Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές στα Επιμελητήρια που θα αναδείξουν τους νέους εκπροσώπους των επιχειρηματιών στον κρίσιμο αυτό θεσμό για την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας, έχει αρχίσει. Οι κάλπες θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα σε διάστημα ενός μηνός από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου κι όπως αναμενόταν ο πόλεμος του παρασκηνίου ανάμεσα στους υποψηφίους έχει ξεκινήσει. Και διαθέτει απ’ όλα: τρικλοποδιές, κομματικές ίντριγκες και πισώπλατα μαχαιρώματα.
Αποκορύφωμα η Αχαΐα όπου ο ανταγωνισμός είναι τόσο σκληρός ώστε εξελίσσεται με χτυπήματα unfair κάτω από τη ζώνη, ανάμεσα στις απερχόμενες διοικήσεις (κάποιοι έχουν γίνει «καθηγητές» στο άθλημα) και όσους διεκδικούν με την ψήφο των επιχειρηματιών της περιοχής την ανανέωση και το σπάσιμο των γκέτο.
Το πρόβλημα οξύνεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι διεκδικητές των αξιωμάτων στα Επιμελητήρια που θέλουν να διαδεχθούν τους απερχόμενους προέδρους (συνήθως) βρίσκονται στον ίδιο πολιτικό χώρο, δηλαδή στη ΝΔ.
Η μεγάλη όμως διαφορά είναι ότι οι παλιές διοικήσεις έχουν διαχειριστεί επί χρόνια τεράστια κονδύλια από τα Κοινοτικά προγράμματα και τις κρατικές επιδοτήσεις, Καίτοι δεν έχουν φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα για την ανάπτυξη των επαγγελματιών ή των επιχειρήσεων της περιοχής τους, δηλαδή τα μέλη τους (τα οποία πρέπει κανονικά να εκπροσωπούν ισότιμα), ενεργούν με υπονομευτική οξύτητα εναντίον των αντιπάλων τους από το ίδιο κόμμα.
Είναι προφανές ότι οι απερχόμενες διοικήσεις δεν θέλουν να χάσουν τα «οφίτσια» και σε πολλές περιπτώσεις βάζουν τρικλοποδιές στους νεότερους υποψηφίους, πιθανούς τους αντιπάλους. Και σε αυτό το «βρώμικο παιχνίδι» επιστρατεύουν τις κομματικές σχέσεις, επικαλούνται τις “υψηλές γνωριμίες” που έχουν ή δεν έχουν στην κυβέρνηση, σε σημείο που απαιτούν αποκλεισμό συνηποψηφίων μέσω της αλλαγής της επιμελητηριακής νομοθεσίας.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ανά την Ελλάδα, με πιο χαρακτηριστικό όσα συμβαίνουν ήδη στην Πάτρα, ενόψει των εκλογών στο Επιμελητήριο της Αχαΐας, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας.
Στις επερχόμενες εκλογές θα συμμετέχουν μεν πολλοί υποψήφιοι, αλλά όλοι οι επιχειρηματίες της περιοχής γνωρίζουν ότι η μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε δύο πρόσωπα:
♦ Τον επιχειρηματία Θεόδωρο Λουλούδη, πρόεδρο διαφόρων επιχειρήσεων, ο οποίος μάλιστα διέσωσε την ιστορική εφημερίδα «Πελοπόννησος» που εκδίδεται στην Πάτρα και τον επιχειρηματία Πλάτωνα Μαρλαφέκα της «ΛΟΥΞ» ο οποίος είναι ήδη πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας από το 2012.
Τι έχει συμβεί
Εδώ και μήνες η προεκλογική ένταση στην Πάτρα είναι μεγάλη, με κύριο χαρακτηριστικό τις «τρικλοποδιές» της απερχόμενης διοίκησης στις νέες υποψηφιότητες. Τα δημοσιεύματα σε όλες τις τοπικές εφημερίδες με τίτλους όπως «Φιάσκο η απόπειρα Μαρλαφέκα αποκλεισμού εκλογικού του αντιπάλου» ή και καταγγελίες για τα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης φανερώνουν την ένταση που υπάρχει καθώς, όπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, ο Πλάτωνας Μαρλαφέκας προσπαθεί να παρασύρει κυβέρνηση και Κεντρική Ένωση Επιμελητήριών σ’ ενα νομοθετικό «πραξικόπημα» προκειμένου να αποκλείσει τους αντιπάλους του.
Είναι γεγονός ότι δύο φορές το τελευταίο διάστημα, σε συνεδριάσεις της Διοικητικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, ο απερχόμενος πρόεδρος επιχείρησε να περάσει πρόταση νομοθετικών τροποποιήσεων για τον «φωτογραφικό» αποκλεισμό της υποψηφιότητας Λουλούδη από τις προσεχείς επιμελητηριακές εκλογές.
Και τις δύο φορές οι προσπάθειας αλλαγής της νομοθεσίας ναυάγησαν. Η τελευταία απόπειρα εξελίχθηκε πιο κεντρικά, καθώς στο ΕΒΕΑ, που δεν έχει σχέση με την Αχαΐα ή άλλες περιοχές της χώρας, διαμορφώθηκε κείμενο τροπολογίας για αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην επιμελητηριακή νομοθεσία (Νόμος 4497/2017) μέσω της οποίας επιχειρείται αποκλεισμός επιχειρηματιών και προσώπων που βρέθηκαν κατά το παρελθόν και ειδικά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στο «Ηλεκτρονικό Μητρώο Φερεγγυότητας» για οφειλές προς το Δημόσιο (αλήθεια ποιος επιχειρηματίας εκείνη την εποχή της χρεοκοπίας δεν βρέθηκε να χρωστάει;).
Τι λέει ο Τάκης Θεοδωρικάκος
Ολα αυτά περιήλθαν σε γνώση τόσο της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης όσο και του Μεγάρου Μαξίμου το οποίο αντιλαμβάνεται ότι οι εκλογές στα Επιμελητήρια δεν μπορούν να «εξελιχθούν σε ένα γαλάζιο εμφύλιο» μεταξύ των επιχειρηματιών και κατόπιν συζητήσεων αποφασίστηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του θεσμού των Επιμελητηρίων και να μην αποκλειστεί κανείς από τις αρχαιρεσίες. Το μήνυμα που εστάλη στους ενδιαφερόμενους είναι «ας αποφασίσουν τα μέλη ποιος εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα τους και τις ανάγκες της οικονομίας και της χώρας».
Πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου σημειώνουν ότι τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει και ότι ο υπουργός, στις συναντήσεις που είχε με επιμελητηριακούς παράγοντες, τόνισε πως η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση των θέσεων εργασίας.
Τίποτε περισσότερο, καθώς το θέμα καίει…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News