352
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (αριστερά) και ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ φέρονται ως οι κύριοι στόχοι του ιρανικού σχεδίου το οποίο θα εκτελούσε ο συλληφθείς | ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS/File Photo

Ισραήλ: Συνελήφθη επιχειρηματίας «βαλτός» από το Ιράν για να σκοτώσει τον Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2024, 14:24
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (αριστερά) και ο υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ φέρονται ως οι κύριοι στόχοι του ιρανικού σχεδίου το οποίο θα εκτελούσε ο συλληφθείς
|ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS/File Photo

Ισραήλ: Συνελήφθη επιχειρηματίας «βαλτός» από το Ιράν για να σκοτώσει τον Νετανιάχου

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2024, 14:24

Ενας 73χρονος ισραηλινός επιχειρηματίας συνελήφθη κατηγορούμενος ότι «στρατολογήθηκε» από την Τεχεράνη για να σκοτώσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ή τον υπουργό Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και άλλους αξιωματούχους.

Η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας (Σιν Μπετ) και η Aστυνομία ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση την Πέμπτη ότι ο συλληφθείς μπήκε λαθραία στο Ιράν δύο φορές και έλαβε πληρωμή για να εκτελέσει τις αποστολές. Ανέφεραν ακόμη ότι ζούσε στην Τουρκία όπου είχε επαφές που τον βοήθησαν να μπει στο Ιράν.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο 73χρονος (αδιασταύρωτη φωτογραφία του κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα) συνελήφθη τον περασμένο μήνα, ενώ την Πέμπτη 19/9 του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, ο κατηγορούμενος είχε την άνοιξη δύο ραντεβού με έναν πλούσιο ιρανό επιχειρηματία (που αναφέρεται με την κωδική ονομασία Εντι) και έναν ιρανό πράκτορα ασφαλείας.

Στο πρώτο ραντεβού – που έλαβε χώρα στην Τουρκία – του ζητήθηκε να «εκτελέσει διάφορες αποστολές ασφαλείας εντός του Ισραήλ για λογαριασμό του ιρανικού καθεστώτος. Αυτές περιλάμβαναν τη μεταφορά χρημάτων ή όπλων, τη φωτογράφηση πολυσύχναστων χώρων στο Ισραήλ και την απειλή άλλων ισραηλινών πολιτών που είχαν στρατολογηθεί από το Ιράν αλλά δεν είχαν ολοκληρώσει τις αποστολές τους.

Στο δεύτερο ραντεβού -που πραγματοποιήθηκε στο Ιράν-  πράκτορες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών φέρονται να ζήτησαν από τον Ισραηλινό να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές ενέργειες στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Νετανιάχου, του υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ή του επικεφαλής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ.

Ο 73χρονος φέρεται να απαίτησε προκαταβολή 1 εκατ. δολαρίων, ενώ αναφέρεται ότι έλαβε πληρώθηκε με 5.000 ευρώ για τις δύο συναντήσεις.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι Ιρανοί φέρονται επίσης να συζήτησαν την εξόντωση αντιπάλων του ιρανικού καθεστώτος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και τη στρατολόγηση ενός πράκτορα της Μοσάντ για να γίνει «διπλός πράκτορας».

Ανώτερος αξιωματούχος της Σιν Μπετ δήλωσε ότι η υπόθεση «αποτελεί παράδειγμα των τεράστιων προσπαθειών των ιρανών πρακτόρων να στρατολογήσουν ισραηλινούς πολίτες για την προώθηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στο Ισραήλ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...