597
| ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Γεωργιάδης: Τι αλλάζει στη συνταγογράφηση του Ozempic

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2024, 13:37
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Γεωργιάδης: Τι αλλάζει στη συνταγογράφηση του Ozempic

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2024, 13:37

Το Ozempic το ξέρει (πια) όλος ο κόσμος: Προορίστηκε για τη θεραπεία του διαβήτη αλλά προκάλεσε παγκόσμια φρενίτιδα όταν αποδείχθηκε ότι βοηθά στο αδυνάτισμα. Στη χώρα μας πιθανώς το ήξερε και η «συμμορία» γιατρών, φαρμακοποιών και λοιπών που ζημίωσαν τον ΕΟΠΥΥ με τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια ευρώ και κέρδισαν πολλά περισσότερα μέσω εικονικών συνταγογραφήσεων για φάρμακα που δεν χορηγούσαν ποτέ σε ασθενείς αλλά μετά την εκτέλεση των συνταγών τα πουλούσαν σε άλλες αγορές.

Η σπείρα έγραφε πολλά φάρμακα και δεν αποκλείεται ανάμεσα σε αυτά να ήταν και το Ozempic, το οποίο στην Ελλάδα έχει έγκριση συνταγογράφησης μόνον για το διαβήτη αλλά είναι περιζήτητο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Σε πολλές περιπτώσεις –όπως και σε πολλές άλλες χώρες– οι διαβητικοί δεν το βρίσκουν στα φαρμακεία, αφού κάνει θραύση ως φάρμακο για το αδυνάτισμα. Η έλλειψη, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, γίνεται ακόμη εντονότερη όταν ένα σκεύασμα γίνεται αντικείμενο παράνομων πωλήσεων εντός ή εκτός συνόρων.

Στον απόηχο της νέας μεγάλης απάτης σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εφεξής αλλάζει η διαδικασία χορήγησης του συγκεκριμένου φαρμάκου ώστε να διασφαλιστεί ότι θα είναι διαθέσιμο για τους ασθενείς που το χρειάζονται για τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη.

«Από εδώ και μπρος οι διαγνωστικές εξετάσεις θα είναι σε ηλεκτρονική μορφή και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συνδεθεί όλα τα εργαστήρια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όταν πάνε κάποιοι να αγοράσουν το Οzempic για να αδυνατίσουν, ενώ το φάρμακο προορίζεται για τους διαβητικούς, ο γιατρός πρέπει να έχει ανεβάσει εξετάσεις που να δείχνουν ότι έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ο ασθενής, που του υποδεικνύει το πρωτόκολλο να πάρει Οzempic. Επίσης, έχω ζητήσει από τον ΕΟΦ, να κάνει την αντιστοίχιση των Οzempic που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες στα φαρμακεία και αυτών που εκτελέστηκαν από τις συνταγές άυλης συνταγογράφησης και μετά θα δούμε τα αποθέματα των φαρμακείων, για να διαπιστώσουμε εάν έχει υπάρξει παράνομη εξαγωγή ή παράνομη πώληση αυτού του φαρμάκου», είπε το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης.

Σημείωνεται πάντως, ότι κατ’ εξαίρεση το εν λόγω φάρμακο μπορεί να συνταγογραφηθεί και για περιστατικά παχυσαρκίας, εφόσον οι ασθενείς παρουσιάζουν ορισμένα επικίνδυνα συμπτώματα τα οποία απορρέουν από το υπερβολικό σωματικό βάρος (π.χ. υπνική άπνοια).

Αναδρομικός έλεγχος της συνταγογράφησης

Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμη ότι θα ελεγχθεί αναδρομικά και σε βάθος πενταετίας η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών, ώστε να εντοπιστούν τυχόν παρανομίες.

«Εχουμε εγκαταστήσει στον ΕΟΠΥΥ ένα σύστημα κατά της απάτης, όπου με τον συγκεκριμένο αλγόριθμο ενεργοποιείται αμέσως όταν ένας γιατρός έχει περίεργη συνταγογραφική συμπεριφορά. Το σύστημα το ίδιο μας λέει «πηγαίνετε να ψάξετε τον τάδε γιατρό γιατί αυτά τα φάρμακα που γράφει σε αυτούς τους ασθενείς δεν προβλέπονται από κανένα πρωτόκολλο και δεν ταιριάζουν». Τα συστήματα που έχουμε ήδη εγκαταστήσει και αυτά που θα εγκαταστήσουμε μέσω της ΗΔΙΚΑ, θα μας δώσουν την πλήρη δυνατότητα του ελέγχου όχι μόνο στον παρόντα χρόνο αλλά και προς τα πίσω. Δηλαδή αυτοί οι οποίοι το έκαναν για 3, 4, 5 χρόνια, θα ελεγχθούν αναδρομικά. Τα ηλεκτρονικά ίχνη δεν σβήνονται», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Για τις κινήσεις του υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στα φάρμακα, ο ίδιος ανέφερε: «Για να γίνουν οι ελλείψεις λιγότερες έχουν γίνει δύο βασικά πράγματα: Πρώτον, λειτουργεί σήμερα μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία έχουν συνδεθεί όλες οι φαρμακαποθήκες και μας δηλώνουν ακριβώς τι έχουν για κάθε φάρμακο στην αποθήκη τους από αυτά που είναι σε έλλειψη. Δεύτερον, έγιναν αυξήσεις των τιμών σε φθηνά φάρμακα, ώστε να μην υπάρχει η χαμηλή παραγωγή αυτών των φαρμάκων στην Ελλάδα αν είναι εγχώρια, η χαμηλή εισαγωγή τους αν είναι εισαγόμενα ή η απόσυρσή τους και το κίνητρο της παράλληλης εισαγωγής».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...