1016
| Reuters / X / Creative Protagon

Η ακροδεξιά συνωμοσιολόγος που μπορεί να καταστρέψει τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2024, 14:51
|Reuters / X / Creative Protagon

Η ακροδεξιά συνωμοσιολόγος που μπορεί να καταστρέψει τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 15 Σεπτεμβρίου 2024, 14:51

Από όλα τα απίθανα που είπε ο Ντόναλντ Τραμπ στο debate με την Κάμαλα Χάρις, το πιο απίθανο –και αυτό που μάλλον θα του κοστίσει περισσότερο– είναι ότι οι μετανάστες «τρώνε γάτες και σκύλους», τα κατοικίδια των Αμερικανών.

Οπως φαίνεται, η ιδέα να θέσει το συγκεκριμένο θέμα και να το σηκώσει ψηλά δεν ήταν εντελώς δική του. Το επιτελείο του, όπως γράφουν οι Times, αποδίδει το συγκεκριμένο ολίσθημα, αλλά και διάφορα παρόμοια, στην τάση του Τραμπ να συμβουλεύεται διάφορους θεωρητικούς συνωμοσίας. Από όλους αυτούς, όμως, η πιο «επικίνδυνη» είναι μια γυναίκα.

Ο Τραμπ έχει ζητήσει συμβουλές από την ακροδεξιάς ρητορικής Λόρα Λούμερ, πρώην υποψήφια για το Κογκρέσο, που είναι γνωστό ότι διακινεί αβάσιμες θεωρίες. Οι σύμμαχοι του Τραμπ είναι πεπεισμένοι ότι εκείνος κάνει «αχρείαστα λάθη», εμπιστευόμενος διχαστικά πρόσωπα όπως η Λούμερ, από τη διαδικτυακή Δεξιά.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επανέλαβε στο debate με την Κάμαλα Χάρις, στις 10 Σεπτεμβρίου, την ψευδή φήμη ότι μετανάστες από την Αϊτή στην πόλη Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο σκοτώνουν και τρώνε σκύλους και γάτες. Ο Ντέιβιντ Μιούιρ, ο συντονιστής της συζήτησης του ABC, επεσήμανε στον αέρα πως οι Αρχές του Σπρίνγκφιλντ είπαν ότι δεν υπήρχε κάποια αξιόπιστη αναφορά για τραυματισμό κατοικίδιων ζώων.

Η Λούμερ προώθησε την ιστορία επί πολλές ημέρες στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φέρεται να «παρέσυρε» τον Τραμπ να τη χρησιμοποιήσει ως γραμμή επίθεσης εναντίον της Χάρις, η οποία έχει αναλάβει να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις της παράνομης μετανάστευσης.

Η 31χρονη Λούμερ, μια podcaster που περιγράφει τον εαυτό της ως «ερευνήτρια δημοσιογράφο», συνέβαλε επίσης καθοριστικά στη διάδοση της αβάσιμης θεωρίας ότι η Χάρις δεν είναι πραγματικά μαύρη, μια ιδέα που υποστηρίχθηκε επίσης από τον Τραμπ.

Σε παλαιότερη ανάρτησή της η Λούμερ ξεκίνησε έναν ρατσιστικό αγώνα εναντίον της Χάρις, λέγοντας ότι αν κερδίσει, «ο Λευκός Οίκος θα μυρίζει κάρι», αναφερόμενη στην ινδική καταγωγή της.

Την Τετάρτη, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, σύμμαχος του Τραμπ, που συμμετείχε στην ομάδα προετοιμασίας του ντιμπέιτ, κάλεσε τη Λούμερ να διαγράψει την «εξαιρετικά ρατσιστική» ανάρτηση. «Αυτά δεν εκπροσωπούν το ποιοι είμαστε ως Ρεπουμπλικανοί ή ως κίνημα Maga (Make America Great Again)» είπε η Γκριν, φανερώνοντας τη δυσαρέσκεια του κύκλου του Τραμπ για τη Λούμερ.

Η Λούμερ απάντησε αποκαλώντας την Γκριν «μίζερη, ψεύτικη σκύλα του Κογκρέσου».

«Νομίζω ότι είναι επικίνδυνο. Δείχνει κακή κρίση» είπε στους Times ένας από τους συνεργάτες του Τραμπ που γνωρίζει καλά τη σχέση του με τη Λούμερ.

Ο Ντένις Λένοξ, ένας Ρεπουμπλικανός σύμβουλος, συμπλήρωσε: «Αυτά συμβαίνουν όταν ζεις στη φούσκα του X και βασίζεσαι σε ανθρώπους όπως η Λόρα Λούμερ». Και πρόσθεσε: «Η Λούμερ δεν πρέπει ποτέ να βρίσκεται κοντά στον Τραμπ και στην εκστρατεία του και οτιδήποτε λέει δεν πρέπει ποτέ να ακούγεται».

Ο Τραμπ ήθελε να δώσει στη Λούμερ έναν επίσημο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του πέρυσι, αλλά οι βασικοί του σύμβουλοι τον προειδοποίησαν να μην το κάνει. Τότε η Γκριν χαρακτήρισε τη Λούμερ «ψυχικώς ασταθή και τεκμηριωμένη ψεύτη» και είπε στον Τραμπ να μην «προσλαμβάνει ή να συναλλάσσεται με ένα άτομο που λέει διαρκώς ψέματα».

H Λόρα Λούμερ εν δράσει: Φορώντας μπλούζα με φωτογραφία του Τραμπ και λεζάντα «Δεν θα παραδοθώ ποτέ», διαδηλώνει την προτίμησή της σε αυτόν, αντί του τότε αντιπάλου του στην κούρσα του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, Ρον ΝτεΣάντις, σε συγκέντρωση του δεύτερου στη Φλόριντα τον Οκτώβριο του 2023 (Joe Raedle/Getty Images)

Η Λούμερ ταξίδεψε με το ιδιωτικό τζετ του Τραμπ προς το προεδρικό debate και συνόδευσε τον ίδιο και τα κορυφαία μέλη της προεκλογικής του ομάδας την Τετάρτη σε εκδηλώσεις για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και στην Πενσιλβάνια. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας η Λούμερ, που έχει επανειλημμένως ισχυριστεί ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν μια «εσωτερική δουλειά», δημοσίευε φωτογραφίες και βίντεο του Τραμπ στο Ground Zero.

Η Λόρα Λούμερ γεννήθηκε στην Αριζόνα πριν μετακομίσει στη Φλόριντα και έγινε πρώτη φορά γνωστή το 2015 λόγω της σχέσης της με τη δεξιά οργάνωση Project Veritas και για την προσπάθειά της να δημιουργήσει μια «ανθρωπιστική λέσχη υπέρ του ISIS» στο Πανεπιστήμιο Barry στο Μαϊάμι, όπου σπούδαζε. Τέθηκε σε αναστολή και σε βάρος της υποβλήθηκε μήνυση.

Υποδύθηκε επίσης την υποστηρίκτρια της Χίλαρι Κλίντον και επιχείρησε να «παγιδεύσει» τους εργαζόμενους στην προεκλογική της εκστρατεία προσφέροντάς τους παράνομες δωρεές σε μετρητά. Το 2019 η Λούμερ έπεισε αρκετούς μετανάστες χωρίς έγγραφα να πηδήξουν μαζί της τον φράχτη του σπιτιού της Νάνσι Πελόζι, της Δημοκρατικής πρώην προέδρου της Βουλής, στη Νάπα της Καλιφόρνιας.

Η Λούμερ, η οποία έχει θέσει πολλές φορές –χωρίς επιτυχία– υποψηφιότητα για το Κογκρέσο, αποκλείστηκε από το X, το Facebook και το Instagram για παραβίαση των κανόνων ρητορικής μίσους. Η αντίδρασή της για τον αποκλεισμό της από το Χ ήταν να εμφανιστεί έξω από τα γραφεία της πλατφόρμας στη Νέα Υόρκη φορώντας χειροπέδες και ένα κίτρινο αστέρι, παρομοιάζοντας έτσι τη μεταχείρισή της με εκείνη  των Εβραίων από τους Ναζί – η ίδια είναι εβραϊκής καταγωγής.

Εχει χαρακτηρίσει «φάρσες» τους πρόσφατους πυροβολισμούς σε σχολεία και κατηγόρησε τα παιδιά-θύματα ότι αμείβονται και είναι απλώς «ηθοποιοί». Πρόσφατα ισχυρίστηκε επίσης ότι η Τέιλορ Σουίφτ και ο φίλος της Τράβις Κέλς βρίσκονται σε μια «ψεύτικη σχέση» για να «επηρεάσουν τις εκλογές του 2024».

Η Λούμερ, όπως γράφουν οι Times, επανέλαβε τη φήμη για τους μετανάστες που τρώνε κατοικίδια την Πέμπτη, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι Αϊτινοί «δεν τρώνε μόνο γάτες και σκύλους, τρώνε και ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ».

Σύμφωνα με το Fox News, όταν ο Τραμπ επανέλαβε τον ψευδή ισχυρισμό στη διάρκεια του debate, η δημοφιλία του σε ολόκληρο το φάσμα του εκλογικού σώματος –Ρεπουμπλικανούς, ανεξάρτητους και Δημοκρατικούς– μειώθηκε. Αυξήθηκε και πάλι –ανάμεσα σε Ρεπουμπλικανούς και ανεξάρτητους– όταν άρχισε να μιλάει ευρύτερα για τη συνοριακή κρίση, κατηγορώντας τη Χάρις ότι «κατέστρεψε τη χώρα».

Οι ψηφοφόροι που συμμετείχαν σε πολυάριθμες πρόσφατες δημοσκοπήσεις είπαν ότι επιθυμούν από τον Τραμπ λιγότερες προσωπικές επιθέσεις και περίεργους ισχυρισμούς, προτιμώντας από αυτόν να εμμείνει στην πολιτική.

Οι Δημοκρατικοί, καταλήγουν οι Times, βλέπουν πολύ θετικά τη συμμετοχή της Λόρα Λούμερ στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, πιστεύοντας ότι κάνει τους Ρεπουμπλικανούς να νιώθουν άβολα.

Η εκστρατεία της Χάρις προσπαθεί να τονίσει τη σύνδεση μεταξύ Τραμπ και Λούμερ, ανεβάζοντας στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο όπου ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία μιλάει για αυτήν με θετικά λόγια σε πρόσφατη συγκέντρωση, περιγράφοντάς την ως ένα «φανταστικό άτομο» και μια «εξαιρετική γυναίκα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...