Οι Ρώσοι γνώριζαν για την επίθεση των Ουκρανών στο Κούρσκ, μήνες πριν αυτή πραγματοποιηθεί, και μάλιστα επεξεργάζονταν σχέδια για να την αποτρέψουν. Αυτό γράφει την Παρασκευή σε αποκλειστικό ρεπορτάζ ο βρετανικός Guardian, που επικαλείται έγγραφα τα οποία κατασχέθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις από διάφορες ρωσικές τοποθεσίες στη διάρκεια των επιχειρήσεων εντός ρωσικού εδάφους.
Η αποκάλυψη αυτή, σύμφωνα με την εφημερίδα, καθιστά ακόμη πιο ντροπιαστική την αποδιοργάνωση των ρωσικών δυνάμεων μετά την επίθεση στο Κούρσκ, στις αρχές Αυγούστου.
Τα έγγραφα, αποκαλύπτουν επίσης ότι η Ρωσία είχε σοβαρές ανησυχίες για το ηθικό των στριατιωτών της στο Κουρσκ, ανησυχίες, που εντάθηκαν μετά την αυτοκτονία ενός στρατιώτη στο μέτωπο. Μάλιστα, τα ντοκουμένα αναφέρουν ότι είχε δοθεί οδηγία στους διοικητές των μονάδων να εξασφαλίζουν ότι οι στρατιώτες παρακολουθούσαν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης για να διατηρήσουν την «ψυχολογική τους κατάσταση»!
Ο Guardian δεν δημοσιεύει προφανώς τα έγγραφα καθαυτά, ενώ σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να ελέγξει ανεξάρτητα τη γνησιότητα των εγγράφων, αν και φέρουν χαρακτηριστικά γνήσιων επικοινωνιών του ρωσικού στρατού (σφραγίδες).
Στα τέλη Αυγούστου, ο Guardian συνάντησε την ουκρανική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων που τα κατέσχεσε και η οποία επέτρεψε στους δημοσιογράφους να τα δουν και να τα φωτογραφίσουν.
Ορισμένα από τα έγγραφα είναι τυπωμένες εντολές που διανέμονται σε διάφορες μονάδες, ενώ άλλα είναι χειρόγραφα ημερολόγια. Τα πιο παλιά χρονολογούνται από τα τέλη του 2023, ενώ τα πιο πρόσφατα έχουν καταχωρηθεί μόλις έξι εβδομάδες πριν η Ουκρανία ξεκινήσει την εισβολή της στην περιοχή του Κουρσκ στις 6 Αυγούστου.
Τα έγγραφα προέρχονται ως επί το πλείστον από μονάδες του 488ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Τυφεκιοφόρων Φρουράς της Ρωσίας, και συγκεκριμένα από τον δεύτερο λόχο του 17ου Τάγματος.
Μια καταχώρηση από τις 4 Ιανουαρίου αναφέρεται σε «πιθανή διάρρηξη των κρατικών συνόρων» από ουκρανικές ένοπλες ομάδες και διατάσσει εντατικοποίηση της εκπαίδευσης στο πλαίσιο της προετοιμασίας για απόκρουση οποιασδήποτε επίθεσης. Στις 19 Φεβρουαρίου, γράφει ο Guardian, οι διοικητές των μονάδων προειδοποιήθηκαν για τα ουκρανικά σχέδια που αφορούσαν «ταχεία προ ώθηση από την περιοχή του Σούμι στο ρωσικό έδαφος, σε βάθος 80 χιλιομέτρων, για τη δημιουργία ενός “διαδρόμου” πριν από την άφιξη των κύριων μονάδων του ουκρανικού στρατού με τεθωρακισμένα οχήματα».
Στα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, οι μονάδες στα σύνορα διατάχθηκαν να ενισχύσουν τις αμυντικές γραμμές και να οργανώσουν πρόσθετες ασκήσεις.
Στα μέσα Ιουνίου, υπήρξε μια πιο συγκεκριμένη προειδοποίηση για ουκρανικά σχέδια «προς την κατεύθυνση Γιουνακίβκα-Σούντζα, με στόχο την κατάληψη της Σούντζα», κάτι που όντως συνέβη τον Αύγουστο. Υπήρχε επίσης πρόβλεψη ότι η Ουκρανία θα επιχειρούσε να καταστρέψει μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Σέιμ, με στόχο να κοπούν οι ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού στην περιοχή, κάτι που επίσης συνέβη αργότερα.
Στο ίδιο έγγραφο, γίνεται αναφορά σε ελλείψεις έμψυχου δυναμικού, με την επισήμανση ότι οι μονάδες είχαν πληρότητα το πολύ 70%.
Όταν έγινε η ουκρανική επίθεση στις 6 Αυγούστου, σημειώνει ο Guardian, πολλοί ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και μέσα σε μια εβδομάδα η Ουκρανία είχε τον πλήρη έλεγχο της Σούντζα. «Έφυγαν τρέχοντας, χωρίς καν να εκκενώσουν ή να καταστρέψουν τα έγγραφά τους», δήλωσε ένα μέλος της ομάδας που κατέσχεσε τα αρχεία.
Η βρετανική εφημερίδα γράφει ακόμη ότι αβάνεσα στις γραμμές της ξερής στρατιωτικής γλώσσας διαφαινόνταν οι ανησυχίες για το ηθικό των δυνάμεων. «Η ανάλυση σχετικά με τις αυτοκτονίες δείχνει ότι η τρέχουσα κατάσταση παραμένει τεταμένη», αναφέρεται σε μια καταχώρηση η οποία περιγράφει ένα περιστατικό που φέρεται να έλαβε χώρα στις 20 Ιανουαρίου, όταν ένας στρατιώτης μπήκε σε ένα φυλάκιο και αυτοπυροβολήθηκε στην κοιλιά.
«Η έρευνα για το περιστατικό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αιτία της αυτοκτονίας και του θανάτου του ήταν νευρική και ψυχολογική κατάρρευση, λόγω της θητείας του στον ρωσικό στρατό», αναφέρεται στη χειρόγραφη έκθεση.
Για την αποτροπή περαιτέρω τέτοιων περιστατικών, οι διοικητές των μονάδων είχαν, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, οδηγίες να παραδίδουν στους στρατιώτες πολιτική διδασκαλία για 5-10 λεπτά κάθε μέρα και για μια ώρα κάθε εβδομάδα, «με στόχο τη διατήρηση και την ανύψωση της πολιτικής, ηθικής και ψυχολογικής κατάστασης του προσωπικού».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News