837
| Menelaos Myrillas / SOOC /CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #11: Η γλώσσα του σώματος και τα… σκονάκια του debate και οι υπογραφές των Τεμπονέρα-Κοτσακά

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2024, 10:01
|Menelaos Myrillas / SOOC /CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #11: Η γλώσσα του σώματος και τα… σκονάκια του debate και οι υπογραφές των Τεμπονέρα-Κοτσακά

Protagon Team Protagon Team 25 Σεπτεμβρίου 2024, 10:01

Πόσα χρόνια είχε να μείνει ξύπνιος ο κόσμος για το ΠΑΣΟΚ; Τρεις ώρες διήρκεσε το debate –έληξε μεσάνυχτα και είχε σόου: η Νάντια Γιαννακοπούλου τα έβαλε με το Νίκο Ανδρουλάκη με την υποστήριξη του Χάρη Δούκα, ο τελευταίος τα άκουσε από τον Μιχάλη Κατρίνη, η Αννα Διαμαντοπούλου τα άκουσε από όλους επειδή είχε αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ καμιά δεκαετία.

Η γλώσσα του σώματος είχε και αυτή τον ρόλο της στο στούντιο της ΕΡΤ. Παρατηρητές σημείωσαν πως ο δήμαρχος Αθηναίων εμφανίστηκε αγχωμένος: συνεχώς κοιτούσε προς τα κάτω και όχι τον συνομιλητή του, απέφευγε να κοιτάξει και τους δημοσιογράφους. Ο Παύλος Γερουλάνος και η κυρία Διαμαντοπούλου είχαν μπροστά τους τάμπλετ, ενώ ο κ. Ανδρουλάκης είχε χαρτιά μπροστά του –και κάπως χύμα. Πρόχειρος επίσης και ο κ. Κατρίνης μαζί με την κυρία Γιαννακοπούλου που διάβαζε και τα μηνύματα που τις έστελναν οι συνεργάτες της.

Το ποιος θα περάσει από τους έξι υποψηφίους στον δεύτερο γύρο των εκλογών μπορεί να φάνηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα πριν το κλείσιμο της τηλεμαχίας: ήταν η στιγμή που οι δύο δημοσιογράφοι της ΕΡΤ, ο Απόστολος Μαγγηριάδης και ο Γιώργος Κουβαράς, κάλεσαν όποιους περάσουν στον δεύτερο γύρο να συμμετάσχουν σε ένα δεύτερο debate· τότε η κάμερα της ΕΡΤ έδειξε στον τηλεοπτικό αέρα τον απερχόμενο πρόεδρο και τον δήμαρχο Αθηναίων. Τυχαίο; Πρωτοβουλία του σκηνοθέτη;

Η βεντέτα για τις κάλπες

Ούτε Σασμός, παρά μόνο βεντέτα Κρητική. Οι φωνές πάλι ακούστηκαν μέχρι το Σύνταγμα. Εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη οι σύντροφοι δεν τα βρήκαν με τις κάλπες.  Αποχώρησαν οι εκπρόσωποι του κ. Δούκα, υπήρξε μεγάλη ένταση και αιτία φυσικά ο αριθμός των καλπών σε Αθήνα και Κρήτη. Ο ι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, ήθελαν να πάρουν απόφαση να στηθούν κάλπες στο χωριό Μεταξοχώρι Ηρακλείου που ζούνε όλα κι όλα 200 άτομα.

Από την άλλη, στην Ανατολική Αττική στην περιοχή της Κερατέας και της Νέας Μάκρης δεν ήθελαν οι «Ανδρουλακικοί» να στηθούν κάλπες όπως ζήτησε η πλευρά της κυρίας Διαμαντοπούλου επειδή οι κάτοικοι που ζούνε εκεί είναι μερικές χιλιάδες και όχι εκατοντάδες. Στη συζήτηση και στη διαπραγμάτευση ξανά μπήκε με απίστευτη επιμονή από την πλευρά του απερχόμενου προέδρου του ΠΑΣΟΚ το ψαροχώρι στο Λασίθι που ήθελαν οπωσδήποτε να στηθούν και εκεί κάλπες.  Μία ώρα συζήτηση γινόταν για το συγκεκριμένο χωριό! Ισως γιατί το φρέσκο ψάρι που διαθέτει η περιοχή να είναι μοναδικό…

Εκεί, λοιπόν, που γινόταν χαμός μεταξύ των στελεχών της ΕΔΕΚΑΠ, ξαφνικά μετά από ένα σύντομο τηλεφώνημα, οι αντιπρόσωποι του κ. Ανδρουλάκη, εμφανίστηκαν πιο διαλεκτικά. Πιο συζητήσιμοι. Κάτι άλλαξε και στη συμπεριφορά τους και ξαφνικά έκαναν λίγο πίσω. Δέχθηκαν να τοποθετηθούν κάποιες επιπλέον κάλπες στην Αττική –μην φανταστείτε κάτι το τρελό, καμιά δωδεκαριά επιπλέον όχι τίποτε σπουδαίο.  Πάντως έγινε φανερό πως οι αλλαγές αυτές ήρθαν μετά από πολύ κόπο, αγώνα και προσπάθεια και κυρίως μετά το συνασπισμό των εκπροσώπων των πέντε άλλων υποψηφίων κόντρα στους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη. Με τα φτερά πεσμένα της ομάδας του κ. Ανδρουλάκη, ο Ηλίας Δρούλιας κάλεσε τους εκπροσώπους των υποψηφίων προκειμένου να βρούνε τη χρυσή τομή. Το σίριαλ με τις κάλπες συνεχίζεται και σήμερα.

Η αριθμητική της κάλπης

Αν η κούρσα της διαδοχής είναι για τρεις τελικά (Ανδρουλάκης, Δούκας, Διαμαντοπούλου), τότε στην απλή πολιτική αριθμητική ο καθένας θα πρέπει να προσέξει και να καταβάλει προσπάθεια για τα εξής:

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξεπεράσει τις 139.492 ψήφους που έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές του 2021 όπου και εξελέγη πρόεδρος  και να μην αναδειχθεί υπέρμετρα το ποιος ή ποια μπορεί να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό απέχει κατά πολύ από την εικόνα του σημερινού προέδρου του κόμματος.  Ωστόσο ένα γερό χαρτί που λειτουργεί ως ατού στους ψηφοφόρους του είναι ότι μετά τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ που διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει να αυξάνει δημοσκοπικά τα ποσοστά του.

Αν τώρα δυνητικά στις εσωκομματικές εκλογές μετακινηθούν ψηφοφόροι που είχαν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ ζητώντας στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά απογοητεύτηκαν με την εικόνα διάλυσης τότε είναι υπαρκτό σενάριο ένα μέρος αυτών να μετακινηθούν προς τον κ. Δούκα.

Σε ό,τι αφορά την κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις να μπαίνει «σφήνα» ανάμεσα στους δύο, τότε ασφαλώς θα δούμε να μετακινείται ένα τμήμα ψηφοφόρων του ευρύτερου κέντρου που από το 2012 και μετά είχαν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και μετέφεραν την ψήφο τους είτε στη ΝΔ είτε προς το αλήστου μνήμης Ποτάμι.

Τεμπονέρας – Κοτσακάς – Τσιόκας

Και μια που μιλάμε για όλες αυτές τις μετακινήσεις θέλω να πούμε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στη συγκέντρωση υπογραφών που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σε κείμενο που ζητάει την κοινωνική σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, παρασκηνιακά εργάστηκαν ο Διονύσης Τεμπονέρας, που την Πέμπτη, όπως πρώτοι σας είχαμε ενημερώσει θα μιλήσει σε κοινή εκδήλωση με στελέχη των δύο πολιτικών χώρων, ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Κοτσακάς και ο Χάρης Τσιόκας, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί οι τρεις ήρθαν σε συνεννόηση για τις υπογραφές που κατατέθηκαν στο δημόσιο διάλογο και αυτοί συνέγραψαν το κείμενο που καλεί σε μια πανστρατιά για τη συμπόρευση του χώρου μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Στόχος τους είναι φυσικά να κινητοποιήσουν τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιώργο Παπανδρέου για τους οποίους εκκρεμούν μαζί τους διαδοχικές συναντήσεις…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...