533
Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ (φωτ. αρχείου) | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Χατζηδάκης: Στόχος η μείωση του χρέους στο 130% του ΑΕΠ έως το 2028

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 21:33
Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ (φωτ. αρχείου)
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Χατζηδάκης: Στόχος η μείωση του χρέους στο 130% του ΑΕΠ έως το 2028

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 21:33

Η Ελλάδα στοχεύει να μειώσει το χρέος της κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη τετραετία, κοντά στο 130% του ΑΕΠ, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη την Τρίτη, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Bloomberg.

Το χρέος θα έχει μειωθεί κοντά στο 130% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2028, με ώθηση από την καλύτερη επίδοση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με αυτή των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, προέβλεψε ο υπουργός. «Είναι μια πραγματικά σημαντική μείωση» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως το ελληνικό χρέος κορυφώθηκε στο 207% του ΑΕΠ το 2020, με την κυβέρνηση να προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί στο 152,7% εφέτος. Μία περαιτέρω μείωση τουν, κοντά στο 130% του ΑΕΠ, θα σήμαινε ότι θα ήταν χαμηλότερο από το χρέος της Ιταλίας.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το 2023, θα συνιστούσαν μία αξιοσημείωτη «στροφή» για μία χώρα που ήταν κάποτε «ένας χρεοκοπημένος παρίας στην Ευρωζώνη, από την οποία κόντεψε να φύγει», σημείωσε το Bloomberg.

Οι νέες προβλέψεις για το χρέος αναμενόταν να περιληφθούν στο δημοσιονομικό σχέδιο που θα υποβάλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ.

«Αυτό που βοηθάει την Ελλάδα είναι ότι η οικονομία της υπεραποδίδει σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, αναπτύχθηκε με (τριμηνιαίο) ρυθμό 1,1% το δεύτερο τρίμηνο, τη στιγμή που η Ευρωζώνη στο σύνολό της αναπτύχθηκε με ρυθμό μόλις 0,2%», σύμφωνα, πάντα, με το πρακτορείο.

Ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε επίσης ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού –δηλαδή τα έσοδα μείον τις δαπάνες, εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων– θα διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ εφέτος αντί της αρχικής εκτίμησης για 2,1%, κάτι που δίνει περιθώριο στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες.

«Χάρη στις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις του Προϋπολογισμού, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις» όπως το έθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Η Ελλάδα θα μπορέσει να αυξήσει τις καθαρές δαπάνες της κατά «λίγο πάνω από 3%» το 2025 –από 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη– ενώ θα μπορέσει να συνεχίσει να τις αυξάνει κατά μέσο όρο με το ίδιο ποσοστό μέχρι το τέλος του 2028, σημείωσε ο υπουργός.

«Η κυβέρνηση προχωρά επίσης στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων της Ελλάδας από την περίοδο των μνημονίων, ύψους 8 δισ. ευρώ, που αφορά σε χρεολύσια της περιόδου από το 2026 έως το 2028. Θα είναι η τρίτη φορά που προχωρά σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων, τα οποία έλαβε με το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης το 2010 (GLF)» παρατήρησε το Bloomberg.

Ολες αυτές οι αποφάσεις υπογραμμίζουν την ισχύ της οικονομίας και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει μία πορεία δημοσιονομικής σύνεσης, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. «Αυτό το μήνυμα είναι πλήρως κατανοητό από τους οίκους αξιολόγησης, τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς και τους επενδυτές στο εξωτερικό» πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση πρόκειται επίσης να ολοκληρώσει μια ταχεία πορεία ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό τομέα, η οποία ξεκίνησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο, ανέφερε το πρακτορείο.

«Μια πρόσθετη πώληση μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (στην Εθνική Τράπεζα) είναι πιθανό να γίνει τον Οκτώβριο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι συνθήκες της αγοράς θα είναι ευνοϊκές» δήλωσε ο υπουργός. Προκειμένου η Εθνική Τράπεζα να μην έχει κανένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σχέση με τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαλείψει τα ειδικά δικαιώματα που έχει το Δημόσιο στην τράπεζα» συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...