603
Στιγμιότυπο από την προηγούμενη ΚΕ οπότε και αποφασίστηκε η καθαίρεση Κασσελάκη από την αρχηγία | Aris Oikonomou/ SOOC

«Πυριτιδαποθήκη» η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Απειλές και ειρωνείες στον δρόμο για εκλογή αρχηγού

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2024, 11:01
Στιγμιότυπο από την προηγούμενη ΚΕ οπότε και αποφασίστηκε η καθαίρεση Κασσελάκη από την αρχηγία
| Aris Oikonomou/ SOOC

«Πυριτιδαποθήκη» η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ: Απειλές και ειρωνείες στον δρόμο για εκλογή αρχηγού

Protagon Team Protagon Team 21 Σεπτεμβρίου 2024, 11:01

Σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, με τους βουλευτές να ανταλλάσσουν μεταξύ τους απειλές και ειρωνείες και τις δημοσκοπήσεις να περιγράφουν ένα κόμμα σε αποδρομή, συνεδριάζει το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία θα τεθεί επί τάπητος ο οδικός χάρτης ενόψει του Συνεδρίου και της επακόλουθης διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.

Στα τυπικά:

Σύμφωνα με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας δεν αναμενόταν να αλλάξουν τα κριτήρια για την υποβολή υποψηφιότητας —μια υποχώρηση της λεγόμενης ομάδας των «87», που αρχικά είχαν ζητήσει να τεθούν κριτήρια που θα εμπόδιζαν τελικά μια νέα υποψηφιότητα του καθαιρεθέντος προέδρου Στέφανου Κασσελάκη— και θα απαιτούνται, όπως και την προηγούμενη φορά, απλώς 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την εκλογή δεν αναμένεται, ούτε και αυτό, να διαφοροποιηθεί και επομένως, όπως έχει εισηγηθεί η ΠΓ: στις 19-20 Οκτωβρίου θα γίνει η εκλογή συνέδρων για το έκτακτο Συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί 1-3 Νοεμβρίου. Η εκλογή αρχηγού θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου, ενώ ο δεύτερος γύρος, αν χρειαστεί, την 1η Δεκεμβρίου.

Η Κεντρική Επιτροπή, ωστόσο, αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων και των συνοδευτικών υπογραφών.

Στα ουσιαστικά:

Πρόκειται για μία ακόμα επίπονη κομματική διαδικασία στην οποία μεταξύ άλλων θα διαφανεί αν διατηρείται αρραγές το ευρύ μετωπο πού σχηματίστηκε από την πλειοψηφία κατά του κ. Κασσελάκη στην πρόσφατη πρόταση μορφής εναντίον του, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τις υποψηφιότητες. Έχει προεξοφληθεί πως θα ανακοινωθεί η υποψηφιότητα του Σωκράτη Φάμελλου, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης και για ένα διάστημα πέρυσι, επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος επέλεξε, όπως διαμήνυσε, να ασχοληθεί με τις ευρωπαϊκές αρμοδιότητες του ως ευρωβουλευτής.

Ένα θέμα είναι τι θα κάνει ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων, ο οποίος έχει δηλώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την αρχηγία, και στην ΚΕ αναμένεται να καταθέσει προτάσεις για επίσπευση διαδικασιών συνεδρίου και εκλογής προέδρου.

Η πλευρά Κασσελάκη, διαμηνύει πάντως ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις θέσεις του ως τη Δευτέρα, ενώ δεν απέκλειαν «παρέμβασή» του την ώρα της συνεδρίασης της ΚΕ, με βίντεο στα social media.

Το κλίμα:

Το αν μπορεί αυτό το κόμμα να συνεχίσει να βαδίζει ενωμένο, έστω με γλίσχρα δημοσκοπικά ποσοστά που το έχουν φέρει στην πέμπτη θέση του πολιτικού χάρτη, είναι ένα ζήτημα, ακόμα και αν εκλεγεί αρχηγός κάποια στιγμή τον Νοέμβριο.

Χαρακτηριστικό είναι το επεισόδιο που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις της Όλγα Γεροβασίλη (βουλεύτριας, κατά την κομματική ορολογία, Αρτας), ότι ο κ. Κασσελάκης δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία στη χώρα και θα έπρεπε να έχει αποσυρθεί. Στην κυρία Γεροβασίλη επιτέθηκε ο βουλευτής Κιλκίς και ένθερμος υποστηρικτής του καθαιρεθέντος προέδρου, Πέτρος Παππάς, θέτοντας το ερώτημα με ποια ακριβώς ιδιότητα αποφαίνεται για το ποιος θα έχει και ποιος όχι δεύτερη ευκαιρία στη χώρα.

Μήνυση Τζάκρη σε Ραγκούση

Παράλληλα φουντώνει η αντιπαράθεση μεταξύ της Θεοδώρας Τζάκρη, που εκτός από εκπρόσωπος της Πέλλας είναι και γραμματέας της ΚΟ, με τον πρώην βουλευτή και μέλος της ΠΓ Γιάννη Ραγκούση.

Το πρωί του Σαββάτου, σε τηλεοπτική εμφάνισή της στο Mega, η κυρία Τζάκρη είπε ότι τη Δευτέρα θα καταθέσει μήνυση εναντίον του για το «περιστατικό που επικαλέστηκε εναντίον της».

Ειδικότερα ερωτηθείσα για την πρόσφατη «καταγγελία» Ραγκούση (ότι «ως υπουργός Εσωτερικών είχε υποχρεωθεί να σταματήσει την από μέρους της υπογραφή σκανδαλωδών αποφάσεων που θα έπλητταν το δημόσιο συμφέρον, θα συνιστούσαν διασπάθιση του δημόσιου χρήματος»), η κ. Τζάκρη απάντησε: «Ναι, αυτός είναι ο ανώτερος λόγος, η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και έρχεται τώρα ο κοινός νους να απαντήσει γιατί 14 χρόνια μετά ο κ. Ραγκούσης θυμήθηκε ότι είμαι απειλή για το δημόσιο συμφέρον, τώρα στην εσωκομματική αντιπαράθεση για την ψήφο στο Στέφανο Κασσελάκη, αυτό είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Και αφού ήμουν απειλή για το δημόσιο συμφέρον γιατί έμεινα με τον ανασχηματισμό δίπλα του;».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...