928
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα | REUTERS/Caitlin Ochs

Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Βρισκόμαστε πιο κοντά στο τέλος του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 11:15
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλάει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα
|REUTERS/Caitlin Ochs

Ζελένσκι στον ΟΗΕ: Βρισκόμαστε πιο κοντά στο τέλος του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 24 Σεπτεμβρίου 2024, 11:15

Οι «αποφασιστικές» ενέργειες των ΗΠΑ θα μπορούσαν να τερματίσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία το επόμενο έτος, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού δήλωσε στο ABC News ότι η χώρα του βρίσκεται «πιο κοντά στο τέλος του πολέμου».

«Τώρα, στο τέλος του πολέμου, έχουμε μια πραγματική ευκαιρία να ενισχύσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Telegram, αφού συναντήθηκε με δικομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου.

«Η αποφασιστική δράση τώρα μπορεί να επισπεύσει το τέλος της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας το επόμενο έτος», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξή του στο ABC News, ο ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε την Ουάσινγκτον και άλλους εταίρους του Κιέβου να συνεχίσουν να το στηρίζουν. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν προσφέρει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία – σε οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια— ενώ παράλληλα έχουν επιβάλει πολλούς γύρους κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην ειρήνη από όσο πιστεύουμε», εκτίμησε ο Ζελένσκι. «Βρισκόμαστε πιο κοντά στο τέλος του πολέμου».

Ο ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε στη συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η Ουκρανία μπορεί να πιέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν «να τερματίσει τον πόλεμο», μόνο αν βρίσκεται «σε ισχυρή θέση».

Μέχρι στιγμής ο Ζελένσκι δεν έχει αποκαλύψει λεπτομέρειες για το «σχέδιο νίκης» που έχει καταρτίσει και το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στον Τζο Μπάιντεν.

Το σχέδιο αυτό πρόκειται εξάλλου να χρησιμεύσει ως «γέφυρα» προς τη δεύτερη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος, με το Κίεβο να σκοπεύει να καλέσει και τη Ρωσία να συμμετάσχει.

Ο προσωπάρχης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι το «σχέδιο νίκης» περιλαμβάνει την επίσπευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Μόσχα έχει τονίσει ότι δεν θα ανεχθεί.

Ο Πούτιν έχει επισημάνει ότι ειρηνευτικές συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν αφού το Κίεβο εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αφού δεχθεί να παραχωρήσει στη Ρωσία επαρχίες στο νότιο και το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ελέγχει περίπου το 20% του ουκρανικού εδάφους, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις αυτή την περίοδο προελαύνουν στα ανατολικά θέτοντας υπό τον έλεγχό τους πολλούς οικισμούς, με απώτερο στόχο να καταλάβουν το σύνολο της περιοχής του Ντονμπάς.

Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, η Ουκρανία εξαπέλυσε στις 6 Αυγούστου επίθεση στη δυτική ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, θέτοντας υπό τον έλεγχό της δεκάδες χωριά.

Ο Ζελένσκι είπε στο ABC News ότι η επιχείρηση στο Κουρσκ αποκάλυψε την αδυναμία του Πούτιν, αν και ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του στο Ντονμπάς.

«Φοβάται πάρα πολύ», εκτίμησε. «Γιατί; Διότι οι άνθρωποι είδαν ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί όλα τα εδάφη».

Οι Ρώσοι «εισέβαλαν» στο Βούχλενταρ

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να επιτίθενται στην πόλη Βούχλενταρ στην ανατολική Ουκρανία, ένα προπύργιο που αντιστεκόταν στη ρωσική επίθεση από την αρχή του πολέμου το 2022, σύμφωνα με ρώσους μπλόγκερ που ασχολούνται με τον πόλεμο και κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Ρωσικές μονάδες εισήλθαν στο Βούχλενταρ –η έφοδος στην πόλη ξεκίνησε», έγραψε ο Γιούρι Ποντολιάκα, ουκρανικής καταγωγής φιλορώσος μπλόγκερ που γράφει για τον πόλεμο.

Πολλοί φιλορώσοι μπλόγκερ, που γράφουν για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, επιβεβαίωσαν την επίθεση.

Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ, που κάποιοι χαρακτηρίζουν οχυρό λόγω της αντίστασής της στη ρωσική επίθεση, περικυκλώθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι διεξάγονταν μάχες στα ανατολικά του οικισμού.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει διασταυρωθεί, δείχνουν μια πόλη να δέχεται σφοδρά πυρά από δυνάμεις του πυροβολικού.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία προήλασαν με τον ταχύτερο ρυθμό των δύο τελευταίων ετών τον Αύγουστο, σύμφωνα με ευρέως διαθέσιμους χάρτες, παρόλο που η ρωσική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ είχε στόχο να αναγκάσει τη Μόσχα να εκτρέψει αλλού στρατεύματα.

Το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία κατέβαλε προσπάθειες για να καταλάβει ουκρανικές θέσεις κοντά στην Παβλίβκα και το Βούχλενταρ, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν υπήρχε άμεσα σχόλιο από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ρωσικές επιθέσεις σε Ζαπορίζια και Πολτάβα

Ρωσική επίθεση στη διάρκεια της νύχτας στη νοτιοανατολική ουκρανική πόλη Ζαπορίζια στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων τεσσάρων, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.

Επίσης, οι Ρώσοι βομβάρδισαν το βράδυ την κεντρική ουκρανική περιφέρεια Πολτάβα προκαλώντας ζημιές σε ενεργειακή υποδομή με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε 20 οικισμούς.

Από την επίθεση προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε ιδιωτικές κατοικίες στην περιοχή χωρίς να προκληθούν θύματα, ανέφερε σε δήλωσή του στο Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης της Πολτάβα.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 81 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τέσσερις πυραύλους στη διάρκεια της νύχτας εναντίον της Ουκρανίας.

Ουκρανοί πυροσβέστες στο σημείο της ρωσικής επίθεσης στη Ζαπορίζια/ Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Zaporizhzhia region/Handout via REUTERS

Οι Ουκρανοί κατέρριψαν 66 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ «έχασαν τα ίχνη» άλλων 13 σε ουκρανικές περιφέρειες.

Από την πλευρά του, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, πως ρωσικές αντιαεροπορικές μονάδες κατέστρεψαν 13 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το βράδυ.

Έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταστράφηκαν πάνω από τις περιφέρειες του Μπέλγκοροντ και του Κουρσκ, ενώ ένα καταρρίφθηκε πάνω από την περιφέρεια του Μπριάνσκ, μετέδωσε το TASS.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...