1458
Eκανα λάθος με τον Κασσελάκη, είπε ο Παύλος Πολάκης για τον μόλις πριν από έναν χρόνο «εκλεκτό» του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ | ΥouTube/Οpen

«Ο Πολάκης αρχηγός»: Δεν θέλω το Κέντρο – να κερδίσω όπως ο Ανδρέας με το ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας το ’15

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2024, 12:06
Eκανα λάθος με τον Κασσελάκη, είπε ο Παύλος Πολάκης για τον μόλις πριν από έναν χρόνο «εκλεκτό» του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
|ΥouTube/Οpen

«Ο Πολάκης αρχηγός»: Δεν θέλω το Κέντρο – να κερδίσω όπως ο Ανδρέας με το ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας το ’15

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2024, 12:06

Το πολιτικό του μανιφέστο, στη βάση πέντε προγραμματικών αξόνων, ανέπτυξε σε μια δίχως άλλο αρχηγική εμφάνιση στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Οpen, o Παύλος Πολάκης, λίγες ώρες μετά την οριστική «έξωση» του Στέφανου Κασσελάκη από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.

Οπως είπε ο βουλευτής Χανίων, έκανε λάθος που πριν από έναν χρόνο στήριξε τον Κασσελάκη για διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα όμως απέρριψε τον χαρακτηρισμό του ομοφοβικού που του προσήψαν (βλ. Ελενα Ακρίτα) με αφορμή τη συμπεριφορά του εσχάτως απέναντι στον –έκπτωτο πια– πρόεδρο.

Οσο για τις προσωπικές φιλοδοξίες του και στο ερώτημα αν βλέπει τον εαυτό του πρωθυπουργό το 2027, ο Παύλος Πολάκης ήταν κάτι παραπάνω από σαφής, λέγοντας κατά τα άλλα ότι αυτό θα το αποφασίσει ο κόσμος.

«Η μετριοφροσύνη είναι για τους μέτριους… Ο,τι έκανα στη ζωή μου το έκανα με το μυαλό και τα χέρια μου. Αρχηγός ήμουν παντού και στο πανεπιστήμιο και στο Κρατικό Νίκαιας και στα Σφακιά. Το “έτοιμος” το κρίνει ο κόσμος», απάντησε γεμάτος αυτοπεποίθηση.

Περιέγραψε μάλιστα και πώς σκέφτεται να το πετύχει, ακολουθώντας το παράδειγμα του Ανδρέα Παπανδρέου και του Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν θέλω το Κέντρο, θέλω να κερδίσουμε ξανά τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο. Οπως ο Ανδρέας με το ΠΑΣΟΚ και ο Τσίπρας το ’15», είπε.

«Εκανα λάθος»

Αναλυτικά, στο δικό του mea culpa για τη στήριξη στον εκλεκτό του μόλις πριν από έναν χρόνο, Στέφανο Κασσελάκη, ο Παύλος Πολάκης προσπάθησε να εξηγήσει:

«Εκρινα το περασμένο καλοκαίρι ότι έπρεπε να ανασυγκροτήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παραίτηση Τσίπρα. Θεωρούσα ότι η κυρία Αχτσιόγλου δεν μπορούσε να οδηγήσει τα πράγματα στην αναβάπτιση του ΣΥΡΙΖΑ και θεώρησα ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ως ευφυής, νέο παιδί, όχι πιασμένο, είπε προτάσεις με τις οποίες σε ένα μεγάλο κομμάτι συμφωνούσα και βλέποντας ότι είχε διείσδυση στους νέους, θα μπορούσε να προχωρήσει μια διαδικασία ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνέχεια, όμως, «το έχασε σε πολλά. Καταρχήν δεν διαμόρφωσε ένα πολιτικό επιτελείο. Τα κόμματα της Αριστεράς δεν είναι ενός ανδρός αρχή αν και ο αρχηγός είναι απαραίτητος. Με τον Τσίπρα υπήρχαν όργανα και λειτουργούσαν, αλλά εκεί πέσαμε σε μια ιστορία με έναν μηχανισμό που σαράκιαζε», παρατήρησε, για να προσθέσει σχετικά με το δείγμα γραφής που έδωσε ο βραχύβιος όπως αποδείχθηκε, διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα:

«Η υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής κάλυψε πολλά πράγματα, και σωστά, που είπε και που ήταν αποτέλεσμα έργου αρκετών ανθρώπων.

»Εγώ διαφώνησα πρώτα με τη στάση για τα F-35 και το “ναι” που είπε ο Κασσελάκης και είπα ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση στα όργανα. Μου είχε μιλήσει κάπως άσχημα αλλά δεν είπα τίποτα. Μετά διαφώνησα με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι πρωτάκουστο να μη βάζει η κυβέρνηση κομματική πειθαρχία και να βάζει η αντιπολίτευση. Γιατί έπρεπε να διατηρήσουμε τη δεδηλωμένη Μητσοτάκη, επειδή είναι θέμα δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε.

Στο σημείο αυτό, απάντησε και στον χαρακτηρισμό «ομοφοβικός» που του αποδόθηκε.«Αν ήμουν ομοφοβικός –είπε– δεν θα στήριζα τον Κασσελάκη για πρόεδρο (…) αλλά δεν δέχομαι να είναι το κυρίαρχο στην πολιτική σου παρουσία».

«Στις ευρωεκλογές το έπαιξε one man show, δεν μοιράσαμε τίποτα στην Πολιτική Γραμματεία και στα άλλα όργανα. Μας έκανε μεγάλη ζημιά η ιστορία με το πόθεν έσχες. Δεν έπρεπε αυτά να είναι στην προμετωπίδα της πολιτικής παρουσίας», υπογράμμισε για τον συγκεντρωτισμό που χαρακτήρισε στη σύντομη διαδρομή του ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τον Στέφανο Κασσελάκη, και τους θεατρινισμούς με το πόθεν έσχες.

Ερωτηθείς τι κόμμα θέλει ο ίδιος, ο Παύλος Πολακης σημείωσε πως το «κόμμα υπάρχει, ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να αναβαθμίσει το πρόγραμμά του και να μαζικοποιήσει την παρουσία του. Αυτό δεν το εκπέμψαμε. Στην πρώτη γραμμή της μαρκίζας δεν είναι ο δικαιωματισμός αλλά τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και οι ανάγκες».

Ενώ όσον αφορά την εκπαραθύρωση Κασσελάκη και το πόσο «νόμιμη» ήταν, επανέλαβε ότι «τα καταστατικά των κομμάτων δεν τα εξηγούν οι συνταγματολόγοι, αλλά τα ίδια τα κόμματα με τα θεσπισμένα τους όργανα (…) Στο κόμμα είσαι με εθελοντική συμμετοχή, δεν υπάρχει κρατική διαδικασία που ρυθμίζει το Σύνταγμα».

«Βγήκε ο [συνταγματολόγος] κ. Κοντιάδης και έκανε μια ανάρτηση: ότι το γεγονός ότι περνάει η μομφή, δεν σημαίνει πως φεύγει ο κ. Κασσελάκης. Αυτό πυροδότησε μια διαδικασία που είχε λήξει με αποδοχή από όλες τις πλευρές.

»Οταν έγινε η Κεντρική Επιτροπή, εγώ προσωπικά και άλλοι, όταν λόγω της κρίσης που έχει δημιουργηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ζητήσαμε από τον πρόεδρο να δώσει λύση, προκηρύσσοντας ο ίδιος εκλογές και ο ίδιος απαντάει και λέει “όχι, κάντε μου μομφή”. Αυτό -τόνισε- σημαίνει πως αποδέχεται πως η υπερψήφιση της άρσης εμπιστοσύνης σημαίνει και αυτόματα και την έκπτωση από το αξίωμα. Αυτό έδειξε και με τη δευτερολογία του και με τη στάση του την επόμενη μέρα, που πήρε τα πράγματά του, τα αρχεία που είχε σε υπολογιστές και έφυγε με τους συνεργάτες του».

«Κουκούλες φοράνε οι δωσίλογοι»

Ο βουλευτής Χανίων και υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε και ένα «καρφί» για την αναφορά Κασσελάκη σε «κουκούλες» στην περιβόητη πια ψηφοφορία στην ΚΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, που οδήγησε στην καθαίρεση του:

«Ξεπερνάω τα διχαστικά με τις κουκούλες, κουκούλες φοράνε οι δωσίλογοι», παρατήρησε αρχικά, για να επιμείνει ότι «η διαδικασία ήταν με βάση το καταστατικό» και ότι «έχουν ξαναγίνει τα πράγματα αυτά στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Η Σβίγκου εκλέχτηκε με μυστική ψηφοφορία στην οποία έγιναν και τηλεφωνικές ψήφοι», ανέφερε ενδεικτικά, ενώ ερωτηθείς γιατί αντιδρά έτσι τώρα ο Στέφανος Κασσελάκης, το απέδωσε εκ νέου στο γεγονός ότι «δεν του βγαίνουν τα κουκιά για νέο κόμμα»:

«Προφανώς είδε ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει άλλο κόμμα, θεωρώ ότι το έψαξε. Με το να ξαναθέσω το ζήτημα “είμαι ο αρχηγός” είναι σαν να ζητάς δημοσιότητα και να αναπαραχθεί μια κατάσταση που δεν είναι καλή για κανέναν και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ».

«Αρχηγός ήμουν παντού»

Στο ερώτημα εξάλλου αν βλέπει τον εαυτό του πρωθυπουργό το 2027, ο Παύλος Πολάκης δεν άφησε πολλά περιθώρια παρερμηνειών.

«Η μετριοφροσύνη είναι για τους μέτριους. Εγώ ό,τι έχω καταφέρει στη ζωή το έχω καταφέρει με το μυαλό και τα χέρια μου. Δεν με έχει σπρώξει κανένας. Βοσκός ήταν ο πατέρας μου και από επτά παιδιά, τα πέντε βγήκαμε μορφωμένα. Αρχηγός ήμουν παντού και στο πανεπιστήμιο και στο Κρατικό Νίκαιας και στα Σφακιά. Το “έτοιμος” το κρίνει ο κόσμος. Εγώ νιώθω ότι πρέπει να βγω μπροστά και με την εμπειρία τις γνώσεις και τον τρόπο που έχω μπορώ να οδηγήσω τα πράγματα μπροστά», απάντησε με ξέχειλη αυτοπεποίθηση.

Και κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, άρχισε να αναπτύσσει και το πολιτικό του μανιφέστο ως επόμενος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει στη γωνία και περιμένει και αν δει φως θα επιστρέψει μαζικά. Είναι η ψήφος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε από τον συμβιβασμό του 2015, την ήττα του 2019 και του 2023 και δεν τον εμπνέει. Εγώ δεν θέλω να κερδίσουμε με το Κέντρο. Θέλω να κερδίσουμε τους αριστερούς προοδευτικούς ανθρώπους. Το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα, το ΕΑΜ κινητοποίησαν μεγάλα τμήματα του δημοκρατικού κόσμου, αυτά έβγαλαν 36% για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Νέα επίθεση στη Δικαιοσύνη

Για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πολάκη αρχηγό, τόνισε ότι, «πρώτον, πρέπει να διατυπώσει ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό και αναγκαίο, με μια εκφώνηση που να θέτει σαφείς διαχωριστικές γραμμές και να κάνει μεγάλες ομάδες του πληθυσμού να τάσσονται με αυτή την πλευρά. Μέχρι τώρα, αυτό δεν το εκπέμψαμε με αυτόν τον τρόπο. Δεύτερος πυλώνας είναι η Δικαιοσύνη – Διαφάνεια και ο τρίτος  το κράτος».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπέμψει ως κεντρικό πολιτικό μήνυμα ότι με την κάλυψη της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπάρχει μια αναδιανομή 15 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τις τσέπες του κοσμάκη και τα βάζει σε τράπεζες, διυλιστήρια, εταιρείες ενέργειας και χονδρεμπορικές επιχειρήσεις. Για εμάς ο πρώτος στόχος είναι ότι αυτή η αναδιανομή πρέπει να αντιστραφεί (…) Η χώρα χρεοκόπησε το 2010 επειδή το πολιτικό προσωπικό και η ολιγαρχία ήξερε ότι δεν θα πάθει τίποτα. Δυστυχώς ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Δικαιοσύνης και της ανώτερης Δικαιοσύνης είναι ελεγχόμενο από την εξουσία – από εμάς δεν ήταν», υποστήριξε, ξεχνώντας προφανώς την «υπόθεση Ρασπούτιν» και την καταδίκη Παπαγγελόπουλου.

«Δεν είναι δυνατόν να βγάζουμε τόσα σκάνδαλα ως τομέας διαφάνειας και αυτά να αρχειοθετούνται», παραπονέθηκε και επιμένοντας στην επικίνδυνη για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου, αμφισβήτηση των (μη αρεστών στον ίδιο) αποφάσεων της Δικαιοσύνης, αναφέρθηκε στην τελευταία για το ΚΕΕΛΠΝΟ όπου κατέρρευσαν όλες οι κατηγορίες που υποστήριζε επί χρόνια με μένος:

«Ειδικά για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ας περιμένουμε το σκεπτικό. Οχι απλά την αμφισβητώ», επέμεινε, «αλλά θεωρώ κουκούλωμα την απόφαση. Ναι, η Δικαιοσύνη αποφάσισε, αλλά την απόφαση θα την κριτικάρω και θα προσφύγω για αναίρεση στον Αρειο Πάγο», κατέληξε.

Στο ίδιο πλαίσιο, χωρίς πάντως να επανέλθει στις γνωστές –και επίσης επικίνδυνες– προγραφές στις οποίες συχνά πυκνά αρέσκεται, ο Παύλος Πολάκης επανέλαβε τη θέση του περί ανάγκης ανανέωσης της ελληνικής Δικαιοσύνης «με: 1. Πρόγραμμα εθελουσίας άνω των 60 δικαστών 2. δεύτερη σχολή δικαστών και μάλιστα στην Πάτρα που θα «βγάλει» 300-400 δικαστές τα πρώτα 5-6 χρόνια, 3. για όλες τις υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος ενοποίηση της προανάκρισης με την κύρια ανάκριση 4. Καμία αναβολή μεγαλύτερη του 1-1,5 μήνα για την εκδίκαση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...