828
Λεπτομέρεια από την πρόσοψη του Βασιλικού Θεάτρου στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη | Shutterstock

Μαθήματα Αρχιτεκτονικής από τη Σκανδιναβία

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2024, 17:53
Λεπτομέρεια από την πρόσοψη του Βασιλικού Θεάτρου στην πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη
|Shutterstock

Μαθήματα Αρχιτεκτονικής από τη Σκανδιναβία

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2024, 17:53
Τα πλωτά νησάκια της Κοπεγχάγης

Ποια μπορεί να είναι η λύση όταν το λιμάνι της Κοπεγχάγης είναι ήδη επιβαρυμένο από υπερσυσσώρευση επισκεπτών και gentrification; Ποια άλλη από το να επεκταθεί προς τη… θάλασσα. Την πρόταση αυτή υπέβαλε το γραφείο MAST, του Δανού Magnus Maarbjerg και του Αυστραλού Marshall Blecher, υποδεικνύοντας την κατασκευή πλωτών τεχνητών νησίδων που επιπλέουν στο νερό δεμένες από μια άγκυρα, ενώ διαθέτουν ενδημικά είδη δέντρων, όπως φιλύρες. Ηδη οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το πρώτο «νησάκι», το «CPH-Ø1» (όπου «ø» είναι το δανέζικο γράμμα που σημαίνει «νησί»)… και έπεται συνέχεια.

Copenhagen Islands (Christian Emdal)
To Μουσείο του Σκι

Με τις 1.207 ξύλινες δοκούς να θυμίζουν μπαστούνια του σκι, η είσοδος στην επέκταση του Μουσείου του Σκι στο Οσλο αλλάζει εντελώς την πρώτη εντύπωση για τον επισκέπτη. Πίσω από το project βρίσκεται η πασίγνωστη νορβηγική εταιρεία Snøhetta. Εμπνευση άντλησε από το γειτονικό δάσος, την πίστα του σκι, αλλά και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952, οι οποίοι διοργανώθηκαν στη νορβηγική πρωτεύουσα. Από τα πόστερ της περιόδου οι σχεδιαστές εμπνεύσθηκαν το τιρκουάζ φως που λούζει τον χώρο της καινούργιας καφετέριας και του μπαρ.

Ski Museum (Thomas Ekstrom)
Το καφέ-κουκλόσπιτο

Αν και θυμίζει το «Κουκλόσπιτο» του Χένρικ Ιψεν, βρισκόμαστε στη Φινλανδία και όχι στη Νορβηγία. To γραφείο Yatofu συνεργάστηκε με νέους σχεδιαστές, ξυλουργούς και εξειδικευμένους τεχνίτες για να παραδώσει ένα καφέ-μπαρ που συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονη αισθητική. Εκτός από το γαλβανισμένο ατσάλι στον χώρο υποδοχής και το έπιπλο του κεντρικού μπαρ –στο χρώμα της ντομάτας–, εκείνο που κυριαρχεί είναι οι ραφιναρισμένες ξύλινες επιφάνειες από πεύκα της βόρειας Φινλανδίας, που θυμίζουν παιδικό δωμάτιο ή νηπιαγωγείο.

Helsinki (dezeen/ Aleksi Tikkala)
To Πλανητάριο της Στοκχόλμης

H επέκταση στο Εθνικό Σουηδικό Μουσείο Τεχνολογίας είναι μια «αναφορά στην ξυλοτεχνία» και στις πολλαπλές δυνατότητες που προσφέρει στη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου. Ο «Θόλος της Σοφίας» (Wisdome) στη Στοκχόλμη, τον οποίο δημιούργησε το γραφείο Elding Oscarson, είναι ένα νέο μεγάλο κτίσμα με «ουρανό» από 277 ξύλινες αψίδες, μέσα στο οποίο θα λειτουργεί αίθουσα προβολών με 3D οθόνες.

Στοκχόλμη (Mikael Olsson)
Σχολείο ανοιχτό στη γειτονιά

Τι προκαλεί εντύπωση με την πρώτη ματιά στο νέο σχολείο του Amager της Κοπεγχάγης; Το γεγονός ότι λείπει η γνωστή περίφραξη και οι χώροι του γίνονται κάποια στιγμή ένα με τον περιβάλλοντα χώρο της γειτονιάς. Ακριβώς αυτή η «ελεύθερη ζώνη» έχει πολλαπλές λειτουργίες, που καλούν τους μαθητές να αλληλεπιδράσουν με την αρχιτεκτονική. Προς τον δρόμο, για παράδειγμα, τα γραφεία Christensen & Co Architects και Kjaer & Richter Architects  έχουν σχεδιάσει μεγάλες σκάλες που λειτουργούν τόσο ως «οροπέδιο» καθισμάτων όσο και ως χώρος προπόνησης. Οι ντόπιοι, εξάλλου, μπορούν να απολαύσουν  ένα διάλειμμα κάτω από μεγάλα δέντρα, ενώ τα παιδιά διασκεδάζουν ακόμη και σε τοίχους αναρρίχησης ή τσουλήθρες. Εκτός από οργανωμένο σχολείο, πάντως, το κτίριο λειτουργεί ως κέντρο για δραστηριότητες μετά το σχολείο, για ενήλικες και για παιδιά. Ετσι, στο ισόγειο προσφέρεται πρόσβαση σε γυμναστήριο, εργαστήρια, χώρους κατασκευής και αμφιθέατρο.

Σχολείο στην Κοπεγχάγη (Niels Nygaard)
Το Σπίτι του Τύπου

Να και ένα κτίριο που αφορά τα καθημάς. Στο παλιό λιμάνι του Οσλο δύο βιομηχανικά κτίσματα ενώθηκαν σε ένα, φιλοξενώντας πλέον 11 Μέσα Ενημέρωσης. Το Σπίτι του Τύπου (Press House) είναι ένα συγκρότημα με στούντιο, γραφεία, εστιατόριο, μπαρ και αίθουσα διαλέξεων – όλα ανοιχτά για τους επισκέπτες, οι οποίοι μπορούν να εισέλθουν στον χώρο και να πάρουν μια γεύση για το πώς βγαίνουν οι εφημερίδες που διαβάζουν ή για το τηλεοπτικό περιεχόμενο που της αρέσει. Το ξύλο κυριαρχεί στις εσωτερικές αίθουσες και στα υποστηρίγματα – μια αναφορά, φυσικά, στη νορβηγική ξυλεία, τον εθνικό πλούτο της χώρας. Υπεύθυνοι για τη μεταμόρφωση, η οποία κέρδισε το Βραβείο Αρχιτεκτονήματος στον διαγωνισμό Σκανδιναβικού Ντιζάιν, είναι οι άνθρωποι του Atelier Oslo και της KIMA Architektur.

Press House (Niklas Hart)
Το ΚΕΠ της διαφάνειας

Η εντυπωσιακή κατασκευή της φίρμας Christensen & Co Architects στην πόλη Κιρούνα της Σουηδίας είναι γνωστή πλέον ως Crystal (Kristallen). Χρησιμοποιώντας ένα μικρό ποσοστό της ενέργειας που χρησιμοποιούν άλλα κτίρια του είδους, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών λειτουργεί εντός του δημαρχιακού μεγάρου, το οποίο καταλαμβάνει ισόγειο, 25.000 τ.μ. γραφείων, αίθουσες συνεδριάσεων και μια πράσινη βεράντα στον τελευταίο όροφο, με θέα στην πόλη Λουντ και στα περίχωρά της. Η πτυχωτή διάταξη σε σχήμα W του κτιριακού όγκου προσθέτει στον χώρο φως, ποικιλομορφία και παιχνίδι, ενώ η πολύπλευρη εμφάνιση εναλλάσσεται συνεχώς μεταξύ συμπαγών και γυάλινων πάνελ. Ενας χώρος αίθριου, τέλος, ενώνει όλους τους χώρους, από το δάπεδο μέχρι την οροφή, και προσελκύει την πράσινη ατμόσφαιρα του κοντινού πάρκου πίσω από την καθαρή και ανοιχτή δυτική πρόσοψη του κτιρίου.

ΚΕΠ, Σουηδία: Adam Mork

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...