728
| Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για «εντατικοποίηση της συνεργασίας στο Μεταναστευτικό»

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 18:57
|Γ.Τ Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για «εντατικοποίηση της συνεργασίας στο Μεταναστευτικό»

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 18:57

Να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στο Μεταναστευτικό συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη κατά τη συνάντησή τους –την έκτη μέσα σε έναν χρόνο– στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα οριστικοποίησαν την επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας για τις αρχές του 2025.

Η σύντομη συνάντηση (σ.σ. διήρκεσε περίπου μισή ώρα λόγω των χρονικών περιορισμών που υπάρχουν εν μέσω της Συνόδου του ΟΗΕ), στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, και οι επικεφαλής των διπλωματικών γραφείων του Πρωθυπουργού και του τούρκου προέδρου, Αννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διεξήχθη σε καλό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το τετ-α-τετ το ίδιο βράδυ, τόσο από την Αθήνα όσο και από την Αγκυρα, έμοιαζε να επιβεβαιώνουν την εκτίμηση αυτή. Από το Μέγαρο Μαξίμου, συγκεκριμένα, εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών».

H διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας σημείωσε με τη σειρά της πως «κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα».

Επειτα «ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σίγουρα (σ.σ. σταθερά) βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η κίνησή τους σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών, θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».

Τέλος, ο τούρκος πρόεδρος έκανε ειδική μνεία στο Μεσανατολικό, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι «οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, πέρα από αθώους πολίτες, έχουν στόχο και την ειρήνη στην περιοχή, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από τη συνάντηση:

Κυβερνητικές πηγές: «Επιβεβαιώθηκε η βούληση διατήρησης του θετικού κλίματος»

Κυβερνητικές πηγές μετέφεραν με περισσότερες λεπτομέρειες –σε σύγκριση με το επίσημο ανακοινωθέν από το πρωθυπουργικό γραφείο– το κλίμα από τη συνάντηση.

Σημείωσαν, αρχικά, πως στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν «επιβεβαιώθηκε η βούληση και των δύο πλευρών για διατήρηση του θετικού κλίματος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα όποια έως τώρα αποδίδουν καρπούς, ενώ συζητήθηκαν και περιφερειακά και παγκόσμια θέματα».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στο Μεταναστευτικό, «έτσι ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των δύο χωρών». «Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιώξουμε να συναντηθούν οι υπουργοί Μετανάστευσης Ελλάδας και Τουρκίας» έκανε γνωστό ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Οσον αφορά στο ζήτημα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, από την κυβέρνηση τόνισαν ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα εκτιμήσουν πότε θα μπορέσουν να ανοίξουν τη συζήτηση αυτή, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που συνεχίζεται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Αναφορικά με το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, επισημάνθηκε πως «ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αναμένεται να επισκεφθεί την Ελλάδα για να προετοιμάσει το έδαφος για τη σύγκληση του Συμβουλίου σε συνεργασία με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη».

Γκρίζο σημείο το Κυπριακό

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Ερντογάν και το ζήτημα της επανεκκίνησης των διαδικασιών υπό τα Ηνωμένα Εθνη για το Κυπριακό, στο οποίο η τουρκική πλευρά έχει υιοθετήσει περισσότερο σκληρή γραμμή τα τελευταία χρόνια, όπως φάνηκε, άλλωστε, και κατά την ομιλία του τούρκου προέδρου στον ΟΗΕ.

Για το Κυπριακό «η ελληνική πλευρά επανέλαβε τις πάγιες θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, επισήμανε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ότι υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τριμερή συνάντηση» τόνισε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Και πρόσθεσε: «Οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές. Παραμένουμε αισιόδοξοι».

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδος-Κύπρου-Γαλλίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για να τον ενημερώσει για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...