416
Ο υπουργός Ανάπτυξης στη διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων το πρωί της Δευτέρας | INTIMEnews

Θεοδωρικάκος: Golden Visa και για επενδύσεις €250.000 σε start-up – Τα κίνητρα στους angel investors

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 13:33
Ο υπουργός Ανάπτυξης στη διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων το πρωί της Δευτέρας
|INTIMEnews

Θεοδωρικάκος: Golden Visa και για επενδύσεις €250.000 σε start-up – Τα κίνητρα στους angel investors

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 13:33

Σε τρεις άξονες κινούνται οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο τη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της διυπουργικής συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των σχετικών μέτρων που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ, ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφέρθηκε σε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπως και για έρευνα και ανάπτυξη, συνολικού ύψους 40 εκατ ευρώ.

Ανακοίνωσε επίσης Golden Visa και για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου 2025.

Επιγραμματικά, ο υπουργός ανέφερε ότι:

-Διευρύνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση της πατέντας, όπου σήμερα ισχύει 3ετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο.

-Διατηρείται η τριετία και με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον επτά έτη μετά τη λήξη της τριετίας.

-Διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για τους angel investors με την έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του επενδυτή 50% επί του κεφαλαίου που εισφέρει σε startups, από 300.000 ευρώ που είναι σήμερα (κατ’ ανώτατο ποσό) σε 900.000 ευρώ.

-Στις συγχωνεύσεις ή και εξαγορές μειώνεται το ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας που προκύπτει από τη συνεργασία/μετασχηματισμό σε 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ για την εξασφάλιση φορολογικής απαλλαγής 30% επί των κερδών. Παράλληλα θεσπίζεται η δυνατότητα μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, με το δημοσιονομικό κόστος, με βάση την υπάρχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα, να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ταυτόχρονα εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων , που σήμερα ανέρχεται σε 200%, για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, σε:

-250% για έργα συνεργασίας με είτε με startups είτε με ερευνητικά κέντρα

-300% για ΜμΕ έντασης γνώσης

-315% για ΜμΕ έντασης γνώσης αν υπερβαίνουν τον μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των δύο προηγούμενων ετών.

Σε πλήρη ανάπτυξη δε είναι και η στρατηγική για τη μείωση κατά 25% του διοικητικού γραφειοκρατικού βάρους με την κατάργηση 15 χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ανάμεσα σε αυτές, όπως ανέφερε ο υπυργός, είναι η υποβολή, ο έλεγχος και η πιστοποίηση έργων επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, διαδικασίες για τροποποίηση αδειών εξαγωγέων, τελωνειακές άδειες κλπ.

Τέλος, κ. Θεοδωρικάκος υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας, το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δίμηνο εγκρίνει χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ για ιδιωτικές επενδύσεις  με πόρους από το RRF για τομείς που σχετίζονται με τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας. Επίσης υλοποιείται πρόγραμμα ψηφιακής μετάβασης των ΜμΕ με 85 εκατ. ευρώ και πρόγραμμα αναβάθμισης βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης – συνολικού προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενθάρρυνση δημιουργίας και ανάπτυξης πράσινων καινοτόμων επιχειρηματικών πάρκων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...