985
Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, οι ρωσικές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις προστατεύονται καλύτερα από ό,τι οι oυκρανοί πολίτες, που βάλλονται αδιάκοπα | CreativeProtagon / Reuter

Τι σημαίνουν για την Ουκρανία οι πύραυλοι Storm Shadow

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2024, 09:48
Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, οι ρωσικές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις προστατεύονται καλύτερα από ό,τι οι oυκρανοί πολίτες, που βάλλονται αδιάκοπα
|CreativeProtagon / Reuter

Τι σημαίνουν για την Ουκρανία οι πύραυλοι Storm Shadow

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2024, 09:48

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο συζητούν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας. Η Ουκρανία έχει ήδη στην κατοχή της τέτοιους πυραύλους, αλλά περιορίζεται να τους εκτοξεύει σε στόχους εντός των συνόρων της. Το Κίεβο παρακαλεί εδώ και εβδομάδες να αρθούν οι περιορισμοί, ώστε να μπορέσει να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας.

Η Δύση φαίνεται κοντά στο «ναι», όμως ο σκεπτικισμός παραμένει όσο η επιμονή των Ουκρανών αυξάνεται, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.

Ο Storm Shadow είναι ένας πύραυλος κρουζ αγγλικής και γαλλικής κατασκευής, με μέγιστο βεληνεκές περίπου 250 χιλιομέτρων. Οι Γάλλοι τον λένε Scalp. Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη στείλει αυτούς τους πυραύλους στην Ουκρανία, αλλά με τον όρο ότι το Κίεβο θα τους εκτοξεύσει μόνο εναντίον στόχων εντός ουκρανικών εδαφών.

Ο Storm Shadow εκτοξεύεται από αεροσκάφος και στη συνέχεια πετάει με ταχύτητα παραπλήσια εκείνης του ήχου, πολύ κοντά στο έδαφος, πριν βρει τον στόχο και πυροδοτηθεί η ισχυρή εκρηκτική κεφαλή του. Θεωρείται ιδανικό όπλο για διείσδυση σε ενισχυμένες αποθήκες πυρομαχικών ή στρατιωτικά καταφύγια. Η Ρωσία χρησιμοποιεί παρόμοιους πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας.

Ομως κάθε πύραυλος κοστίζει σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια, επομένως συνήθως εκτοξεύεται μετά από μια προσεκτικά σχεδιασμένη επίθεση με πολύ φθηνότερα drones, που προηγούνται προκειμένου να μπερδέψουν και να εξαντλήσουν την αεροπορική άμυνα του εχθρού, όπως κάνει η Ρωσία με την Ουκρανία.

Εχουν χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά, χτυπώντας το ναυτικό αρχηγείο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, στη Σεβαστούπολη, και καθιστώντας ολόκληρη την Κριμαία επισφαλή για το ρωσικό Ναυτικό.

Ο Τζάστιν Κραμπ, στρατιωτικός αναλυτής, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Sibylline, λέει στο BBC ότι ο Storm Shadow ήταν ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο για την Ουκρανία, καθώς έχει τη δυνατότητα χτυπημάτων ακριβείας εναντίον καλά οχυρωμένων στόχων στα κατεχόμενα εδάφη.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το Κίεβο άσκησε πιέσεις για τη χρήση του εντός της Ρωσίας, ιδίως για να στοχεύσει αεροδρόμια που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις που δυσχεραίνουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας στην πρώτη γραμμή» σημειώνει.

Γιατί, όμως, θέλει τώρα η Ουκρανία να τους χρησιμοποιήσει εναντίον της Ρωσίας; Οι πόλεις και οι γραμμές του μετώπου της Ουκρανίας βρίσκονται υπό καθημερινό βομβαρδισμό από τη Ρωσία. Πολλοί από τους πυραύλους και τις βόμβες που προκαλούν καταστροφή σε στρατιωτικές θέσεις, πολυκατοικίες και νοσοκομεία εκτοξεύονται από ρωσικά αεροσκάφη βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Το Κίεβο διαμαρτύρεται πως το να μην του επιτρέπεται να χτυπήσει τις βάσεις από τις οποίες γίνονται αυτές οι επιθέσεις είναι σαν να του λένε να πολεμήσει με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη. Στο φόρουμ ασφαλείας του Globsec, που έγινε στην Πράγα αυτόν τον μήνα, οι Ουκρανοί είπαν ότι οι ρωσικές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις προστατεύονται καλύτερα από ό,τι οι oυκρανοί πολίτες, που βάλλονται αδιάκοπα εξαιτίας αυτών των περιορισμών.

Η Ουκρανία έχει το δικό της, καινοτόμο και αποτελεσματικό πρόγραμμα drone μεγάλης εμβέλειας. Κατά καιρούς αυτές οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν πιάσει τους Ρώσους απροετοίμαστους και έχουν φτάσει εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία. Αλλά μπορούν να μεταφέρουν περιορισμένο ωφέλιμο φορτίο και τα περισσότερα από αυτά εντοπίζονται και αναχαιτίζονται.

Το Κίεβο υποστηρίζει ότι για να απωθήσει τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές χρειάζεται πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των Storm Shadow, και άλλα παρόμοια συστήματα, όπως τα αμερικανικά ATACM, που έχουν ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, 300 χλμ.

Ο Storm Shadow είναι πύραυλος κρουζ αγγλικής και γαλλικής κατασκευής, με μέγιστο βεληνεκές περίπου 250 χιλιομέτρων. Το κόστος του είναι 1 εκατ. δολάρια (John Keeble/Getty Images)

Ο λόγος που η Δύση διστάζει τόσο πολύ να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πυραύλους εντός ρωσικού εδάφους είναι ο φόβος της κλιμάκωσης, επισημαίνει το BBC. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι, αν και μέχρι στιγμής όλες οι απειλούμενες κόκκινες γραμμές του Βλαντίμιρ Πούτιν αποδείχθηκαν μπλόφες, το να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία με πυραύλους Δυτικής προέλευσης θα μπορούσε να τον ωθήσει σε αντίποινα.

Αυτό που κυρίως φοβίζει τον Λευκό Οίκο είναι μήπως οι σκληροπυρηνικοί στο Κρεμλίνο επιμείνουν αυτά τα αντίποινα να έχουν τη μορφή επίθεσης σε σημεία διέλευσης των πυραύλων στην Ουκρανία, για παράδειγμα σε μια αεροπορική βάση στην Πολωνία. Εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να γίνει επίκληση του Αρθρου 5 του ΝΑΤΟ, που σημαίνει ότι η Συμμαχία θα βρισκόταν αυτομάτως σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στόχος του Λευκού Οίκου ήταν να παράσχει στο Κίεβο όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη χωρίς να συρθεί σε άμεση σύγκρουση με τη Μόσχα, κάτι που θα κινδύνευε να γίνει πρόδρομος του αδιανόητου: μιας καταστροφικής ανταλλαγής πυρηνικών επιθέσεων.

Παρ’ όλα αυτά, επέτρεψε στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει Δυτικούς πυραύλους εναντίον στόχων στην Κριμαία και στις τέσσερις μερικώς κατεχόμενες περιοχές που η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2022. Ενώ η Μόσχα θεωρεί αυτές τις περιοχές μέρος της επικράτειάς της, οι αξιώσεις της δεν αναγνωρίζονται από τις ΗΠΑ, αλλά και διεθνώς.

Οι Storm Shadow θα μπορούσαν να κάνουν κάποια διαφορά, αλλά ίσως να είναι πια πολύ αργά, γράφει το BBC. Το Κίεβο ζητά να χρησιμοποιήσει Δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εντός της Ρωσίας εδώ και τόσον καιρό, που η Μόσχα έχει ήδη λάβει προφυλάξεις για ενδεχόμενη άρση των περιορισμών.

Εχει μετακινήσει βομβαρδιστικά, πυραύλους και ορισμένες από τις υποδομές τις πιο βαθιά στην ενδοχώρα, μακριά από τα σύνορα με την Ουκρανία και πέρα από την εμβέλεια του Storm Shadow.

Ωστόσο, ενώ η ρωσική αεράμυνα έχει εξελιχθεί για να αντιμετωπίσει την απειλή των Storm Shadow εντός της Ουκρανίας, αυτό το έργο είναι πολύ πιο δύσκολο, δεδομένου του εύρους της επικράτειας της Ρωσίας που θα μπορούσε πλέον να εκτεθεί σε επίθεση.

Ο Μάθιου Σάβιλ, διευθυντής στρατιωτικής επιστήμης στη δεξαμενή σκέψης Rusi, πιστεύει ότι η άρση των περιορισμών θα προσφέρει δύο βασικά οφέλη στην Ουκρανία. Πρώτον, λέει στο BBC, μπορεί να «ξεκλειδώσει» ένα άλλο σύστημα, τα ATACM. Δεύτερον, θα έθετε ένα δίλημμα για τη Ρωσία ως προς το πού να τοποθετήσει τα πολύτιμα συστήματα αεράμυνας, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει τα drones της Ουκρανίας να περάσουν.

Τελικά όμως, οι Storm Shadow είναι απίθανο να αλλάξουν την κατάσταση, καταλήγει (και) ο Σαβίλ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...