Τα νοικοκυριά της χώρας, πετούν κάθε χρόνο 930.323 τόνους τροφίμων ενώ κάθε Ελληνας παράγει ετησίως σχεδόν 90 κιλά απόβλητα φαγητού. Οι αριθμοί φέρνουν με την Ελλάδα στην τρίτη θέση στη σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στην σχετική έρευνα του ΕΡΤNews, οι ειδικοί συνιστούν λελογισμένες αγορές στα καταστήματα τροφίμων και αξιοποίηση όλων των υλικών καθώς, το 10% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου συνδέεται με το φαγητό που δεν καταναλώνεται.
Η κάμερα του ΕΡΤNews βρέθηκε στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου την τελευταία δεκαετία, πραγματοποιούνται έρευνες για τη μέτρηση των αποβλήτων τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
«Πετάμε 191 κιλά κατά άτομο τον χρόνο. Σε όλα τα στάδια, από το αγρόκτημα στο πιάτο. Αν πάμε μόνο στο πιάτο, σε επίπεδο νοικοκυριού, πετάμε 87 κιλά τον χρόνο κατά μέσο όρο ο καθένας από εμάς» τόνισε στο η καθηγήτρια Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο, κα Κάτια Λαζαρίδη. «Από αυτά τα 87 κιλά, τα 35 είναι το βρώσιμο μέρος των τροφίμων που θα μπορούσαμε να πούμε σπατάλη τροφίμων. Το μη βρώσιμο μπορεί να είναι οι φλούδες του καρπουζιού ή του πορτοκαλιού».
Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παράγει 191 κιλά απόβλητα κατά άτομο τον χρόνο, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει τα 131.
Μεγάλες ποσότητες τροφίμων σπαταλούνται εξαιτίας: της υπερπροσφοράς, της κακής συντήρησης ή αποθήκευσης, των επισημάνσεων στις ετικέτες προϊόντων.
Τα τρόφιμα που πετάει μια τετραμελής οικογένεια στη χώρα μας κοστίζουν 300-350 ευρώ ετησίως. Εκτός από το σημαντικό κόστος, τα απόβλητα τροφίμων αφήνουν και ένα έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή.
«Το να πετάμε απόβλητα τροφίμων σημαίνει ότι πετάμε την ενέργεια που ήταν απαραίτητη για να δημιουργηθούν» εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλης Γραφάκος. «Προφανώς είναι πολύ καλύτερο αυτά να τα διαχειρίζεσαι μέσα από τις μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων που πολλές από αυτές παράγουν ενέργεια με βιοαέριο».
Η κα Λαζαρίδη ανέφερε πως «υπολογίζεται ότι το 10% των εκπομπών αεριού του θερμοκηπίου οφείλεται σε σπατάλη τροφίμων. (…) Ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας χρειάζεται για να παραχθεί ένα τόνο νερό. (…) Καταναλώνουμε πολλή ενέργεια για να παράγουμε τα τρόφιμα και αυτή την ενέργεια την πετάμε όταν πετάμε τα τρόφιμα».
Από τα απόβλητα τροφίμων που παράγει η χώρα μας, το 10% προέρχεται από την εστίαση.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News