402
Μία λέξη από ‘’f’’ του Μαξ Φερστάπεν (αριστερά στη φωτό) ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μία νέα διαμάχη με τη FIA | Red Bull

O Mαξ Φερστάπεν τιμωρήθηκε από τη FIA επειδή είπε την κακιά λέξη (τζιζ)

Γιάννης Κωνσταντόπουλος Γιάννης Κωνσταντόπουλος 24 Σεπτεμβρίου 2024, 12:01
Μία λέξη από ‘’f’’ του Μαξ Φερστάπεν (αριστερά στη φωτό) ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει μία νέα διαμάχη με τη FIA
|Red Bull

O Mαξ Φερστάπεν τιμωρήθηκε από τη FIA επειδή είπε την κακιά λέξη (τζιζ)

Γιάννης Κωνσταντόπουλος Γιάννης Κωνσταντόπουλος 24 Σεπτεμβρίου 2024, 12:01

Η FIA (Διεθνής Ομοσπονδία Αυτοκινήτου) ανακοίνωσε την απόφασή της να τιμωρήσει τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της F1, Mαξ Φερστάπεν, για ανάρμοστη ομιλία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Το περιστατικό συνέβη όταν ο ολλανδός οδηγός χρησιμοποίησε το γνωστό ‘’f’’ για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την κατάσταση του μονοθεσίου του. Παρά τη φήμη του ως εξαιρετικού οδηγού, η διατύπωση προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός της κοινότητας της F1.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό ο Φερστάπεν ρωτήθηκε σχετικά, αυτός απάντησε λακωνικά, στη συνέχεια δέχθηκε κι άλλες ερωτήσεις με τον ίδιο να συνεχίζει να απαντά σχεδόν μονολεκτικά ενώ είπε, προφανώς ειρωνικά, ότι είχε πρόβλημα με τη φωνή του. Ολοκλήρωσε λέγοντας πως ό,τι είχε να πει θα το πει εκτός αίθουσας.

Η απόφαση της FIA, ως θεσμός που θέτει αυστηρά πρότυπα συμπεριφοράς για όλους τους συμμετέχοντες στο σπορ, έδρασε άμεσα. Οι ποινές για τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να περιλαμβάνουν χρηματικό πρόστιμο, βαθμούς ποινής ή ακόμα και προσωρινή αποβολή από αγώνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης. Ή και ένα είδος «καταναγκαστικής εργασίας» (σ.σ. τα εισαγωγικά του γράφοντος). Αυτό δηλαδή με το οποίο τιμωρήθηκε ο Φερστάπεν: «την επιβολή κοινωφελούς εργασίας» (σ.σ. τα εισαγωγικά της FIA).

Η ποινή  προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Για παράδειγμα, ο Λάντο Νόρις, οδηγός της McLaren, είπε ότι βρίσκει «ιδιαίτερα άδικη» την τιμωρία και «δεν συμφωνεί με αυτήν». Ο δε Λιούις Χάμιλτον, οδηγός της Mercedes, δήλωσε πως όλο αυτό είναι «αστείο και ο Μαξ θα πρέπει να αρνηθεί να κάνει οτιδήποτε του επιβλήθηκε από τη FIA». Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής προσέθεσε επίσης ότι πρόκειται για την «κορωνίδα του σπορ. Γίνονται λάθη και υπάρχουν έντονα συναισθήματα».

Ο Φερστάπεν δήλωσε ότι τιμωρήθηκε για να «δημιουργηθεί ένα προηγούμενο» και ότι η FIA ήθελε μέσω αυτού να δώσει ένα αποτρεπτικό παράδειγμα. Όπως είπε, «το βρίσκω λίγο περίεργο, δεν έβρισα κανέναν. Απλώς είπα ένα χαρακτηρισμό για το αυτοκίνητό μου. Όταν δεν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, πρέπει να ασχολείσαι με τέτοιες ανοησίες. Είναι κουραστικό πια σε αυτό το στάδιο της καριέρας μου. Φυσικά είναι ωραίο να κερδίζεις αγώνες και τίτλους, αλλά θέλεις να περνάς και καλά», τόνισε.

Μάλιστα αποκάλυψε πως «όταν γνωστοποίησα την τιμωρία μου στο chat που έχουμε με τους άλλους οδηγούς όλοι γελούσαν και απορούσαν». Τέλος, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ οι πιλότοι αναμένεται να αντιδράσουν μαζικά θεωρώντας τέτοιες ποινές ως έλλειψη σεβασμού ενώ ο Φερστάπεν άφησε και την αιχμή πως η F1 θα μπορούσε  να συνεχίσει και χωρίς αυτόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...