335
|

25 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2024, 11:58

25 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2024, 11:58

Ο Σεπτέμβριος του 1999 ήταν διπλά μαύρος για την Ελλάδα, αφού σημαδεύτηκε από δύο τραγικά γεγονότα που απείχαν χρονικά μόλις μια εβδομάδα: 7 Σεπτεμβρίου ο φονικός σεισμός της Αθήνας με τους 143 νεκρούς, 14 Σεπτεμβρίου το αεροπορικό δυστύχημα με το πρωθυπουργικό Falcon στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Γιάννος Κρανιδιώτης.

Το απόγευμα της 14ης Σεπτεμβρίου του 1999, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τύπου Falcon απογειώθηκε από την Αθήνα με προορισμό το Βουκουρέστι, όπου ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κρανιδιώτης θα συμμετείχε σε Διαβαλκανική Διάσκεψη. Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση, το αεροσκάφος έπεσε σε σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια.

Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο έξι από τους 13 συνολικά επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (της ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου (της ΕΡΑ), ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος, ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Η επίσημη έκθεση των ρουμανικών αρχών για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος -που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο του 2000- έκανε λόγο για τεχνική βλάβη και λάθος χειρισμούς.

ΥΠΕΞ: Ο Κρανιδιώτης υπήρξε πρότυπο πολιτικού

Με αφορμή την συμπλήρωση 25 ετών από τον τραγικό θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία το χαρακτηρίζει ως πρότυπο διορατικού πολιτικού:

«Συμπληρώνονται, σήμερα, 25 χρόνια από τον τραγικό θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, καταξιωμένου πολιτικού, διπλωμάτη και ακαδημαϊκού.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης, πρότυπο διορατικού πολιτικού, άφησε σημαντική παρακαταθήκη. Είχε την ακράδαντη πεποίθηση ότι η θέση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως εχέγγυο για την ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία.

Η ελληνική διπλωματία τιμά τη μνήμη του, διδάσκεται από το πολυδιάστατο έργο του και εργάζεται με βαθιά αίσθηση του καθήκοντος, όπως ο ίδιος, για την πραγμάτωση των εθνικών μας στόχων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...