1136
| Menelaos Myrillas / SOOC/ CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #3: Η στάση του Λαλιώτη, τα τηγάνια της Διαμαντοπούλου και ένα debate…

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2024, 10:00
| Menelaos Myrillas / SOOC/ CreativeProtagon

Ημερολόγιο ΠΑΣΟΚ #3: Η στάση του Λαλιώτη, τα τηγάνια της Διαμαντοπούλου και ένα debate…

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2024, 10:00

H επίσημη ανακήρυξη των έξι υποψηφίων για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ήταν σαν αυτό που έλεγαν οι παλαιοί σπορτκάστερ το «εναρκτήριο λάκτισμα»: Αρχίζει το ματς, που τραγουδούσε και ο υπέροχος Λουκιανός.

Μετά από μήνες ενός καλοκαιρινού «ψευδοπολέμου», οι υποψήφιοι μπαίνουν στη κανονική μάχη και κινούνται πλέον σε διαφορετικά νερά. Οχι αχαρτογράφητα –διότι οι δημοσκοπήσεις, όπως αυτή που δημοσιεύει το Protagon, έχουν ορίσει ένα οδηγό προς ναυτιλλομένους– αλλά σίγουρα επειδή δεν θέλουν να βουλιάξουν ξεκινήσαν τις ομοβροντίες μεταξύ τους μπας και επιπλεύσουν ορισμένοι: αφήνουν υπονοούμενα ο ένας για τον άλλον για το κατά πόσο είναι περισσότερο ή λιγότερο ΠΑΣΟΚ, και οι αιχμές, οι βολές και οι χαρακτηρισμοί είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Μετά και την επίσημη ανακήρυξή τους από την επιτροπή καταστατικού ξεχνώντας τα περί ασυμβίβαστου του Χάρη Δούκα, τώρα όλοι τρέχουν από γειτονιά σε γειτονιά και από πόλη σε πόλη, με εντονότερους ρυθμούς. Σφίγγουν χέρια , κάνουν ομιλίες , δίνουν συνεντεύξεις χαμογελάνε, χτυπούν με συγκατάβαση ώμους και πλάτες, κάνουν ό,τι μπορούν έτσι ώστε να μπορέσουν να μετατρέψουν σε ψήφο όσους χαιρετούν και πάνε κοντά τους.

Αυτός που παραμένει σφίγγα σε όλα αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα –βέβαια δεν είναι και υποψήφιος αλλά και πάλι– είναι ο Κώστας Λαλιώτης. Κατά την πάγια τακτική του δεν λέει σε κανέναν προς τα πού γέρνει η βάρκα, ούτε φανερώνει τις επιθυμίες του. Βοηθούσε όμως προεκλογικά στη μάχη που έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στις ευρωεκλογές. Το «θείο βρέφος», για να θυμηθούμε τον παλαιό πασοκικό χαρακτηρισμό που του είχε αποδοθεί, δεν ανοίγει τα χαρτιά του και αποφεύγει να πει τις προβλέψεις του για τον νικητή. Σε κάποιους που τον ξέρουν καλά στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν θα έκανε τρομερή εντύπωση να τον έβλεπε και δίπλα σε άλλον υποψήφιο, αφού όμως πρώτα φανεί ξεκάθαρα η δυναμική του και ανάλογα βέβαια ποιος θα είναι αυτός.

Η πρώτη αιχμή εναντίον των αντιπάλων του και ιδίως κατά του κ. Δούκα ήρθε από τον κ. Ανδρουλάκη, όταν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 88η ΔΕΘ, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε χαρακτηριστικά και με μια δόση ειρωνείας, για τον δήμαρχο Αθήνας: «Το πρόγραμμά μας δεν ήταν copy paste. Το να κάνεις ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα μέσα σε έναν καλοκαιρινό μήνα είναι εντυπωσιακό».

Η δεύτερη βολή εκτοξεύθηκε κατά της Αννας Διαμαντοπούλου: ο κ. Ανδρουλάκης θυμήθηκε τις εσωκομματικές εκλογές του 2017 τότε που ως υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, έχασε από τη συγχωρεμένη Φώφη Γεννηματά, για αυτό και σημείωσε με νόημα: «Κάποιοι έτρεξαν να φύγουν και εγώ έμεινα στην παράταξη και το 2019 (στις εκλογές) αγωνίστηκα επίσης. Η παράταξη χρειάζεται ενότητα και αξιοπιστία. Είμαι κάθετα απέναντι σε παιχνίδια εξουσίας στον χώρο…».

Η κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία το 2017 είχε μπλέξει σε εκείνη τη συμπαθητική αλλά ατελέσφορη περιπέτεια της Ωρας Αποφάσεων μαζί με τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης (της κυβέρνησης ΝΔ) Γιώργο Φλωρίδη και τον Γιάννη Ραγκούση του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθεί τις αναφορές Ανδρουλάκη και των υπολοίπων υποψηφίων. Και υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους και προς όλους ότι σε αυτές τις εκλογές «ψηφίζουμε για Πρωθυπουργό. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε».

Έδωσε όμως το στίγμα της και για ένα άλλο ύφος στην αντιπολιτευτική στρατηγική προκειμένου να έχει ουσία και να παράγει αποτελέσματα. «Η αντιπολίτευση πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Οι κραυγές οι φωνές… δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Η κοινωνία τα έχει δει όλα». Παράλληλα, η ίδια εμφανίζεται αποφασισμένη να μην κάνει εκπτώσεις γιατί όπως λέει «είμαι αποφασισμένη όχι να σπάσω αυγά αλλά να σπάσω και τα τηγάνια. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Πρέπει η χώρα να μπει στον δρόμο μιας αξιοκρατικής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα».

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις των συνυποψηφίων της, η κυρία Διαμαντοπούλου πιστεύει απαντώντας έτσι σε όλους τους επικριτές, πως «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι το ίδιο την επομένη των εκλογών. Πρέπει να γίνει μεγάλο πρώτα και κυβερνών αμέσως μετά. Δηλαδή να δώσεις στο πολιτικό σύστημα την εναλλακτική λύση που δεν έχει σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι κλειστό, πρέπει να ανοιχτεί στην κοινωνία, στα στελέχη του, τα μέλη του, σε όλες τις γενιές».

Ταυτόσημη και η απάντηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου, η οποία στέλνει το δικό της μήνυμα ενάντια σε μηχανισμούς όπως λέει και συστήματα: «Καλώ όλους τους Έλληνες που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα, να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές, σπάζοντας μηχανισμούς και συστήματα και παίρνοντας το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους. Να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες».

Πάντως τόσο η ίδια, όσο και η κυρία Διαμαντοπούλου, αλλά και ο Παύλος Γερουλάνος για λόγους πολιτικής αβρότητας παρέστησαν στη ΔΕΘ για να ακούσουν την ομιλία του κ. Ανδρουλάκη, ενώ ο Δήμαρχος συμμετείχε σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και δεν ήταν παρών στο «Βελλίδειο» για να ακούσει διά ζώσης τις αιχμές εναντίον του. Τις άκουσε, ωστόσο, σε απευθείας σύνδεση, όπως μάθαμε…

Από την πλευρά του, ο κ. Γερουλάνος αποφεύγει να σηκώσει το γάντι σε όποιον τον μέμφεται, ωστόσο πάγια θέση του είναι, απαντώντας έτσι με αυτόν τον τρόπο και στις αιχμές του κ. Ανδρουλάκη, είναι ότι «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επανασυνδεθεί με στρώματα με τα οποία πάντα είχε επαφή, όπως οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι αγρότες». Οι επιτελείς του κ. Γερουλάνου, εξάλλου, θεωρούν πλασματική την εικόνα που εμφανίζει ο κ. Δούκας και λένε από το επιτελείο του ότι το κλίμα που εισπράττουν από όλες τις περιοδείες του μέχρι στιγμής είναι ότι αυτός θα είναι ο δεύτερος που θα αντιμετωπίσει τον κ. Ανδρουλάκη στις επαναληπτικές εκλογές τη Κυριακή 13 Οκτωβρίου και όχι ο κ. Δούκας όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Για αυτό και φρόντισε να πάρει την ευχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, με τον οποίο συναντήθηκε μαζί του.

♦ Εναν ρόλο συγκεντρωσιάρχη έχει αναλάβει στο μεταξύ ο Μιχάλης Καρχιμάκης, καθώς ο κ. Ανδρουλάκης μετά τη ΔΕΘ επισκέπτεται την Κρήτη. Φωτιά έχει πάρει το τηλέφωνο του πρώην υφυπουργού και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Στέλνει μηνύματα και παίρνει τηλέφωνα σε συμπατριώτες του Κρητικούς κινητοποιώντας έτσι ώστε να πάνε κοντά στον κ. Ανδρουλάκη που μεταβαίνει στο Λασίθι.

Οι υπογραφές και το debate

Συνολικά διαβιβάστηκαν από τους υποψήφιους στην Επιτροπή Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης  62.330 υπογραφές. Τώρα ποιος θα καθήσει να ελέγξει τόσες χιλιάδες υπογραφών για το αν υπάρχουν παρατυπίες ή διπλά ονόματα που μπορεί να υπογράφουν σε περισσότερο από έναν υποψήφιο, θα σας γελάσουμε. Η λίστα των υποψηφίων πάντως έκλεισε και τώρα πλέον όλοι τους οδεύουν προς τις εσωκομματικές κάλπες. Ωστόσο πριν, θα κάνουν μια στάση για ένα debate. Αρχικά ο χρόνος που προσδιορίζεται αν τα βρούνε οι υποψήφιοι, είναι για τις 24 Σεπτεμβρίου. Η κυρία Διαμαντοπούλου με το που ανακοινώθηκε επίσημα η ανακήρυξή της ως υποψήφια για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να διεξαχθεί τηλεμαχία μεταξύ των έξι υποψηφίων. Έθεσε μάλιστα και ερωτήματα με ενότητες στις οποίες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι υποψήφιοι: Τι είναι η Κεντροαριστερά σήμερα; Τι πρεσβεύει η σοσιαλδημοκρατία στον 21ο αιώνα; Πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας αυτές τις έννοιες; Τι λέμε στις νεότερες και αποστασιοποιημένες από την πολιτική γενιές ότι πραγματικά εκφράζει η Κεντροαριστερά που επικαλείται το ΠΑΣΟΚ ακόμη και τα μερίδια του ΣΥΡΙΖΑ.

Λέτε να συμφωνήσουν;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...