420
Αυτή η ψιψίνα βρήκε καταφύγιο στην αγκαλιά των πυροσβεστών, στην πλημμυρισμένη πόλη Jesenik της Τσεχίας | REUTERS/David W Cerny

Φονικές πλημμύρες στην Ευρώπη εξαιτίας της κακοκαιρίας Boris

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 13:07
Αυτή η ψιψίνα βρήκε καταφύγιο στην αγκαλιά των πυροσβεστών, στην πλημμυρισμένη πόλη Jesenik της Τσεχίας
|REUTERS/David W Cerny

Φονικές πλημμύρες στην Ευρώπη εξαιτίας της κακοκαιρίας Boris

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 13:07

Φονικές πλημμύρες έχει προκαλέσει το πέρασμα της κακοκαιρίας Boris από την Κεντρική Ευρώπη όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον δέκα άτομα.

Η υπερχείλιση ποταμών εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων σε διάφορες χώρες προκαλεί πολλαπλά προβλήματα.

Πλημμυρισμένο κανάλι του ποταμού Wienfluss στη Βιέννη. REUTERS/Leonhard Foeger

Στις μεθοριακές περιοχές ανάμεσα στην Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία, γέφυρες κατέρρευσαν και σπίτια καταστράφηκαν, ενώ χωριά και κωμοπόλεις στην ανατολική Ρουμανία βρέθηκαν κάτω από το νερό.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας επρόκειτο να συνεδριάσει τη Δευτέρα το πρωί για να κηρύξει κατάσταση καταστροφής.

Επιχείρηση διάσωσης για τον χαριτωμένο πλην τρομαγμένο σκυλάκο. Τσεχία, 15 Σεπτεμβρίου 2024. REUTERS/David W Cerny

Πολλές μεγάλες πόλεις στα σύνορα Τσεχίας – Πολωνίας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού παρότι η στάθμη των υδάτων έχει αρχίσει να υποχωρεί.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, η άνοδος της στάθμης του ποταμού Μοράβα τη νύχτα της Κυριακής πλημμύρισε το 70% της πόλης Λιτοβέλ, που απέχει 230 χλμ. από την Πράγα και έχει πληθυσμό σχεδόν 10.000 κατοίκων. Σχολεία και δομές Υγείας έκλεισαν για λόγους ασφαλείας, ενώ για τον ίδιο λόγο οι Αρχές έκλεισαν ένα σταθμό παραγωγής ενέργειας που εξασφαλίζει θέρμανση και ζεστό νερό καθώς και δύο χημικά εργοστάσια στη βορειοανατολική τσεχική περιφερειακής πρωτεύουσα Οστράβα.

Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στην Τσεχική Δημοκρατία, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Στη Ρουμανία, οι πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή έξι ανθρώπων μέσα στο Σαββατοκύριακο. Στην Αυστρία έχασε τη ζωή του ένας πυροσβέστης, ενώ τουλάχιστον δύο είναι οι νεκροί στην Πολωνία.

Βυθισμένες πινακίδες και κάδοι απορριμμάτων στο Κρεμς της Αυστρίας, 15 Σεπτεμβρίου 2024. REUTERS/Lisa Leutner
Ανεβαίνει η στάθμη και του Δούναβη

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα και η πρωτεύουσας της Ουγγαρίας Βουδαπέστη προετοιμάζονται αμφότερες, καθώς η στάθμη του Δούναβη ανεβαίνει.

Στην Αυστρία, η στάθμη των ποταμών και των λιμνών έπεσε στη διάρκεια της νύχτας καθώς μειώθηκαν οι βροχοπτώσεις, όμως αξιωματούχοι είπαν πως προετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα, καθώς τη Δευτέρα αναμένεται σφοδρότερη βροχόπτωση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μήνυμά της στο X εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τους ανθρώπους που έχουν πληγεί και δήλωσε ότι η ΕΕ θα τους στηρίξει.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...