297
Η κυρία Φον ντερ Λάιεν έκανε ένα πρώτο σχόλιο για την επιστολή του έλληνα Πρωθυπουργού την Πέμπτη (φωτ. αρχείου) | JOHN THYS/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Η απάντηση στην επιστολή Μητσοτάκη για τις τιμές Ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2024, 14:22
Η κυρία Φον ντερ Λάιεν έκανε ένα πρώτο σχόλιο για την επιστολή του έλληνα Πρωθυπουργού την Πέμπτη (φωτ. αρχείου)
|JOHN THYS/Pool via REUTERS

Φον ντερ Λάιεν: Η απάντηση στην επιστολή Μητσοτάκη για τις τιμές Ενέργειας

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2024, 14:22

Στόχος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να χαμηλώσει τις τιμές της Ενέργειας στην Ευρώπη, οι οποίες είναι υψηλότερες σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο: αυτό τόνισε την Πέμπτη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ.

Η συνέντευξη αφορούσε στην υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας τον ερχόμενο χειμώνα, ωστόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για την επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας μία ευρωπαϊκή λύση στις στρεβλώσεις της αγοράς.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές της Ενέργειας, μεταξύ των οποίων η πίεση της κλιματικής αλλαγής στα ενεργειακά συστήματα της Γηραιάς Ηπείρου, καθώς και η ανάγκη μίας καλύτερης διασύνδεσης εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των γειτόνων της. Σημείωσε, επίσης, ότι οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία διαδραματίζουν μικρό αλλά σημαντικό ρόλο.

«Συνολικά γνωρίζουμε ότι έχουμε στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, διαρθρωτικά πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και ένας πολύ ξεκάθαρος στόχος της νέας Επιτροπής –κάτι το οποίο περιγράφεται και στην έκθεση Ντράγκι– είναι να χαμηλώσει διαρθρωτικά τις τιμές της ενέργειας» υπογράμμισε στη συνέχεια.

Προς αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει ένα μείγμα μέτρων που μπορούν να ληφθούν, όπως η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας (η περαιτέρω απεξάρτηση, δηλαδή, του ευρωπαϊκού μπλοκ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα) και οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα με την ίδια.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε, ακόμη, τον σημαντικό ρόλο της εξοικονόμησης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης.

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι η ΕΕ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια αγορά. «Χωρίς καμία αμφιβολία, όσο περισσότερο έχουμε εγχώρια ενέργεια, ΑΠΕ, τόσο πιο ανεξάρτητοι είμαστε και τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές» δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...