722
Εκτόξευση πυραύλου από ρωσικό πολεμικό πλοίο στο πλαίσιο της κοινής άσκησης με την Κίνα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας – καρέ της 16ης Σεπτεμβρίου | Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ο Πούτιν δίνει πυρηνική τεχνολογία στους δικτάτορες

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 15:46
Εκτόξευση πυραύλου από ρωσικό πολεμικό πλοίο στο πλαίσιο της κοινής άσκησης με την Κίνα στη Θάλασσα της Ιαπωνίας – καρέ της 16ης Σεπτεμβρίου
|Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS

Ο Πούτιν δίνει πυρηνική τεχνολογία στους δικτάτορες

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2024, 15:46

Αυτές τις ημέρες ολόκληρο το ρωσικό πολεμικό ναυτικό συμμετέχει σε άσκηση προσομοίωσης πολέμου την οποία διεξάγει από κοινού με τους στόλους της Κίνας και του Ιράν σε πολλές θάλασσες, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ειρηνικό και από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ινδικό. Η Μόσχα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει την πολεμική τεχνολογία της σε δύο τομείς όπου διατηρεί το προβάδισμα, στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και στην πυρηνική ενέργεια.

Η ανάπτυξη σε αυτά τα συγκεκριμένα πεδία επιταχύνθηκε από τη θέληση του Πούτιν και τα επιτεύγματά της κρατήθηκαν μυστικά μέχρι τώρα για λόγους ασφαλείας, αφού οι Δυτικοί, ούτε κανένας άλλος φυσικά, δεν έπρεπε να τα μάθουν. Λόγω Ουκρανικού, όμως, αναγκάστηκε και έκανε τα αποκαλυπτήρια, «ανταλλάσσοντας αυτά τα κοσμήματα με πρωτόγονα όπλα όπως είναι τα πυρομαχικά Πυροβολικού, τα drones χαμηλού κόστους και οι βαλλιστικοί πύραυλοι». Ετσι η Ρωσία, κατά τον Τζανλούκα ντι Φέο της Repubblica, «τροφοδοτεί την παγκόσμια ανασφάλεια».

Είναι μια κατάσταση παραπλήσια της επιδημίας, έγραψε. Οταν κυκλοφορούν πληροφορίες που επιτρέπουν την κατασκευή υπερηχητικών συσκευών και ατομικών κεφαλών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ελεγχθεί η εξάπλωση αυτών των όπλων. Οπως συμβαίνει και με τους ιούς, σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη διασπορά των καταστροφικών όπλων.

Οι Ιρανοί βρίσκονται ένα βήμα μακριά από το να κάνουν επιχειρησιακό έναν πύραυλο που πετάει και ελίσσεται με 8.000 χλμ./ώρα και είναι πιο θανατηφόρος από εκείνον που εξαπολύθηκε από την Υεμένη εναντίον του Τελ Αβίβ – μέσα σε 5 λεπτά χτύπησε τα περίχωρά του, αφού ο τριπλός προστατευτικός θόλος του Ισραήλ δεν κατάφερε να τον αναχαιτίσει. «Τα ιρανικά εργαστήρια δεν θα μπορούσαν ποτέ να τον ολοκληρώσουν χωρίς τη βοήθεια ρώσων τεχνικών, οι οποίοι επί μία διετία τελειοποιούν τα υπερηχητικά Kinzhal και Zircon βομβαρδίζοντας ουκρανικές πόλεις. Προς το παρόν τέτοιο όπλο δεν έχουν οι Αμερικανοί, ούτε οι Ευρωπαίοι», δεν έχει δηλαδή το ΝΑΤΟ.

Πιο τρομακτικό από τους πυραύλους, ωστόσο, είναι το μοίρασμα πυρηνικών πληροφοριών. Τις έχουν οι μουλάδες, τις έχει και ο Κιμ Γιόνγκ-ουν. Προ ημερών ο βορειοκορεάτης δικτάτορας επισκέφθηκε το εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου επιδεικνύοντας τις προόδους του. Χάρις στις συμβουλές της Μόσχας, και οι δύο χώρες, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, μπορούν να προχωρήσουν τα προγράμματά τους και μέσα σε λίγα χρόνια να αποκτήσουν τερατώδη οπλοστάσια ικανά να αποσταθεροποιήσουν όχι μόνο τη Μέση και την Απω Ανατολή, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. «Πρόκειται για άνευ προηγουμένου απειλή, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι κεφαλές των εθνών που περιφρονούν τις διεθνείς συμβάσεις».

Νέου τύπου πολυ-εκτοξευτή πυραύλων επέδειξε η Βόρεια Κορέα στις 13 Σεπτεμβρίου (KCNA via REUTERS)

Ακόμη πιο ανησυχητικές, συνέχισε ο Ντι Φέο, είναι οι σχέσεις με την Κίνα, η οποία παρά τη βιομηχανική και επιστημονική της δύναμη εξακολουθεί να έχει κενά σε ορισμένους τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως, λόγου χάρη, στα πυρηνικά υποβρύχια, δηλαδή σε έναν τομέα σκληρού ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. Τα πράγματα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έχουν φθάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Τα υποβρύχια αυτά δύνανται να παραμένουν βυθισμένα απεριόριστο χρόνο χωρίς να εντοπιστούν και ξαφνικά εκτοξεύουν διηπειρωτικούς πυραύλους με ατομικές κεφαλές.

«Το Πεκίνο έχει επενδύσει τεράστια κεφάλαια, όμως τα δικά του υποβρύχια είναι γεμάτα ελαττώματα που προκαλούν δραματικά ατυχήματα. Τώρα ετοιμάζει ένα νέο μοντέλο, το Type 096, στο οποίο συμβάλλουν, σύμφωνα με πληροφορίες των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών, ρώσοι σύμβουλοι, ειδικοί στον σχεδιασμό των πιο ύπουλων υποβρυχίων». Κατά τον ιταλό ρεπόρτερ, η ρωσική χείρα βοηθείας θα επιτρέψει στους κινεζικούς κινητήρες την αθόρυβη υποβρύχια πλεύση, η οποία εξασφαλίζει το αθέατον του σκάφους, αλλά και τη «συμπύκνωση» των βαλλιστικών πυραύλων. «Το Type 096 ίσως είναι έτοιμο για δράση πριν από τη λειτουργία των νέων αμερικανικών υποβρυχίων τύπου Columbia. Το σφιχταγκάλιασμα των Πούτιν-Σι θα επιτρέψει στην Κίνα να σπάσει το μονοπώλιο του τρόμου που διαχειρίζονται εδώ και 75 χρόνια η Μόσχα και η Ουάσιγκτον».

Αυτό, συνέχισε το ρεπορτάζ της Repubblica, βοηθά να κατανοήσουμε ότι οι Ρώσοι δεν είναι απλώς αιχμάλωτοι των αναγκών και υποχρεώσεων που προέκυψαν λόγω Ουκρανικού, αλλά και καλοί σκακιστές. Πίσω από την κάθε κίνησή τους υπάρχει σχέδιο. «Θέλουν να αλλάξουν τους παγκόσμιους κανόνες ασφαλείας. Θέλουν να δείξουν ότι χωρίς σύμφωνο μαζί τους, η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, στον Ινδικό και στον Ειρηνικό δεν θα είναι δυνατή. Το Κρεμλίνο πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ο παράγοντας της ισορροπίας δυνάμεων στο πλαίσιο κάποιας νέας παγκόσμιας τάξης. Δεν είναι τυχαίο ότι πυραυλικές και πυρηνικές τεχνολογίες προσφέρονται και στις χώρες του ‘‘Νότου’’, στην Ινδία, στη η Βραζιλία και στη Νότια Αφρική, κάτι που θα επηρεάσει το μέλλον όλης της ανθρωπότητας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...