεφτεί πολύ προσεκτικά πριν ανοίξει ένα τρίτο μέτωπο στον Λίβανο. Οι στρατιώτες του είναι καλά εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι, αλλά οι εφεδρικές μονάδες που αποτελούν μεγάλο μέρος της μαχητικής δύναμης του Ισραήλ αισθάνονται ήδη την πίεση μετά από ένα χρόνο πολέμου.

Διπλωματικό αδιέξοδο

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, δεν θέλουν το Ισραήλ να κλιμακώσει τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ και δεν θέλουν να εισβάλει στον Λίβανο. Επιμένουν ότι μόνο η διπλωματία μπορεί να κάνει τα σύνορα αρκετά ασφαλή ώστε οι άμαχοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές. Η συμφωνία, εν μέρει βασισμένη στο ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, που τερμάτισε τον πόλεμο του 2006, ήταν αμερικανικής εμπνεύσεως.

Ομως, οι διπλωμάτες έχουν τα χέρια τους δεμένα χωρίς κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με το BBC. Ο Χασάν Νασράλα έχει πει ότι η Χεζμπολάχ θα σταματήσει να επιτίθεται στο Ισραήλ μόνο όταν σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα. Προς το παρόν, ούτε η Χαμάς ούτε οι Ισραηλινοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν τις απαραίτητες παραχωρήσεις που θα οδηγούσαν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους αιχμαλώτους.

Καθώς οι ισραηλινή αεροπορία συνεχίζει να σφυροκοπά τον Λίβανο, οι άμαχοι που ήδη πάλευαν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους σε μια κατεστραμμένη οικονομία, αντιμετωπίζουν τρομερή αβεβαιότητα. Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να τους κάνει πολύ χειρότερη ζημιά από ό,τι έχει κάνει όλον τον τελευταίο χρόνο.

Στο Ισραήλ πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να επιδείξουν επιθετικότητα και τόλμη και να διώξουν τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορά τους. Αντιμετωπίζουν όμως έναν σκληρό, καλά οπλισμένο και θυμωμένο εχθρό.

Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη κρίση από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ και μέχρι στιγμής τίποτα δεν την εμποδίζει να εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...