671
Ζελένσκι και Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον στις 11 Ιουλίου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ | REUTERS/Leah Millis/File Photo

Ουκρανικό: Πώς και γιατί οι απολυταρχίες εξοπλίζουν τη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 21:06
Ζελένσκι και Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον στις 11 Ιουλίου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
|REUTERS/Leah Millis/File Photo

Ουκρανικό: Πώς και γιατί οι απολυταρχίες εξοπλίζουν τη Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 21:06

Με τη «συνεργασία των απολυταρχιών» καταπιάστηκε ο Μαουρίτσο Μολινάρι, διευθυντής της Repubblica. Εγραψε ότι το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και «σε ορισμένες περιπτώσεις» η Κίνα εξοπλίζουν τη Ρωσία όσον αφορά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Εγραψε ο Μολινάρι: «Η δήλωση με την οποία το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι καταδικάζουν την προμήθεια ιρανικών πυραύλων στη Μόσχα δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ποσότητα οπλισμού που προέρχεται από την Τεχεράνη και την Πιονγκγιάνγκ, καταφεύγοντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, και στην τεχνολογία του Πεκίνου. Αυτό σημαίνει ότι πολλές απολυταρχίες υποστηρίζουν, με προφανώς ασυντόνιστες εθνικές επιλογές, την επίθεση κατά της κυριαρχίας του Κιέβου, η οποία ξεκίνησε προ διετίας».

Ο αρθρογράφος θύμισε ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ιρανικά drones και πυραύλους της Βόρειας Κορέας εναντίον της χώρας του, διευκρινίζοντας ότι η συνεργασία Μόσχας-Τεχεράνης είναι τόσο προχωρημένη, ώστε οι Ρώσοι πλέον στήνουν τα ιρανικά εργοστάσια κατασκευής drones. Επίσης ο Μολινάρι μνημόνευσε τη Wall Street Journal που αποκάλυψε ότι οι μουλάδες έστειλαν στη Ρωσία μεγάλη παρτίδα πυραύλων μικρής εμβέλειας αλλά μεγάλης ακρίβειας, τύπου «Ababil».

Ανέφερε ότι το ρωσοϊρανικό deal έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν ο τότε υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, πήγε στην Τεχεράνη, στο αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης και ότι τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς ρώσοι ειδικοί επισκέφτηκαν το πεδίο δοκιμών των «Ababil». Αυτές οι αποκαλύψεις ήταν τόσο βάσιμες, που ώθησαν τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας να συμφωνήσουν σε κοινή δήλωση καταδίκης της ιρανικής ανάμειξης στο Ουκρανικό. Ακολούθησαν οι νέες κυρώσεις κατά του Ιράν από πλευράς αυτών των τριών Δυτκών χωρών.

Μάλιστα ούτε η αεροπορική εταιρεία Iran Air γλίτωσε, αφού οι Δυτικοί τής καταλογίζουν συμμετοχή στη μεταφορά πολεμικού υλικού. Μίλησε και ο Ζοζέφ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος είπε ότι επίκεινται και κυρώσεις της Κομισιόν, αφού «απειλείται άμεσα η ευρωπαϊκή ασφάλεια». Κατά τις Δυτικές μυστικές υπηρεσίες, η Ρωσία έχει αρχίσει να παράγει και επιθετικά drones μεγάλης εμβέλειας με την ονομασία «Garpiya-A1», χρησιμοποιώντας κινεζική τεχνολογία. Τουλάχιστον 2.500 από αυτά, όπως λένε οι πράκτορες, έχουν αναλάβει δράση το τελευταίο 12μηνο, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές σε στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία.

«Αν και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει διαβεβαιώσει τον Ζελένσκι ότι δεν προμηθεύει με όπλα τη Μόσχα για το ουκρανικό μέτωπο, η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι πεπεισμένη ότι το Πεκίνο εγγυάται στη Ρωσία την παράδοση μηχανημάτων, μικροτσίπ και τεχνολογίας που χρησιμεύει στην παραγωγή πυραύλων, τανκς, αεροπλανοφόρων και άλλων όπλων. Το 2023 το 90% των μικροηλεκτρονικών που αγόρασε η Μόσχα ήταν made in China. Η Ρωσία παράγει και τα δικά της ιρανικά drones ‘‘Shaheed’’, τα οποία χρησιμοποιεί σε ποσότητες ώστε να διαπεράσει την ουκρανική αεράμυνα. Τα κινεζικής τεχνολογίας είναι μεγάλης εμβέλειας, ώστε  για να χτυπούν βαθύτερα. Και μετά το σύμφωνο περί αμοιβαίας άμυνας του Πούτιν με τον δικτάτορα Κιμ Γιόνγκ-ουν, η Ρωσία έχει και την υποστήριξη βορειοκορεατικών αερομεταφορών».

Κατόπιν ο Μολινάρι ανέφερε ότι στις ΗΠΑ ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός συνάδελφός του Μπεν Κάρντιν επισήμαναν από κοινού στους Ευρωπαίους ότι οι απολυταρχίες συνεργάζονται, «ενωμένες στον αγώνα τους κατά των δημοκρατιών μας». Τα δείγματα της συνεργασίας τους είναι πολλά: επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, μεταναστευτικές ροές προς άσκηση πίεσης στις δημοκρατίες, υποστήριξη της Χαμάς, επιθέσεις κατά του διεθνούς εμπορίου μέσω θαλάσσης, κ.ά. Η χειρότερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε μπροστά σε τέτοιες απειλές από απολυταρχίες είναι να διχαστούμε, λένε οι συγκεκριμένοι Αμερικανοί καταπώς έγραψε ο Μολινάρι. Και αυτά εν μέσω της προεκλογικής περιόδου τους.

«Η αναφορά των μελών του Κογκρέσου των ΗΠΑ στη Χαμάς δεν είναι τυχαία. Η Μόσχα και το Πεκίνο δεν έχουν καταδικάσει απερίφραστα το πογκρόμ της 7ης Οκτωβρίου, η Τεχεράνη είναι ο στενότερος σύμμαχος του τζιχαντιστικού κινήματος υπό τον Γιαχία Σινουάρ και οι Χούθι προμηθεύονται βορειοκορεατικά όπλα για να χτυπήσουν τη Σαουδική Αραβία». Και κατέληξε ο ιταλός αρθρογράφος: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ό,τι εξελίσσεται στην Ουκρανία πρέπει να ανησυχεί ολόκληρη την Ευρώπη. Η χρήση ιρανικών και βορειοκορεατικών όπλων από τους Ρώσους, όπως και κινεζικής τεχνολογίας, είναι ξυπνητήρι αφύπνισης όσον αφορά τους κινδύνους που συνδέονται με τη συνεργασία των απολυταρχιών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...