955
| CreativeProtagon

ΗΠΑ: Η πολιτική βία δεν έρχεται από το πουθενά

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 14:58
|CreativeProtagon

ΗΠΑ: Η πολιτική βία δεν έρχεται από το πουθενά

Protagon Team Protagon Team 16 Σεπτεμβρίου 2024, 14:58

Στα μέσα Ιουλίου, ο Τραμπ δέχτηκε έναν πυροβολισμό που για μερικά χιλιοστά θα μπορούσε να τον σκοτώσει, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια. Ο 20χρονος δράστης σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή.

Δύο μήνες αργότερα, το απόγευμα της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου, καθώς ο Τραμπ έπαιζε γκολφ, έγινε στόχος ενός άλλου επίδοξου δολοφόνου, σύμφωνα με το FBI. Ο ύποπτος, που κρυβόταν στους θάμνους με ένα AK-47 (Καλάσνικοφ) και εντοπίστηκε από τους άντρες των Μυστικών Υπηρεσιών πριν επιτεθεί στον Τραμπ, βρίσκεται υπό κράτηση.

Η κλιμάκωση της πολιτικής βίας δεν έρχεται «από το πουθενά», γράφει το BBC. Τα τελευταία χρόνια στην Αμερική ο πολιτικός λόγος έχει αγριέψει, οι κομματικοί διαχωρισμοί έχουν οξυνθεί και έχουν παγιωθεί, ενώ τα πρότυπα συμπεριφοράς των υποψηφίων έχουν «χαλαρώσει» πολύ.

Δεδομένης της εθνικής επιδημίας της ένοπλης βίας, αυτού του είδους οι επιθέσεις είναι ίσως μια αναπόφευκτη νέα κανονικότητα.

«Η βία δεν έχει θέση στην Αμερική», είπε η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις σε δήλωσή της μετά το περιστατικό στη Φλόριντα.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι, παρά τα σχόλια της Χάρις, αυτού του είδους η βία είναι όλο και περισσότερο μέρος της σημερινής Αμερικής.

Ο ίδιος ο Τραμπ, στην πρώτη του δήλωση μετά την απόπειρα κατά της ζωής του, υποσχέθηκε ότι τίποτα δεν θα τον επιβραδύνει ή θα τον κάνει να τα παρατήσει.

Η απάντηση εντάσσεται στη ρητορική που υποστηρίζει ότι ο πρώην πρόεδρος έχει γίνει στόχος επιθέσεων επειδή μιλάει για τους «ξεχασμένους» Αμερικανούς.

«Δεν με κυνηγούν, εσένα έρχονται να κυνηγήσουν», αρέσκεται να λέει ο Τραμπ. «Απλώς στέκομαι εμπόδιο». Τώρα, έχει ακόμη ένα δραματικό παράδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να υποστηρίξει την άποψή του.

Ωστόσο, το περιστατικό της Κυριακής δεν έχει το ίδιο συναισθηματικό βάρος με εκείνο στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Εκείνη η επίθεση έγινε σε μια δημόσια συγκέντρωση, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, με τον πρώην πρόεδρο αιμόφυρτο και προκλητικό. Ενας υποστηρικτής του σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

Αυτή τη φορά, το περιστατικό συνέβη σε ένα γήπεδο γκολφ και ο Τραμπ δεν κινδύνευσε άμεσα. Δεν υπήρξαν εντυπωσιακές εικόνες που θα μπορούσαν να «τριγκάρουν» το κοινό.

Ομως, η νέα απόπειρα θα αποπροσανατολίσει για λίγες ημέρες τα πρωτοσέλιδα και θα βγάλει τον Τραμπ από την αμυντική θέση στην οποία έχει περιέλθει τις τελευταίες ημέρες.

Η όχι πολύ καλή απόδοση του Τραμπ στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας κατά της Χάρις, η κριτική για τη σχέση του με τη συνωμοσιολόγο Λόρα Λούμερ και η σύγκρουση με την τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα.

Οι λεπτομέρειες της νέας απόπειρας δολοφονίας, η ταυτότητα και το κίνητρο του δράστη ιδιαίτερα, θα καθορίσουν τελικά τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή στην αμερικανική πολιτική, επισημαίνει το BBC.

Ποιος είναι ο επίδοξος δολοφόνος και ποια είναι τα κίνητρά του

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στο Trump International Golf Club στο Δυτικό Παλμ Μπιτς, περίπου 15 λεπτά από την κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ο ένοπλος εντοπίστηκε, καθώς οι άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας είδαν την κάννη του όπλου να προβάλει από τους θάμνους. Τη στιγμή που εντοπίστηκε το όπλο, ο Τραμπ ήταν περίπου 400 μέτρα μακριά από τον ένοπλο.

Οι πράκτορες άνοιξαν πυρ όταν εντόπισαν τον ένοπλο. Ο ύποπτος έριξε το τουφέκι και τράπηκε σε φυγή με ένα όχημα, εγκαταλείποντας το όπλο μαζί με δύο σακίδια, ένα σκόπευτρο και μια κάμερα GoPro.

Ενας μάρτυρας είδε τον άνδρα να απομακρύνεται από τον θάμνο και να μπαίνει σε ένα μαύρο Nissan. Ο μάρτυρας φωτογράφισε το αυτοκίνητο και έδωσε τη φωτογραφία στις Αρχές.

Ο ύποπτος συνελήφθη από την αστυνομία οδηγώντας προς βορρά στον αυτοκινητόδρομο I-95, περίπου 61 χιλιόμετρα από το γήπεδο γκολφ.

Ταυτοποιήθηκε ως Ράιαν Γουέσλι Ρουθ και σταδιακά γίνονται γνωστές λεπτομέρειες για το ιστορικό του και τα κίνητρά του, γράφει το BBC.

Μιλώντας σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο γιος του Ρουθ, Οραν, τον περιέγραψε ως «αγαπημένο και στοργικό πατέρα». «Δεν ξέρω τι συνέβη στη Φλόριντα και ελπίζω να πρόκειται για παρεξήγηση. Αυτά που ακούω δεν συνάδουν με τον άνθρωπο που ξέρω, ο οποίος δεν θα έκανε κάτι τρελό και πολύ περισσότερο κάτι βίαιο», είπε ο Οραν στο CNN.

Οχημα της αστυνομίας που έσπευσε έπειτα από καταγγελίες για πυροβολισμούς στην περιοχή κοντά στη λέσχη γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ στο Γουέστ Παλμ Μπιτς της Φλόριντα στις 15 Σεπτεμβρίου (REUTERS/Marco Bello)

Το BBC Verify εντόπισε προφίλ στα σόσιαλ που ταιριάζουν με το όνομα του ενόπλου. Σε αυτά, ο Ρουθ ζήτησε από ξένους μαχητές να πάνε στην Ουκρανία για να πολεμήσουν ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Υπάρχουν επίσης μηνύματα υπέρ της Παλαιστίνης, υπέρ της Ταϊβάν και κατά της Κίνας στο προφίλ του, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών για κινεζικό «βιολογικό πόλεμο» και αναφορές στον ιό Covid-19 ως «επίθεση».

Ο Ρουθ, ο οποίος δεν έχει στρατιωτική πείρα, είπε στους New York Times το 2023 ότι είχε ταξιδέψει στην Ουκρανία αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή το 2022 για να επιστρατεύσει στρατιώτες μεταξύ Αφγανών που είχαν εγκαταλείψει τους Ταλιμπάν.

Φαίνεται ότι συμμετείχε σε προσπάθειες στρατολόγησης και αυτό το καλοκαίρι, γράφοντας στο Facebook τον Ιούλιο: «Στρατιώτες, παρακαλώ μη με καλείτε. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να κάνουμε την Ουκρανία να δεχθεί αφγανούς στρατιώτες και ελπίζουμε να έχουμε κάποιες απαντήσεις το επόμενο διάστημα. Κάντε υπομονή».

Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι ο Ρουθ έχει ποινικό μητρώο. Σύμφωνα με πηγές του CBS, ο Ράιαν Ρουθ καταδικάστηκε για πολλά κακουργήματα στην κομητεία Γκίλφορντ στη Βόρεια Καρολίνα, μεταξύ 2002 και 2010.

Στα αδικήματα περιλαμβάνονται η οπλοφορία, η αντίσταση στη σύλληψη από αστυνομικό, η οδήγηση με ανακληθείσα άδεια, η κατοχή κλοπιμαίων και η εγκατάλειψη ανθρώπου που χτύπησε με μηχανοκίνητο όχημα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τζέφρι Βέλτρι από το γραφείο του FBI στο Μαϊάμι είπε ότι το γραφείο ηγείται των ερευνών μαζί με άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, η οποία είναι η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, ενημερώθηκαν για το περιστατικό και ένιωσαν ανακούφιση όταν έμαθαν ότι ο Τραμπ είναι ασφαλής.

Ο Ρουθ αναμένεται να προσέλθει για απολογία τη Δευτέρα, στο δικαστικό μέγαρο της κομητείας Παλμ Μπιτς, κοντά στο Μαρ-α-Λάγκο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...