Οι εντατικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων εναντίον της Χεζμπολάx σκότωσαν τουλάχιστον 558 ανθρώπους στον Λίβανο τη Δευτέρα, ενώ τραυμάτισαν 1.835.
Στα θύματα περιλαμβάνονται 50 παιδιά και 94 γυναίκες, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, η οποία έζησε την πιο αιματηρή ημέρα του σχεδόν ενός χρόνου ανταλλαγών πυρών στα σύνορα, παράλληλα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Ηταν επίσης η ημέρα με τους περισσότερους νεκρούς στη χώρα, μετά τον αιματηρό εμφύλιο του 1975-90.
Οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και την Τρίτη. Οπως ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ, στη διάρκεια της νύχτας έπληξε δεκάδες στόχους.
«Στη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη ο στρατός έπληξε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ σε πολλές περιοχές στον νότιο Λίβανο», επεσήμαναν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σε ανακοίνωσή τους.
Η φιλοϊρανική τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι εξαπέλυσε πολλές επιθέσεις με ρουκέτες Fadi εναντίον ισραηλινών στρατιωτικών στόχων, μεταξύ των οποίων και ένα εργοστάσιο εκρηκτικών σε βάθος 60 χιλιομέτρων στο έδαφος του Ισραήλ, το οποίο ισχυρίζεται ότι έπληξε στις 4 τα ξημερώματα.
Παράλληλα η Χεζμπολάχ στοχοθέτησε το στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Μεγιδώ τρεις φορές στη διάρκεια της νύχτας με πυραύλους Fadi 1 και 2.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από πόλεις και χωριά του νότιου Λιβάνου κατά μήκος του κύριου δρόμου, κατευθυνόμενοι προς την Βηρυτό, στο πιο έντονο μπαράζ του Ισραήλ στον ένα σχεδόν χρόνο των διασυνοριακών συγκρούσεων, ενώ σειρήνες ακούστηκαν και στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός αλλάζει την «ισορροπία ασφαλείας» κατά μήκος των βόρειων συνόρων του. «Υποσχέθηκα ότι θα αλλάξουμε την ισορροπία ασφαλείας, την ισορροπία δυνάμεων στο βορρά και αυτό ακριβώς κάνουμε», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνάντηση ασφαλείας τη Δευτέρα.
Στόχος του ισραηλινού στρατού είναι να επιστρέψουν με ασφάλεια οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι Ισραηλινοί που ζουν στον βορρά και οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου και τις μετέπειτα επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες και πυραύλους στο βόρειο τμήμα.
Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «μεγάλο αριθμό» μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν.
Οπως ανακοίνωσε ο διοικητής των IDF, Χέρτζι Χαλέβι, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο υποδομές τις οποίες έχτιζε η Χεζμπολάχ, «την τελευταία 20ετία».
Συνολικά, στην επιχείρηση που βαφτίστηκε «Northern Arrows» («Βέλη του Βορρά») χτυπήθηκαν χθες «περίπου 1.600» θέσεις των «τρομοκρατών» στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα, διευκρίνισε αργά χθες βράδυ, ανάμεσά τους «εκατοντάδες στόχοι» που χτυπήθηκαν «τις τελευταίες ώρες».
Σε βίντεο ο ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες του Λιβάνου να «απομακρυνθούν από επικίνδυνες ζώνες» ώσπου να τελειώσει «η επιχείρηση».
Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, κατήγγειλε «σχέδιο καταστροφής» της χώρας του, όπου τα σχολεία θα παρέμεναν κλειστά την Τρίτη.
Χιλιάδες οικογένειες τράπηκαν σε φυγή από τους τομείς που βομβαρδίζονταν.
Εκτοπισμένοι πλημμύρισαν την πρωτεύουσα και τη Σαΐντα, όπου πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε κέντρα υποδοχής.
Ο ισραηλινός στρατός έκανε επίσης λόγο για «στοχευμένο πλήγμα» στη Βηρυτό, με στόχο, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, τον επικεφαλής του νοτίου μετώπου του στρατιωτικού βραχίονα του κινήματος, που έσπευσε να διαβεβαιώσει πως το στέλεχός της είναι «καλά» και «σε ασφαλή τοποθεσία».
Μέσα σε μια ημέρα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «εξουδετέρωσαν δεκάδες χιλιάδες ρουκέτες και πυρομαχικά» της οργάνωσης, είπε ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, για τον οποίο η Χεζμπολάχ έζησε την «πιο δύσκολη εβδομάδα από τη δημιουργία της» το 1982.
Ο Νετανιάχου είπε πως ο στρατός του θα αλλάξει άρδην τον «συσχετισμό δυνάμεων» στα σύνορα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της έκανε λόγο για πλήγματα εναντίον των «κυριότερων αποθηκών» του στρατού του Ισραήλ στον βορρά καθώς και εναντίον στρατοπέδου.
Νωρίς χθες βράδυ ήχησαν σειρήνες στη Χάιφα, μεγάλο λιμάνι του βόρειου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας, τα περίχωρα του οποίου χτυπήθηκαν για πρώτη φορά από ρουκέτες της Χεζμπολάχ την Κυριακή.
Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ —η οποία ορκίζεται πως θα συνεχίσει να πλήττει το Ισραήλ «ωσότου τερματιστεί η επίθεση στη Γάζα»— κλιμακώθηκαν δραματικά μετά το κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας του κινήματος, που αποδόθηκε στο Ισραήλ και σκότωσε 39 ανθρώπους, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.
Την Παρασκευή, ισραηλινός βομβαρδισμός σε νότιο προάστιο της Βηρυτού σκότωσε τουλάχιστον 45 ανθρώπους, ανάμεσά τους 16 στελέχη επίλεκτης μονάδας της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της, Ιμπραήμ Ακίλ.
Διεθνής ανησυχία
Ο Αντόνιο Γκουτέρες «ανησυχεί πολύ σοβαρά» για τον αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στον νότιο και στον ανατολικό Λίβανο, που σφυροκοπήθηκαν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπός του, καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται ολοένα πιο έντονα πως η κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν, θα οδηγήσει σε περιφερειακή ανάφλεξη.
Στη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό ανακοίνωσε χθες πως το Παρίσι ζήτησε έκτακτη «σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον Λίβανο εντός της εβδομάδας».
«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου», προειδοποίησε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Πριν από τη Γαλλία, η Αίγυπτος ζήτησε επίσης χθες την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητηθεί το πώς θα λάβει τέλος «η επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση», προειδοποιώντας, όπως και η Ιορδανία, εναντίον του επαπειλούμενου «γενικευμένου περιφερειακού πολέμου».
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα παρουσιάσουν «στέρεες ιδέες» για την αποκλιμάκωση, ενώ άφησε να εννοηθεί πως η Ουάσιγκτον τάσσεται εναντίον χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, την ιδέα της «αποκλιμάκωσης μέσω της κλιμάκωσης», προεξοφλώντας πως δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Το Ιράκ ζήτησε «κατεπείγουσα συνάντηση» αραβικών κρατών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να γίνει προσπάθεια να «σταματήσει» το Ισραήλ, το οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε πως «θέλει να οδηγήσει όλη την περιοχή στο χάος».
Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν επίσης πρόσαψε στο Ισραήλ, ορκισμένο εχθρό της Τεχεράνης, πως θέλει να «διευρύνει» τον πόλεμο.
Οι ΗΠΑ, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, κάλεσαν το Σάββατο τους υπηκόους τους να φύγουν εσπευσμένα από τον Λίβανο και επίσης γνωστοποίησαν πως αναπτύσσουν «μικρό αριθμό» επιπλέον στρατιωτικών στη Μέση Ανατολή.
Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ την Τρίτη, διαβεβαίωσε πως «εργάζεται» για να υπάρξει «αποκλιμάκωση».
Η Κίνα κάλεσε επίσης τους δικούς της υπηκόους να φύγουν από το Ισραήλ και τον Λίβανο το «ταχύτερο», ενώ το Κρεμλίνο ανέφερε πως παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.
Τον σχεδόν έναν χρόνο που διαρκούν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χεζμπολάχ, έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι στον Λίβανο, στην πλειονότητά τους μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως και πολλοί άμαχοι, και δεκάδες άλλοι στο Ισραήλ και στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News