621
| In Time News / ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ομιλία Τσίπρα επί παντός πλην… του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 23:23
|In Time News / ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ομιλία Τσίπρα επί παντός πλην… του εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 23:23

Εκτενείς αναφορές για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, ακόμη και για την Τεχνητή Νοημοσύνη περιελάμβανε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τρίτης στη διάρκεια βράβευσής του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν περιείχε όμως καμία αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε την αφορμή για την πρώτη δημόσια παρέμβασή του από τον Ιούλιο, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκρινε σκόπιμο να κάνει και καμία σαφή αναφορά στις διαλυτικές εξελίξεις στην Κουμουνδούρου.

Η κυβέρνηση, την οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «βαθιά διεφθαρμένη και αλαζονική», δεν άφησε ασχολίαστο το γεγονός.

Ο εκπρόσωπός της, Παύλος Μαρινάκης, θέλησε να θυμίσει ότι «ο κ. Τσίπρας, μέσα σε λιγότερο από 10 χρόνια, έφτασε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού, έχασε τη μία εκλογική διαδικασία μετά την άλλη, αποδοκιμάστηκε μαζικά από τους πολίτες, τόσο ως πρωθυπουργός, όσο και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρέδωσε ένα κόμμα υπό κατάρρευση».

«Αφού αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του», προσέθεσε ο κ. Μαρινάκης, «ας ασχοληθεί πρώτα με τα του οίκου του, ας κάνει τη γενναία αυτοκριτική του για τα όσα έκανε στη χώρα και στο κόμμα του και μετά τοποθετείται για την κυβέρνηση. Είμαστε εδώ να του απαντήσουμε».

Εμμεση αναφορά (;) στον Στέφανο Κασσελάκη

Παρατηρητές των εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε, πράγματι, να αναφερθεί στα εσωκομματικά, ωστόσο «είδαν» μια έμμεση, έστω, κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, στο σημείο της ομιλίας του για τη νέα γενιά.

«Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν σε κάτι πάνω και πέρα από τον εαυτό τους. Που αγωνίζονται για αυτό που πιστεύουν και αφότου κλείσουν οι κάμερες και τα κινητά. Διότι υπάρχουν χιλιάδες νέοι και νέες, που συναντάμε κάθε μέρα όλοι μας, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τον κόσμο των ανισοτήτων, της ανασφάλειας και των πολλαπλών κρίσεων. Και μέσω των ψηφιακών τεχνολογιών, των social media, της ΤΝ αναζητούν την ενημέρωση, την αλληλεγγύη, την επικοινωνία, την οικονομική πρόοδο», σημείωσε.

Και πρόσθεσε: «Αλλά αρνούνται να ακολουθήσουν το κυρίαρχο αφήγημα, που τους καλεί να διαλέξουν τις αρχές και τις αξίες τους σκρολάροντας. Εναλλάσσοντάς τες ανάλογα με την ημέρα και τη μόδα. Οπως αρνούνται να εμπιστευθούν κάθε κήρυκα που θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ανέξοδα και βροντερά την οργή τους, βυθίζοντας το δημόσιο διάλογο βαθύτερα στην τοξικότητα και το βούρκο. Αναζητούν όραμα, αλλά και ρεαλισμό, σοβαρότητα, επιμονή, ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα. Ουσία και όχι εικόνα. Αυτή είναι η γενιά στην οποία εμείς έχουμε χρέος να απευθυνθούμε. Οχι με φτηνούς εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ούτε με εχθροπάθεια και αφορισμούς. Ούτε, βέβαια, και με ιδεολογικά τσιτάτα και ηθικολογικό ελιτισμό. Αλλά με ειλικρίνεια, όραμα και πράξεις».

Δεν υπήρξε ονομαστική αναφορά στον κ. Κασσελάκη ή στην καθαίρεσή του από την Κεντρική Επιτροπή (στην οποία «πρωταγωνίστησε» η «φρουρά Τσίπρα»), στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές, στο επερχόμενο συνέδριο, στις οργανώσεις του κόμματος που μιλούν για «πραξικόπημα», σε όσα οδήγησαν την Κουμουνδούρου στο σημείο στο οποίο έχει βρεθεί.

Ποιοι έδωσαν το «παρών»

Τα ρεπορτάζ που επιχείρησαν να ερμηνεύσουν τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας –του οποίου η «σιωπή» τις εβδομάδες πριν από την εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία θεωρείται ότι συνέβαλε στην επικράτησή του– εστίασαν, εξάλλου, στις παρουσίες στην εκδήλωση.

Οπως έγινε γνωστό, παραβρέθηκαν 15 βουλευτές του κόμματος και συγκεκριμένα οι Σωκράτης Φάμελλος, Χρήστος Γιαννούλης, Μίλτος Ζαμπάρας, Ρένα Δούρου, Ολγα Γεροβασίλη, Γιώργος Ψυχογιός, Πόπη Τσαπανίδου, Συμεών Κεδίκογλου, Κυριακή Μάλαμα, Διονύσης Καλαματιανός, Νίκος Παππάς, Χάρης Μαμουλάκης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, Ευάγγελος Αποστολάκης, Γιώργος Καραμέρος.

Από αυτούς, στην «ομάδα Κασσελάκη» ανήκουν η Κυριακή Μάλαμα και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος όμως είχε διατελέσει υπουργός στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Επίσης, την εκδήλωση παρακολούθησαν η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο εκπρόσωπος Παυσανίας Παπαγεωργίου καθώς και οι Γιώργος Βασιλειάδης, Γρηγόρης Θεοδωράκης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Γιάννης Μπαλάφας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Γιάννης Μαντζουράνης, Τζένη Αρσένη, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, Αλέκος Φλαμπουράρης.

Από τη Νέα Αριστερά παραβρέθηκαν ο Νίκος Μπίστης και η Μαρία Γιαννακάκη.

Το «παρών» έδωσαν, επίσης, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Γιώργος Λιάνης.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...