599
| Intimenews / CreativeProtagon

Προσοχή, έρχεται ο χειμώνας της δυσαρέσκειας

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 24 Σεπτεμβρίου 2024, 16:40

Προσοχή, έρχεται ο χειμώνας της δυσαρέσκειας

Ανδρέας Στασινός Ανδρέας Στασινός 24 Σεπτεμβρίου 2024, 16:40

Κάτι πολύ βασικό έχει ξεφύγει από ορισμένους επιτελείς του Μαξίμου: ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας όχι απλά δεν εισπράττει μερίδιο από την ανάπτυξη και τη σταθερότητα, αλλά το ίδιο το μοντέλο της ανάπτυξης —που βασίζεται στον τουρισμό— δυσχεραίνει τη θέση του μέσω της τροφοδότησης του πληθωρισμού.

Η φωτογραφία του τελευταίου εξαμήνου: Ολο και περισσότεροι καλοπροαίρετοι αναλυτές, που θέλουν το καλό της χώρας και όχι την επιστροφή στο χάος και στο 2015, στέλνουν μηνύματα στον Πρωθυπουργό για την κρίση που βιώνει μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. Ωστόσο αυτά τα μηνύματα μοιάζουν να φιλτράρονται ή να αποσιωπούνται από μια «ζώνη» αδικαιολόγητης αυτο-αναφορικότητας που διαβάζει την πραγματικότητα μέσα από headline δείκτες.

Η πραγματικότητα δεν συνοψίζεται όμως στην ανάπτυξη που θα κινηθεί και φέτος πάνω από το 2%, παρότι χάρη στη σταθεροποίηση που πέτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης η χώρα έπαψε να αποτελεί το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Διότι το λεγόμενο φτωχότερο τμήμα της μεσαίας τάξης, που είναι και το μεγαλύτερο, πληρώνει το διπλό τίμημα από την ακρίβεια και τις προβληματικές υπηρεσίες του κράτους (Υγεία, Μεταφορές κ.ο.κ.). Περισσότερα εδώ: Τον νου μας στη φτωχότερη μεσαία τάξη, έχει τα δίκια της… 

Βεβαίως, ο πληθωρισμός δεν πλήττει το ίδιο εκείνο το μικρότερο κομμάτι της μεσαίας τάξης που έχει πρόσβαση στο τουριστικό συνάλλαγμα, ούτε όσους ζουν χάρη το πακέτο μαύρα-φοροαπαλλαγές. Γιατί η αίσθηση της ακρίβειας είναι εντελώς διαφορετική ανάλογα με τα εισοδήματά σου. Πιο απλά, είναι άλλο να σε ενοχλεί που ακρίβυνε κάτι, κι άλλο να μην μπορείς να ζήσεις.

Για το πώς το τουριστικό κύμα ανεβάζει τον πληθωρισμό μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Πώς για την ακρίβεια φταίει και ο τουρισμός. Ή να θυμηθείτε και ότι οι εν λόγω συνεργάτες του Πρωθυπουργού έδιναν την εικόνα ότι ο «πληθωρισμός υποχωρεί» στις 28 Αυγούστου (κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου) η οποία λίγες ημέρες μετά ανατράπηκε από τη Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ: τον Αύγουστο ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3% από 2,7% τον Ιούλιο.

Για το πώς ζουν όσοι πατάνε στο πακέτο μαύρα-φοροαπαλλαγές, ενώ παράλληλα εκβιάζουν τον Χατζηδάκη μέσω βουλευτών της ΝΔ, μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Τα ωραία παράθυρα για φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος διαθέτει πολιτική εμπειρία (σε αντίθεση με ορισμένους επιτελείς στο Μαξίμου), αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την ωραιοποίηση της εικόνας για το πώς (δεν) βγάζουν τον μήνα τα νοικοκυριά και κυρίως οι μισθωτοί.

Αντίθετα, το κλίμα αυταρέσκειας ορισμένων στο Μαξίμου κρύβει το γεγονός ότι έρχεται ο χειμώνας της δυσαρέσκειας για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και κυρίως μασκάρει τους κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα και το ενδεχόμενο να πάρουν αέρα διάφοροι τσαρλατάνοι (ακόμη και θαυμαστές του Πούτιν) εντός και εκτός της ΝΔ. Γιατί, πολύ απλά, ιδίως τώρα που κόπηκαν τα επιδόματα της πανδημίας (που βοήθησαν την ΝΔ να βγει πρώτη ακόμη και στην Β’ Πειραιά το 2023) και το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της ΕΕ δεν επιτρέπει παρεκκλίσεις, απαιτούνται από την κυβέρνηση γενναίες κινήσεις. Οι οποίες μπορεί να στενοχωρήσουν κάποιους (πχ. τους ιδιοκτήτες των υπερκερδοφόρων σούπερ μαρκετ που δεν τους έχει ακουμπήσει κανένας) αλλά θα ανακουφίσουν τον κόσμο και θα αποτρέψουν ένα νέο κύμα πολιτικού τσαρλατανισμού.

Με άλλα λόγια, είναι ώρα ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να στενοχωρήσει κάποιους (εντός και εκτός του Μαξίμου) ώστε ο χειμώνας της δυσαρέσκειας που ζυγώνει να μην απειλήσει τα κεκτημένα της τελευταίας πενταετίας.

Διότι δεν πρέπει να υποτιμάται το συναίσθημα του να βρίσκεσαι διαρκώς σε κρίση, όπως συμβαίνει για ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας από το 2009. Ούτε το πώς θα αντιδράσει αυτός που τη βιώνει, όταν ακούει επί της ουσίας ότι ο ίδιος κάτι κάνει λάθος εφόσον… «η ανάπτυξη το β’ τρίμηνο ήταν η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ»…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...