303
Ο Φρίντριχ Μερτς του CDU μιλάει στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, υπό το βλέμμα του Μάρκους Ζέντερ του CSU | REUTERS/Fabrizio Bensch

Συμφωνία στη γερμανική Δεξιά: Υποψήφιος καγκελάριος ο Φρίντριχ Μερτς

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 16:03
Ο Φρίντριχ Μερτς του CDU μιλάει στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, υπό το βλέμμα του Μάρκους Ζέντερ του CSU
| REUTERS/Fabrizio Bensch

Συμφωνία στη γερμανική Δεξιά: Υποψήφιος καγκελάριος ο Φρίντριχ Μερτς

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 16:03

Ο Μάρκους Ζέντερ έκανε ένα βήμα πίσω, ο Φρίντριχ Μερτς ένα βήμα μπροστά. Ενα βήμα προς την καγκελαρία.

Σε μια συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, την Τρίτη, και ενώ απομένει περίπου ένας χρόνος έως τις επόμενες εθνικές εκλογές στη Γερμανία (θα διεξαχθούν 28 Σεπτεμβρίου 2025), οι ηγέτες των δύο συντηρητικών και αδελφών παρατάξεων, των Χριστιανοκοινωνιστών και των Χριστιανοδημοκρατών αντίστοιχα, ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους: υποψήφιος καγκελάριος θα είναι ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς.

«Με λίγα λόγια, το ζήτημα του υποψηφίου για την καγκελαρία κρίθηκε – θα είναι ο Φρίντριχ Μερτς», δήλωσε ο Ζέντερ προς τα μέσα ενημέρωσης, που επεσήμαναν ότι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας από το 2018 και ηγέτης του CSU αποδέχτηκε να υποχωρήσει και να αφήσει τον 68χρονο Μερτς να είναι ο επικεφαλής.

Ο Μερτς είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα της γερμανικής Δεξιάς, έχοντας διαμηνύσει πως θέλει οι Χριστιανοδημοκράτες να πάρουν τις αποστάσεις τους από την «κεντρώα», όπως την έχει περιγράψει, πολιτική της επί 16 χρόνια καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

«Ο Μάρκους Ζέντερ κι εγώ είχαμε πει ότι θα λάβουμε μια κοινή απόφαση ως τα τέλη καλοκαιριού του 2024», είπε ο Μερτς.

«Από σήμερα και οι δύο αναλαμβάνουμε την ηγετική μας ευθύνη. Και οι δύο ξέραμε πάντα ότι αυτή η ευθύνη υπερβαίνει τα κόμματά μας, ότι αυτή η ευθύνη υπερβαίνει τα πρόσωπα μας», συμπλήρωσε, για να υπενθυμίσει το διακύβευμα των επόμενων εκλογών:

«Σε μέρη της χώρας μας, η Ένωση (Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών) είναι το τελευταίο εναπομείναν μεγάλο λαϊκό κόμμα της δημοκρατίας. Μπαίνουμε στο έτος των ομοσπονδιακών εκλογών του 2025 μαζί με τη σταθερή πρόθεση να αναλάβουμε ξανά την ηγετική ευθύνη σε αυτή τη χώρα, με ένα ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο υπό την ηγεσία μας και μια πολιτική που θα φέρει ξανά τη Γερμανία μπροστά. Με πολιτικές που κάνουν τη χώρα να λειτουργήσει ξανά. Και με μια πολιτική που μας επιτρέπει να είμαστε ξανά περήφανοι για τη χώρα μας. Τη Γερμανία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...